Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye frø og framtidsvisjoner

Ny forsyning: Mandag bar landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (t.h.) frø fra norden inn i frøhvelvet sammen med ny direktør Åslaug Haga i Global Crop Diversity Trust og avtroppende direktør Cary Fowler. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Nye frø og framtidsvisjoner

Mandag feiret frøhvelvet 5-årsdag med minister og ny direktør blant gjestene. Bursdagsbarnet fikk nye, nordiske frø og godord på dagen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.03.2013 kl 16:45

Snø i frisk vind og noen og tjue minusgrader hilser følget velkommen til frølageret mandag denne uken. Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum bærer den svarte kassen med frø. Pressekorpset presser seg på med linser og blits. Like bak kommer Åslaug Haga med et stort smil. Hun er nyansatt direktør i Global Crop Diversity Trust.

– Dette var en morsom første dag på jobben, erklærer hun etter at hun har kommet seg inn i den relative varmen i tunnelen som fører til Svalbards globale frøhvelv.


– En suksess

Etter at frøene var trygt plassert i hvelvet, ble jubileet markert i Svalbard Museum med lansering av den nye boken «Frø til verden» og en ny informasjonsfilm.

– Siden hvelvet åpnes bare for noen få, er det viktig at Svalbard Museum kan formidle historien bak. Nå har vi også denne boken og filmen, sier Vedum.

Land fra hele værden har levert frø til frøbanken, og over 770.000 frøsorter er plassert i hvelvet.

– Vi mener det har vært en suksess. Vi ser at vi har fått inn et stort antall frøprøver, og mange har valgt å legge sin backup her. Dette er ressurser vi ikke ønsker å få bruk for, sier Vedum.

I tillegg til krig kan fremtidige plantesykdommer gjøre at det blir behov for frø som er sikkerhetslagret på Svalbard.

– En del uforutsette ting kan skje, det er tanken bak banken, sier ministeren.


Første dag

Åslaug Haga skal lede Global Crop Diversity Trust inn i framtiden. Trusten er en viktig samarbeidspartner for Landbruks- og matdepartementet i driften av Svalbard Globale frøhvelv.

– Å følge opp frøhvelvet er én del av jobben min. I tillegg jobber jeg med nasjonale og regionale genbanker rundt om på kloden. Men det er viktig for oss å bidra sammen med NordGen til at vi i alle fall får dobbelt så mye genetisk materiale på plass i hvelvet på Svalbard de neste fem årene, sier Haga.


Utfordringer fremover

De frøene som nå er lagret på Svalbard er de det har vært enklest å få tak i.

– For hvert år nå vil det bli mer og mer krevende å få det riktige materialet hit, sier den ferske direktøren.

– Er det noen land som er negative til å sende fra seg frø?

– Det er viktige land vi ikke har fått med per i dag, som India, Kina og Japan. Vi får ulike begrunnelser fra ulike land. Det er viktig for oss å forklare viktigheten av frøhvelvet, og at landene selv vil ha kontroll med det materialet de sender til Svalbard, svarer Haga.

Cary Fowler, som har vært direktør for trusten i sju år, pensjonerer seg. I alle fall nesten.

– Jeg fortsetter å være involvert. Styret og Haga ønsker at jeg skal være med videre, og jeg har sagt at jeg fremdeles ønsker å være en del av frøhvelvet i Longyearbyen. Jeg kan fortsette å jobbe for en dollar i året, sier Fowler.

Han legger til at han vil få færre reisedøgn fremover, og derfor kan ha sin egen hage for første gang.


Fikk befare

Både ministeren og rådet for frøhvelvet fikk komme inn i fjellet hvor frøene er lagret mandag. Det til tross for at brannsjefen har stengt hvelvet for alt besøk fordi hvelvet mangler nødutgang.

– Vi hadde møte med Statsbygg torsdag, og besøket er en del av driften, sier brannsjef Jan Olav Sæter.

Statsbygg har nå skrevet en risikoanalyse for anlegget, hvor de også har beskrevet tiltak for å begrense brannfaren. De har også klaget på vedtaket fra brannvesenet.

– Statsbygg har gjort en god jobb, og vi vil gå gjennom og se på det materialet som foreligger. Vi har også vært i kontakt med Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, sier Sæter.

Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum var i hvelvet for første gang denne uken.

– Besøket i dag var en symbolsk handling. Hvelvet fungerer godt uten folk, men besøk er viktig for støtten for internasjonale aktører, å skape interesse og forståelse for hvor viktig hvelvet er, sier han.

Se bildet større

Ny bok: Pål Hermansens bok «Frø til verden» ble presentert under jubileet. Forfatteren var ikke selv til stede. FOTO: KOM FORLAG

Siste nytt i Nyheter

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag vil Stortinget be regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

 

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!