Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny virksomhet i Pyramiden

Russerne vil starte turistvirksomhet i den nedlagte kullbyen Pyramiden. FOTO: Birger Amundsen

Ny virksomhet i Pyramiden

Ifølge fullmektig Vladimir Makarov i Trust Arktikugol har selskapet planer om å bemanne Pyramiden i vinter. Flere bygninger skal pusses opp og åpnes for turisme.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Det var under Sysselmannens inspeksjon av oppryddingsarbeidet i den nedlagte russiske gruvebyen forrige fredag at Vladimir Makarov, tidligere gruvesjef i Barentsburg nå trustens fullmektig, fortalte om selskapets planer.
– Vi har bestemt oss for å pusse opp kulturhuset, sportshallen, sykehuset og hotellet, Tulipan Hotell, sier Makarov.
– For å kunne ta imot gjester?
– Ja, det er snakk om å ta imot overnattingsgjester på hotellet. Derfor skal vi få orden på kloakksystemet og elektrisitetsforsyningen. Vi vil forsøke å få alt dette på plass alt i vinter. Hvis det ikke lar seg gjøre å ha folk her i vinter vil de være på plass i løpet av våren, svarer han.

Skadelige stoffer
Den siste tiden har 10-15 mann drevet opprydding i den tidligere gruvebyen, etter at Sysselmannen ga selskapet pålegg om å fjerne skadelig stoffer på grunn av fare for akutt forurensning.

Saken har tildels vært nokså betent etter at oppryddingsarbeidet strekte ut i tid og fristen for å fjerne stoffene nærmet seg. Sysselmannen skjerpet tonen ved å nekte å forlenge fristen da russerne ba om utsettelse til i slutten av september. Til tross for at fristen ikke ble forlenget, var arbeidet ikke ferdig 15. august som pålagt.

På spørsmål om hva han ville gjøre med det, svarte sysselmann Per Sefland at Trust Arktikugol «teoretisk sett» kunne bli bøtelagt.
– Hovedpoenget var at stoffene skulle fjernes i år. Hadde fristen blitt forlenget kunne russerne latt være å sett i gang arbeidet. Det er tydeligvis også blitt øvd press mot trustens hovedkontor fra sentrale myndigheter i Moskva for å få fortgang i arbeidet, understreker miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen.

Fjernes neste år
Til sammen 2770 tønner, hvorav flere med farlige miljøgifter, var lagret under åpen himmel like ved helikopterlandingsplassen i utkanten av byen. 450 tønner av de farligste stoffene er fraktet til Barentsburg. Resten av tønnene, som stort sett inneholder tjære og bek, er flyttet til et lagerhus ved kaia.

I et brev til Trust Arktikugol etter inspeksjonen gir Sysselmannen uttrykk for at de er fornøyd med oppryddingen av plantevernmidler, syreballonger og oljetønner «og anser pålegget som etterlevd». Sysselmannen er også positiv til at selskapet driver fjerning av skrapmetall og driver utbedring av sand- og jordvollene for å hindre elva i å flomme inn mellom bygningene.
I brevet skriver sysselmann Sefland at trusten får frist ut neste år med å fjerne resten av de mange tønnene med tjære og bek. «Vi ønsker også dokumentasjon fra et godkjent mottak på innlevering av det farlige avfallet som nå er tatt til Barentsburg», avslutter Sefland i brevet til trusten.

Vandalisme
På spørsmål om hvorfor stoffene ikke blir fraktet direkte til Russland, uten først å bli losset i Barentsburg, sier Vladimir Makarov at det skyldes at kaia i Pyramiden er for skrøpelig til å ta imot større fartøy.

Makarov har tidligere overvintret flere sesonger i Pyramiden mens det var drift på stedet. Han forteller at han alltid synes at det er hyggelig å komme tilbake, men at han misliker at besøkende turister bryter seg inn i stengte bygninger og bedriver vandalisme. Flere av skiltene Sysselmannen satte opp i fjor, som gjorde besøkende oppmerksom på at det ikke er tillatt å ta seg inn i bygningene, er blitt fjernet.
– Nå har vi bedt om at Sysselmannen sette opp nye skilt, sier Makarov.

PYRAMIDEN
Området okkupert av svensker i 1910
Kulldrift i gang av svenskene i 1911
Feltene overtatt av Russki Grumant i 1927
Feltene overtatt av Trust Arktikugol i 1931
Befolkningen evakuert i august 1941
Byen ble ikke ødelagt under krigen men forfalt mye
Bygget opp fra 1946
Gruvedrift avsluttet 1. mars 1998
135.000 tonn kull tatt ut siste driftsår
Pyramiden nedlagt 1. oktober 1998

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!