Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye førstebetjenter på plass

Alle sysselmannsførstebetjentene hadde på seg uniform i anledning fotograferingen, men Svalbardposten fikk ikke ta bilde av fottøyet. Derfor er alle kuttet like under knærne. Irene Sætermoen (t.v.), Arve Johnsen, Arild Lyssand, Irene Welle, Trond Olsen, Vidar Arnesen, Christian Svarstad, overbetjent Jon Starheimsæter og Sidsel Svarstad. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Nye førstebetjenter på plass

Sysselmannen er forsterket med tre nye politistillinger. Overbetjent Jon Starheimsæter varsler mer tilstedeværelse og flere kontroller.

Tekst:

Publisert:

Ni uniformskledde politifolk stiller seg opp inne på Sysselmannskontoret. I fjor bevilget regjeringen penger til tre nye politistillinger i Longyearbyen. Forrige måned var de på plass på Skjæringa.

– Disse stillingene kommer hele samfunnet til gode når det gjelder sikkerhet, beredskap og politiets tilgjengelighet, sier Starheimsæter.

To nye Irene
I tillegg til de tre nye stillingene, har Per Andreassen og Thomas Ulvestad sluttet i høst. Det er derfor fire nye fjes i politistaben siden Ulvestads arvtager først ansettes i løpet av vinteren.

To av de fire nye heter Irene. Irene Welle kommer fra politiet i Oslo og har jobbet med etterretning. Det skal hun også gjøre i Longyearbyen i tillegg til at hun skal være sikkerhetsleder.Navnesøster Irene Sætermoen kommer fra Romerike politi­distrikt og har jobbet med seksuelle overgrepssaker. I Longyearbyen skal hun ha hovedansvar for straffesaker.

Hundefører
Vidar Arnesen kommer fra Agder politidistrikt hvor han var hundefører og jobbet med narkotikasaker.

– Stillingen min her oppe er ikke hundefører, men jeg har med en godkjent narkotika- og lavinehund. Om den skal brukes, er opp til Sysselmannen å bestemme. Den er 9 år og begynner å bli litt gammel og stiv, sier han.

Arnesen er utdannet instruktør for hund i politiet.

– Her skal jeg ha ansvar for materiell, hovedsakelig i politiavdelingen, men også for bilparken. Jeg skal også ha sikkerhetsopplæring for ansatte, sier Arnesen.

Han var feltinspektør i 2011.
– Jeg har hatt en dragning mot Svalbard og har jobbet med Arild Lyssand tidligere. Jeg kjenner flere som har vært her som har skrytt av Sysselmannen og Svalbard, og etter sommeren som feltinspektør fristet det ikke mindre å søke, sier Arnesen.

Arve Johnsen kommer fra politiet i Bergen hvor han var hundefører, men han har ikke med hunden hit.

– Jeg skal ha ansvar for feltinspektørene, våpen, visum og hytter, sier Johnsen.

Når staben er fulltallig, består den av ti politifolk. Ni førstebetjenter som går vaktturnus og Starheimsæter.

Bred erfaring
De tre nye stillingene gjør politiavdelingen bedre i stand til å ivareta oppgavene sine.

– Ikke minst kjerneoppgavene forebyggende arbeid, etterforsking og beredskap. Politiavdelingen har også en rekke oppgaver som ikke akkurat er typiske for politiet, for eksempel koordinering av helikoptertjenesten, «Polarsyssel», tokt og tilsyn. Avdelingens samlede portefølje er derfor gjennomgått og de nytilsatte vil bidra innenfor hele oppgavespekteret, forteller overbetjenten.

– Hvilke krav stilles til de som blir ansatt hos dere?

– Vi ser etter medarbeidere som har lang og bred erfaring fra politiet. Den typiske politi­tjenesteperson hos Sysselmannen er generalist, med god kompetanse på politiets kjerneoppgaver. Utover det er vi ute etter spisskompetanse, alt etter hvilken stilling vi skal besette. Noen ganger kan det være felttjeneste og annen operativ kompetanse, andre ganger kan det være etterforskingskompetanse. Ikke minst leter vi etter lagspillerne, de som har evne og vilje til å bidra til at politiavdelingens og dermed Sysselmannens samlede måloppnåelse blir best mulig, svarer Starheimsæter.

Flere kontroller
– Hvordan kommer befolkningen til å merke at dere er blitt flere?

– Etter hvert vil det nok merkes at vi vil være mer tilstede i bybildet, særlig vil vi i større grad sette av tid til patrulje­tjeneste og flere trafikkontroller. Vi vil også øke tilsynet i felt. Vi tar blant annet sikte på mer tilstedeværelse i skutersesongen, opplyser overbetjent Jon Starheisæter.

Han forteller at det tar noe tid å absorbere en relativt sett stor bemanningsøkning og omsette det i økt effektivitet.

– Mye er nytt for de sist tilsatte, det er mange rutiner å sette seg inn i og mye å gjøre seg kjent med. Men allerede nå står vi bedre rustet til å møte dagens og fremtidens utfordringer. Mitt ansvar er å forvalte de ekstra personellressursene på en klok måte og ikke tape av syne at politiet først og fremst er til for befolkningens trygghet og sikkerhet, sier overbetjenten.

Kortere vaktperiode
To sysselmannsførstebetjenter er til enhver tid på vakt.

– Tidligere har to hatt beredskapsvakt en uke sammenhengende, men fra 1. oktober har vi innført vaktbytte to ganger per uke, slik at sammenhengende vaktperiode blir omtrent halvert. At vi i tillegg nå har flere på vaktordningen, gjør at vaktbelastningen på den enkelte blir redusert, sier Starheimsæter.

Nøkkelord

Se bildet større

Etter hvert vil det merkes at Sysselmannen er mer synlig i bybildet, blant annet med trafikkontroller. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Siste nytt i Nyheter

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

 
Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Løsning for lånekrøll

Nærings- og fiskeridepartementet foreslår en lånesikringsordning, for å gi bedrifter mulighet til å få byggelån på Svalbard.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!