Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny tid for miljøvernfondet

Svalbards miljøvernfond delte denne gang ut nærmere seks millioner kroner. Fra venstre: Aud Andersen, Miriam Geitz, Thor Bjørn Arlov, styreleder Ann-Kristin Olsen, Kari Torill Guldahl (sekretariatet), Ottar Krohn og Trine Krystad (sekretariatet). I tillegg til disse, satt også Kjell Mork i styret. FOTO: ANDERS FJELLESTAD

Ny tid for miljøvernfondet

Etter at de sist uke delte ut seks nye millioner, går styret i Svalbards miljøvernfond en ny framtid i møte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
29.11.2012 kl 09:56

Styret var samlet tirsdag, onsdag og torsdag forrige uke for å beslutte hvilke av prosjektene som skal få støtte fra fondet. Til sammen delte styret ut 5.863.000 kroner, fordelt på 28 ulike prosjekter.

Tre av medlemmene skal nå skiftes ut. Det er Miljøverndepartementet som utpeker de nye styremedlemmene, dette skal skje i god tid før neste søknadsfrist 1. februar. Thor Bjørn Arlov og Miriam Geitz trer ut av styret, i tillegg erstattes plassen til Kjell Mork.

Potent virkemiddel

For historiker Thor Bjørn Arlov har det vært ubetinget positivt å være med å bestemme hvem som skal få penger.

– Det har vært et privilegium å få være med og dele ut midler til gode formål, sier Arlov.

Særlig er han glad for at hans hjertebarn kulturminner og historieformidling har fått nyte godt av fondet.

– Fondet har utløst nye ideer som ellers ikke ville ha vært her, og det er et positivt og potent virkemiddel for miljøutvikling, sier historikeren.

Miriam Geitz er helt enig, og legger til at styret har grundige diskusjoner om søknadene faller innenfor styrets kriterier.

– Det er alltid en fordel hvis søkerne klarer å presentere klare miljøformål i søknaden, sier Geitz.

Fondet har også bidratt til en rekke forskningsprosjekter som har gitt ny viten om plante- og dyreliv på Svalbard.

– Vi er ikke noe forskningsråd, og vi må derfor ha god oversikt over hva forvaltningen etterspør av kunnskap, sier Arlov.

Se alle tildelingene her (pdf-fil).

Spenstige ideer

Neste vinter skal også resten av styret og sekretær Trine Krystad skiftes ut. Dermed blir det et splitter nytt styre som avgjør tildelingene fra 2014.

– Det er bra med utskifting og nye tanker. Med utskiftinger over ett år er det også tilstrekkelig tid til å ivareta en kontinuitet, sier styreleder Ann-Kristin Olsen.

Siden fondet ble opprettet for fem år siden, har det delt ut til sammen 42 millioner kroner.

– Vi har høy ­tildelingsprosent. Over 40 prosent av dem som har søkt, har fått tilsagn om støtte. Vi er også glade for at det kommer inn en del spenstige ideer, sier styrelederen.

Styret var samlet sist uke for å avgjøre hvilke søknader som skulle få støtte fra fondet. Onsdag kom den vonde beskjeden om at styremedlem Kjell Mork var død. Dette skulle ha vært Morks siste styremøte.

– Det ble en underlig dag for oss. Vi fikk for kort tid siden rede på at han var syk. Selv om vi nå visste han var syk, ble det et tilnærmet sjokk da vi fikk beskjeden på onsdag, sier Olsen og legger til:

– Vi har sittet og snakket om hva han har bidratt med i fondet. Det han ikke kunne om lokale forhold, var ikke verdt å vite. I stedet for å takke ham av, ble det et farvel, sier styrelederen.

Neste tildelingsrunde er i april neste år.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!