Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye, gamle graver

Den ene av to graver som har kommet til syne i Ny-Ålesund FOTO: Andrine Kylling/Kings Bay

Nye, gamle graver

Permafrosten presser opp gamle graver fra Hollendarhaugen i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
10.08.2012 kl 07:00

I sommer har gammel historie kommet til overflaten på Hollendar­haugen, området vest for kaia i Ny-Ålesund. Tidligere lå nemlig den gamle gravplassen i bosetningen her. Gravene ble flyttet på 1950-tallet. I sommer kom det melding fra Kings Bay til Sysselmannen om at trevirke var kommet til syne.

Denne måneden har Sysselmannen to arkeologer som skal registrere kulturminner i Longyearbyen og Ny-Ålesund. Arbeidet startet i Ny-Ålesund denne uka.

Mange bein

Noe av det første arkeologene Ingvild Sjøbakk og Kristin Foosnæs gjorde var å kikke på gravhaugen. De har rapportert til Sysselmannen.

– Det er to graver. De ligger orientert nord-sør, med en flott utsikt ut i fjorden. De er ganske smale, 40 og 44 centimeter brede, noe som trolig skyldes at treverket har kollapset litt innover, sier kulturminnerådgiver Irene Skauen Sandodden hos Sysselmannen.

Mange bein ligger i området rundt, men det er foreløpig ikke fastslått om disse er fra mennesker. Sandodden dro til Ny-Ålesund i går og skulle også se på gravene.

Flytting

De eldste og fleste av gravene på Hollendarhaugen var sannsynligvis laget for nederlandske hvalfangere på 1600-tallet. Flere nordmenn ble gravlagt der senere.

I 1957 eller 1958 ble disse gravene flyttet til en ny gravplass ved Amundsenmasta like utenfor byen. Kings Bay trengte nemlig Hollendarhaugen til renseanlegg og kraftverk.

– En teori er at man ikke fant alle gravene da de ble flyttet og at tælen nå har jobbet dem opp, sier Sandodden.

– Det kan også være at man valgte å ikke flytte alt, slik at lik­ene ble flyttet, men ikke kistene, sier hun videre.

Les mer om gravene i dagens Svalbardposten.
 

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!