Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye funn gir håp om å finne grav

Radar og gravemaskin: Det ble lett i et område på rundt 20 mål helt nord på Håøya. FOTO: Bjørn Codling

Nye funn gir håp om å finne grav

To tyske patroner gir nytt håp om å finne graven til seks svalbardfolk som ble henrettet på Håøya under Andre verdenskrig

I sommer bevilget regjeringen 300.000 kroner til å finne graven til mannskapet på isbryteren «Isbjørn». Fem kullarbeidere og én av mannskapet på «Isbjørn» ble henrettet på Håøya i Oslofjorden i 1941.

I fjor vår ble deler av Håøya finkjemmet av personell fra Forsvarets spesialkommando, uten resultat. Senere gjorde blant annet funn av en patronhylse at Helge Gert Simonsen, som har vært primus motor i søket etter gravene til nordmennene, søkte flere midler fra Forsvarsdepartementet for å lete helt nord på øya.

På riktig sted

Nå er det siste søket gjort.

– Vi fant ikke selve graven, men vi fant to patronhylser og to prosjektiler som stammer fra Mauser 7.92, som da var standardvåpenet til tyskerne, sier Simonsen.

Prosjektilene er levert til Kripos, som anbefaler at prosjektgruppa går videre med en rettsmedisinsk undersøkelse.

– Prosjektilene er bøyd på en slik måte at de kan ha vært innom en kropp, sier Simonsen.
Prosjektilene ble funnet like ved Nordrebukta ved Håøya.

– Er dere mer optimistiske på at dere vil finne graven?

– Ja, det er klart at det vi har funnet er en indikasjon på at vi leter på riktig sted. Men jeg må understreke at det er mange usikkerhetsmomenter. Tyskerne var flinke til å skjule gravene etter henrettede nordmenn, de plantet busker og trær over gravene, sier Simonsen.


LES OGSÅ: Norges siste søk etter krigsgraver


Siste forsøk
Han forteller at området det ble søkt i er på rundt 20 mål.

– Det betyr at vi ikke kom igjennom alt som burde vært undersøkt, sier han.

– Vil dere få mulighet til å gjøre flere søk senere?

– Det kan jeg ikke svare sikkert på. Her er vi avhengige offentlige midler, og jeg kan ikke svare for Forsvarsdepartementet, svarer han.

Det er fremdeles mer penger igjen fra tildelingen i sommer.

– Men vi fikk pengene under forutsetning at de skulle brukes i år. Det makter vi ikke, sier Simonsen.

I sommer sa forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) at bevilgningen på 300.000 kroner var departementets siste forsøk på å finne levninger etter henrettede nordmenn fra Andre verdenskrig.

Nå skal prosjektgruppa i letearbeidet ha møte for å bli enige om veien videre.
– Jeg regner med vi sender prosjektilene til rettsmedisinsk undersøkelse, sier Simonsen.

Funn i arkivene
I tillegg til å gjøre søk med jordradar, har prosjektgruppen gravd seg dypere ned i arkivene.

– Vi har noe mer å gå på enn da vi begynte. Problemstillingen er hvilke avdelinger som holdt til på Akershus festning og Oskarsborg på den tiden, og hvilke personer som var der. Nå kan vi koble avdelingsarkiv med personarkiv, og det vi håper å finne er privatarkivet til den dommeren som dømte de seks til døden, sier Simonsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Prosjektilet (t.h.) er av typen Mauser kaliber 7.92 ,tyskernes standardvåpen under krigen. Prosjektilet har den skjeve form som det får etter anslag mot et ben i en kropp. FOTO: Bjørn Codling

Se bildet større

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide besøkte leteområdet. I sommer bevilget departementet 300.000 kroner til letearbeidet som en siste forsøk på å finne gravene etter krigen. FOTO: Bjørn Codling

Kapringen av "Isbjørn"

Tidlig på formiddagen 2. november 1941 ble fem kullarbeidere fra Longyearbyen, sammen med én av mannskapet på isbryteren «Isbjørn», ført i land og skutt på Håøya, sør i Oslofjorden.

De seks tilhørte en gruppe på 14 menn som i slutten av mai 1941 kapret isbryteren «Isbjørn» på Isfjorden. Den lille isbryteren hadde brutt opp isen inn til kullkaia på Hotellneset, og var på vei ut fjorden for å hjelpe et fartøy inn til kai, da den ble kapret.

Kaprerne satte kursen vestover mot en alliert havn. Dårlig vær og mangelfullt sjømannskap endte med at de måtte overlate skuta til skipperen, som hadde sittet innelåst. Det igjen førte til at tyskerne fikk tak i mennene.

Kilder: Svalbardposten og «Svarthvitt» av Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!