Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny stor mobil-investering av Telenor på Svalbard

Basestasjonen på Skolten er Telenors mest ekstreme utpost. Den drives med aggregat og «ser» utover enorme områder. Nå blir stasjonen oppgradert. FOTO: Telenor

Ny stor mobil-investering av Telenor på Svalbard

I løpet av neste år blir det tale over 4G, og snapchat kan sendes fra Tempelfjorden.

Tekst:

Publisert:

Longyearbyen og Svalbard har lenge vært lekegrinda til Telenor. Den spesielle formen og sammensetningen av samfunnet gjør det ideelt for å prøve ut ny teknologi.

– Her i Longyearbyen bor alle på en oversiktlig «flekk». I tillegg er det en lav gjennomsnittsalder på befolkningen, som av erfaring betyr at folk er mer mottagelige for ny teknologi. Vi pleier å si at byen er «teknologi-hungrig», sier Telenor Svalbards sjef Guttorm Albrigt Hansen.

Nå tar teleselskapet leken videre, og investerer mellom fem og ti millioner kroner i enda bedre mobilforhold i Arktis.

Tale over nett
I dag brukes 4G-nettet i Longyearbyen til dataoverføringer. Men hvis man slår et nummer og skal snakke med noen, faller imidlertid nettet ned på 3G. Det skal det bli en slutt på tidlig neste år.

– Da vil også tale gå over 4G, altså tale over internett, sier Bjørn Amundsen som er dekningsdirektør i Telenor Norge.

Mobiltelefonbrukerne vil merke denne overgangen på i hovedsak to måter. Ifølge Amundsen vil det bli merkbart bedre lydkvalitet på samtalene, og oppkoblingstiden vil bli mye kjappere. I dag ligger oppkoblingstiden, som er tiden det tar fra man har tastet et nummer til det ringer i andre enden, i snitt på 5-6 sekunder, og noen ganger opptil 10-15 sekunder. Denne tiden kuttes nå helt ned til mellom to og tre sekunder.

Seks oppgraderinger til 4G
Telenor Norge har nylig besluttet å utvide og forsterke området som får 4G-dekning. Første kvartal neste år skal det etableres antenner på fire nye steder i og rundt Longyearbyen. Huset, havna (på Bring sine lokaler), Svalbard snøscooterutleie og Vestpynten skal få oppmontert 4G utstyr som skyter i ulike retninger.

I andre kvartal er målet å få opp en sender på Bykollen i Barentsburg, og på den måten sørge for langt bedre datadekning i den russiske bosettingen. Dagens sender står på taket til Trusten og dekker hotellet og selve sentrum. Man skal ikke lenger enn til Kapp Heer for at dette signalet ikke lenger nås.

I tredje kvartal er det fjellet Skolten (1.128 moh) som står for tur. Skolten er omtalt som det mest ekstreme punktet på Telenors mobilnett i flere avisoppslag siden stasjonen ble satt i drift i 2001. Når fjellstasjonen blir opp­datert til 4G standard, vil det bli muligheter for dataoverføring og tale på 4G over svært store områder.

– Jeg skulle gjerne sett at vi fikk oppdatert Skolten først. Men de ekstreme isforholdene gjør det umulig å begynne med arbeid i mastene på fjellet på denne årstiden, sier dekningsdirektør Amundsen.

Langt foran
Den eneste eksisterende basestasjonen som Telenor utsetter å oppgradere er den som står i Svea. Det er på grunn av usikkerheten som er knyttet til aktiviteten i området i framtiden.

Det dette i sum betyr for mobilbrukerne, er at der man i dag har dekning for tale, vil man i fremtiden også ha muligheter til dataoverføring. Telenor jobber parallelt med å oppgradere mobilnettet sitt på fastlandet. Men Svalbard ligger milevis foran alle andre.

– Hvis dette hadde vært en kommune, ville Telenor hatt tre basestasjoner her. Men nå blir det i alt tolv stasjoner, med en god del «forsterkere» i tillegg. Byen er i tillegg «fullfibret», som betyr at alle husstander har fiber og får TV over internett, sier Guttorm Albrigt Hansen.

Den store oppdateringen av mobilnettet skal være ferdig her i 2016. På fastlandet vil man ikke ligge i nærheten av Svalbards 2016-nivå før tidligst i 2018.

Kjapp utvikling
Telenor begynte sin satsing for mobil på Svalbard på 90-tallet. Den 17. oktober 1996 ble det GSM-dekning i Longyearbyen sentrum. Fire år senere, etter mange diskusjoner med Store Norskes daværende direktør, Robert Hermansen, ble det GSM-dekning i Svea og i Todalen. Året etterpå ble basestasjonen på Skolten etablert. Den var dimensjonert for 2G-dekning.
Ti år senere, i året da Telenor Svalbard hadde 100-årsjubileum, ble den første basestasjonen med 4G åpnet på Skjæringa. Etter det har lignende stasjoner blitt åpnet ved Gruve 7, ved flyplassen og på taket til Trusten i Barentsburg. Nå blir altså disse stasjonene oppgradert til tale over 4G, pluss at man får mange flere stasjoner av samme standard på Skolten, og i og rundt Longyearbyen.

– Nok engang vil Longyearbyens befolkning og tilreisende ha det ypperste rent teknologisk sett avslutter dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.

Nøkkelord

Se bildet større

4G-signalene skytes ut fra flere steder i og rundt byen, som her, fra taket på Huset. FOTO: Telenor

Se bildet større

Telenor Svalbard-sjef Guttorm Albrigt Hansen (t.v.) og dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Siste nytt i Nyheter

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

 
Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

– Over all forventning

Konserten i Gruve 3 lørdagskvelden ga 90.950 kroner til Tove Klaven som har vært på stamcellebehandling i Russland.

Varslet tidlig om skredfaren

Jan Otto Larsen ved Unis informerte flere ganger Longyearbyen lokalstyre (LL) om skredfaren i Lia og Nybyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!