Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye, gamle graver

Den ene av to graver som har kommet til syne i Ny-Ålesund FOTO: Andrine Kylling/Kings Bay

Nye, gamle graver

Permafrosten presser opp gamle graver fra Hollendarhaugen i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.08.2012 kl 07:00

I sommer har gammel historie kommet til overflaten på Hollendar­haugen, området vest for kaia i Ny-Ålesund. Tidligere lå nemlig den gamle gravplassen i bosetningen her. Gravene ble flyttet på 1950-tallet. I sommer kom det melding fra Kings Bay til Sysselmannen om at trevirke var kommet til syne.

Denne måneden har Sysselmannen to arkeologer som skal registrere kulturminner i Longyearbyen og Ny-Ålesund. Arbeidet startet i Ny-Ålesund denne uka.Mange bein


Noe av det første arkeologene Ingvild Sjøbakk og Kristin Foosnæs gjorde var å kikke på gravhaugen. De har rapportert til Sysselmannen.

– Det er to graver. De ligger orientert nord-sør, med en flott utsikt ut i fjorden. De er ganske smale, 40 og 44 centimeter brede, noe som trolig skyldes at treverket har kollapset litt innover, sier kulturminnerådgiver Irene Skauen Sandodden hos Sysselmannen.

Mange bein ligger i området rundt, men det er foreløpig ikke fastslått om disse er fra mennesker. Sandodden dro til Ny-Ålesund i går og skulle også se på gravene.

Flytting

De eldste og fleste av gravene på Hollendarhaugen var sannsynligvis laget for nederlandske hvalfangere på 1600-tallet. Flere nordmenn ble gravlagt der senere.

I 1957 eller 1958 ble disse gravene flyttet til en ny gravplass ved Amundsenmasta like utenfor byen. Kings Bay trengte nemlig Hollendarhaugen til renseanlegg og kraftverk.

– En teori er at man ikke fant alle gravene da de ble flyttet og at tælen nå har jobbet dem opp, sier Sandodden.

– Det kan også være at man valgte å ikke flytte alt, slik at lik­ene ble flyttet, men ikke kistene, sier hun videre.

Les mer om gravene i dagens Svalbardposten.
 

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!