Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny varsling forhindret storbrann

Det var ikke mange minutter om å gjøre før innholdet i kasserollen hadde tatt fyr. Om det hadde skjedd, tror brannsjef Jan Olav Sæter hele husrekka hadde brent ned i mars i fjor. FOTO: Longyearbyen brannvesen

Ny varsling forhindret storbrann

350 boliger fikk direkte brannvarsling i fjor. Det tjente de store huseierne inn på 14 dager.

Tekst:

Publisert:

De store huseierne Store Norske, Statsbygg og Longyearbyen lokalstyre fikk i fjor brannvarsling for sine boliger. Prosjektet kostet over 3 millioner kroner.

– Den engangsinvesteringen tjente seg inn etter 14 dager. Da hadde vi en hendelse i Vei 226 hvor ingen var hjemme. Hadde det ikke vært for direktevarslingen, hadde hele husrekka gått med, sier brannsjef Jan Olav Sæter i Longyearbyen brannvesen.

Inne i huset sto kokeplata på fullt med mat i kjelen. Boligen var fylt med røyk da brann­vesenet kom, og det var bare et spørsmål om tid før innholdet i kasserollen hadde tatt fyr med spredning til ventilatoren over. Brannvesenet fikk alarmen på formiddagen 21. mars.

Rekordmange utrykninger
I fjor hadde brannvesenet rekordmange utrykninger, 350 totalt, ifølge brannvesenets rapport.

– Det er naturlig siden det ble koblet til rundt 350 nye boliger i fjor vinter. Vi hadde trodd det skulle blitt flere, men folk er flinke til å følge branninstruksen. De ringer inn både til oss og til 110-sentralen når brannalarmen blir utløst på grunn av matlaging. Da trenger vi egentlig ikke å rykke ut, sier Sæter.

14 av fjorårets hendelser blir definert som branner eller branntilløp. Sju av dem skyldes berusa folk som sovnet fra mat på eller i ovnen.

– Da er det igjen direktevarslingen til 110-sentralen som berger både menneskeliv og forhindrer større boligbranner, sier brannsjefen.

De andre var røykutvikling i en matavfallskvern, smeltet plastikkpose på kokeplate, røykutvikling på grunn av stearinlys, en tørketrommel som gikk varm, to antente batteriladere og mulig røyking på senga.

Sårbare
Rundt 400 eneboliger og 85 andre bygninger har nå direkte brannvarsling.

– Det er stort sett hybelhus og offentlige bygg, sier Sæter.

Han mener dekningen begynner å bli bra, og at det er spesielt viktig å minimere risikoen her i byen.

– Vi bor her vi bor, og er sårbare om det først går galt. Når man ser gjennom loggen, ser man at det har vært en del hendelser, og at det har gått bra takket være direktevarsling og at mannskapene kommer tidlig ut. Det er minutter som teller her, sier Sæter.

Han håper at det aldri vil gå menneskeliv tapt som følge av brann i Longyearbyen.

– Hvert år er det folk som dør i brann i Norge. Vi vil ikke være på den statistikken. Når det først går galt her, går det fort galt. Det på grunn av vindsystemet, at bygningene står på peler og at det er tørt, sier brannsjefen.

Unødvendige alarmer
Til tross for at folk har blitt flinke til å melde fra når de utløser alarmen unødig, fikk brannvesenet 107 unødvendige alarmer i fjor. De går stort sett på grunn av steikos eller vanndamp fra baderom eller vaskerom.

«Vi ser at det er generelt dårlig avtrekk på kjøkken i eldre bygningsmasse, noe som medfører at detektorer unødig utløses som følge av matlaging. Vi ser også at det er generelt dårlige rutiner på reingjøring av komfyr/steikeovner, noe som resulterer i mye steikos ved matlaging» står det i rapporten.

Brannsjefen skriver også at det er viktig at røykdetektorer plasseres hensiktsmessig i boligene, for å unngå unødvendige utrykninger fra brannvesenet.

Flere ambulanseoppdrag
Brannvesenet i Longyearbyen er ansvarlig for ambulansetjenesten i byen.

I fjor hadde de 159 oppdrag, også det ny rekord.

– Jeg velger å tro at det skyldes den aktiviteten som er på og rundt Svalbard, med båttrafikk, turister og fastboende. Tallet på oppdrag svinger fra år til år, men også der har det vært en generell økning siden 2011, sier brannsjefen.

Han forteller at det kan være rolige perioder, for så å komme mange hendelser etter hverandre.

Nøkkelord

Se bildet større

Brannsjef Jan Olav Sæter. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Brannvesenet hadde i fjor sitt travleste år noensinne. Det har blant annet sammenheng med at flere boliger har fått direkte brannvarsling til 110-sentralen. FOTO: Longyearbyen brannvesen

Se bildet større

Longyearbyen brannvesen har ansvar for å kjøre ambulansen i Longyearbyen. Statistikken til brannvesenet viser at de hadde nesten dobbelt så mange oppdrag i fjor som ti år tidligere. FOTO: Longyearbyen brannvesen

Siste nytt i Nyheter

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

 
Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Varslet tidlig om skredfaren

Jan Otto Larsen ved Unis informerte flere ganger Longyearbyen lokalstyre (LL) om skredfaren i Lia og Nybyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!