Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye, gamle graver

Den ene av to graver som har kommet til syne i Ny-Ålesund FOTO: Andrine Kylling/Kings Bay

Nye, gamle graver

Permafrosten presser opp gamle graver fra Hollendarhaugen i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.08.2012 kl 07:00

I sommer har gammel historie kommet til overflaten på Hollendar­haugen, området vest for kaia i Ny-Ålesund. Tidligere lå nemlig den gamle gravplassen i bosetningen her. Gravene ble flyttet på 1950-tallet. I sommer kom det melding fra Kings Bay til Sysselmannen om at trevirke var kommet til syne.

Denne måneden har Sysselmannen to arkeologer som skal registrere kulturminner i Longyearbyen og Ny-Ålesund. Arbeidet startet i Ny-Ålesund denne uka.

Mange bein

Noe av det første arkeologene Ingvild Sjøbakk og Kristin Foosnæs gjorde var å kikke på gravhaugen. De har rapportert til Sysselmannen.

– Det er to graver. De ligger orientert nord-sør, med en flott utsikt ut i fjorden. De er ganske smale, 40 og 44 centimeter brede, noe som trolig skyldes at treverket har kollapset litt innover, sier kulturminnerådgiver Irene Skauen Sandodden hos Sysselmannen.

Mange bein ligger i området rundt, men det er foreløpig ikke fastslått om disse er fra mennesker. Sandodden dro til Ny-Ålesund i går og skulle også se på gravene.

Flytting

De eldste og fleste av gravene på Hollendarhaugen var sannsynligvis laget for nederlandske hvalfangere på 1600-tallet. Flere nordmenn ble gravlagt der senere.

I 1957 eller 1958 ble disse gravene flyttet til en ny gravplass ved Amundsenmasta like utenfor byen. Kings Bay trengte nemlig Hollendarhaugen til renseanlegg og kraftverk.

– En teori er at man ikke fant alle gravene da de ble flyttet og at tælen nå har jobbet dem opp, sier Sandodden.

– Det kan også være at man valgte å ikke flytte alt, slik at lik­ene ble flyttet, men ikke kistene, sier hun videre.

Les mer om gravene i dagens Svalbardposten.
 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!