Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye fangstfolk på Austfjordnes

 

Nye fangstfolk på Austfjordnes

Tordis og Nils Aga fra Bodø blir det nye fangstparet på Austfjordnes.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Paret var innstilt som nummer to bak Birgit Ryningen og Anders Levoll fra Trondheim, men da disse takket nei, fikk Bodø-paret muligheten, og takket ja.
– Vi har prøvd tidligere, og da vi nå fikk muligheten måtte vi bare snu oss rundt. Før juli er omme skal vi være på plass, sier Nils Aga (60).
Han legger til at Sysselmannens avgjørelse kom veldig overraskende.
– Heldigvis er vi selvstendig næringsdrivende begge to og trenger ikke si ifra til noen arbeidsgiver om at vi blir borte et år. Dette er en mulighet vi ikke får igjen, som vi ser fram til, sier han.
Nils Aga driver som selvstendig advokat og kona hans Tordis Aga (58) er homeopat med eget kontor.

Konkurranse
Det er tredje gang de to søker om å få ligge på fangst på Svalbard. Paret søkte også for sesongen 2004/05 og 2005/06.
– Vi har erfaring med jakt og fiske, men er langt fra erfarne fangstfolk. Vi har vært på Svalbard en uke i slutten av april de siste fem-seks årene, og vi har overnattet på Austfjordnes tre ganger, både i hytta og i telt, sier Nils Aga, som skjønner at andre har gått foran dem i tidligere søknadsrunder.
– Når man søker er man i en konkurransesituasjon, og i de andre tilfellene har det vært andre som har kommet foran. Men de oppfyller aboslutt kravene til å ligge på fangst, hvis ikke hadde vi ikke sendt dem ut, sier naturvernrådgiver hos Sysselmannen, Ian Gjertz.
Han understreker at det er positivt at folk søker flere ganger, fordi det tyder på at interessen er reell.
– Vi får alltid noen henvendelser etter TV-innslag fra fangststasjonene, men disse personene hører vi som regel aldri mer fra, sier Gjertz.

Fire hunder
Nils Aga sier det er ønsket om å drive fangst og få bli en del av det gamle fangstmiljøet som trekker dem til Austfjordnes, i tillegg til at de ønsker å gjøre noe helt nytt.
– Vi ønsker å nullstille oss og ta styring over våre egne liv og bestemme selv uten å tenke på tid og annet kjas og mas. Jeg håper også vi kommer til å ha det godt med hverandre, smiler han, og legger til at det neppe blir noe problem, fordi han og kona har vært gift i 37 år og kjenner hverandre godt.
Paret har vært i kontakt med Jens Abild, som driver Arctic Adventures, og planen er at de skal låne med seg rundt fire hunder fra ham.
– Vi skal sette sammen et lite spann som vi kan ha til turbruk, men det blir ikke noe stort hundespann på 10-15 hunder. Med få hunder blir vi også mer fleksible og kan ta med alle hundene også når vi skal på lengre turer med båt, sier Aga.

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!