Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny utsettelse av taubanebukk

Arbeidet med å skifte ut ødelagt stokk startet mandag. Nå er reisingen på ny utsatt. FOTO: Birger Amundsen

Ny utsettelse av taubanebukk

Reisingen av taubanebukken på Skjæringa er på ny utsatt, etter at det oppsto feil på riggen som skulle bore ned fester i bakken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Etter fire dagers arbeid med å klargjøre taubanebukken for reising, ble arbeidet igjen utsatt torsdag. Årsaken er at riggen som skulle bore ned pælefester i bakken havarerte. Arbeidsleder Karl Fredheim hos Sysselmannen sier at riggen tilhørende LNS Spitsbergen sannsynligvis vil være reparert i løpet av en uke.

Knekt hovedstokk
Etter flere ukers arbeid med å bygge en ny taubanebukk, som erstatning for bukk 23 i linjen mellom Gruve 1b og Taubanesentralen, ble reisingen av bukken stanset i siste øyeblikk i fjor høst. Under prøveløft med mobilkranen ble det oppdaget en sprekk tvers over en av de fire hovedstokkene.

Stokken er testet
For å finne årsaken til bruddet er den ødelagte delen av stokken blitt testet hos Norsk Treteknisk Institutt i Oslo, Treteknisk. Testen viser at stokken har noe lavere elastisitet og bøyefasthet enn forventet, men ikke nok til at stokken skulle knekke.
I en rapport fra Treteknisk konkluderes det med at den mest sannsynlige årsak til bruddet «er at stolpen hadde en forhåndsskade, for eksempel en såkalt fellingsskade».

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!