Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nye fangstfolk får prøve seg

Siste fangstmann: Tommy Sandal, her sammen med kjæresten Elise Strømseng, var den siste som fikk fangste på Austfjordnes før Sysselmannen stengte stasjonen. Han var på stasjonen fram til han han kjøpte Kapp Schollin ved Van Mijenfjorden og flyttet dit våren 2011. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Nye fangstfolk får prøve seg

Dersom dyrebestanden er god, blir det igjen fangst på Austfjordnes fra neste år.

Tekst:

Publisert:

Fangststasjonen Mushamna har stått tom siden høsten 2009, Austfjordnes siden våren 2011. Begge hyttene eies av staten og ble tidligere leid ut til folk som ønsket å overvintre.

Så ønsket Sysselmannen å vurdere fangstmannsordningen. Resultatet av gjennomgangen har latt vente på seg, noe som har irritert mange, blant andre Linda Bakken som skrev leser­innlegg om saken i forrige utgave av Svalbardposten.

Nå har Sysselmannen endelig bestemt seg:

– Om dyrebestandene er tilfredsstillende, kommer vi til å åpne Austfjordnes fra 2014. Det er vurderingen i dag, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø.

Sysselmannen planlegger å telle dyr til sommeren.

Hva som skal skje med Mushamna er fremdeles uvisst.

– Når det gjelder Mushamna, er vi svært i tvil om hva vi kommer til å gjøre, sier Ingerø.

Han legger til at fangstrapporter og informasjon fra fangstfolk viser at det ikke er grunnlag for næringsmessig overvintringsfangst der.


Subjektiv utplukking

– Hva slags krav vil dere stille til dem som ønsker å fangste på Austfjordnes?

– Vi har tenkt mye på det. Det vil nok bli en subjektiv utplukking. Vi får se på hvem som melder seg, og så må vi velge den som er best kvalifisert. Men det er ikke enkelt, og om det er likhet blant søkerne, er jeg tilhenger av loddtrekning, sier Ingerø.

Han legger til at når Sysselmannen forhåpentligvis beslutter å låne ut stasjonen, vil det bli sagt mer om kvalifikasjoner.

– Vi må få ordningen inn etter kravene loven setter, sier Ingerø.


Ingen egen forskrift

Fram til i fjor viste Sysselmannen til arbeidet med en ny fangstmannsordning og fangstmannsforskrift når de fikk spørsmål om utlån av fangststasjonene.

I fjor høst skrev imidlertid Sysselmannen til Miljøvern­departementet at de ikke ser behov for en egen fangstmannsforskrift, ettersom den reviderte svalbardmiljøloven gir etaten de rammene de behøver.

I loven står det at høsting ikke skal påvirke bestandene nevneverdig og at fangstfolk må overvintre på stasjonen for å få særrettigheter.


Usikkert om oppgaver

I stortingsmeldingen for Svalbard fra 2009 står det et eget avsnitt om fangsstasjoner i framtiden. Der blir det blant annet nevnt at en videreutvikling av fangstmannsordningen vil kunne være å gi fangstmenn offentlige oppgaver som tilsyn og lettere vedlikehold med fangststasjoner og fueldepoter, i tillegg til observasjoner for naturforvaltningen.

– Det har vi hatt mange diskusjoner om, også med fangstmenn. Men de har ikke noe ønske om å være offentlige tjenestemenn, sier Ingerø.

Det er ikke lett å få fangstlivet til å lønne seg økonomisk, og statlige oppgaver ville kunne være med å bøte på dette.

– Det kan være andre grunner til å søke fangst enn det økonomiske. Vi tar gjerne imot gode forslag, men de jeg har snakket med er ikke opptatt av å skulle være halvveis offentlig ansatt. Som sysselmann er jeg heller ikke sikker på om det er en god løsning, sier Ingerø.

Nøkkelord

Se bildet større

Åpner: Sysselmann Odd Olsen Ingerø ønsker fangstfolk i Aust­fjorden. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!