Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny satellitt overvåker skip

 

Ny satellitt overvåker skip

AISsat-1 skutt opp i bane over polene for å holde øye med skipstrafikken på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.07.2010 kl 12:33

– På fastlandet har vi et landbasert nettverk som overvåker skipstrafikken ut til omkring 40 nautiske mil ut fra kysten. På Svalbard har vi bare slike stasjoner i Longyearbyen, på Isfjord radio og i Svea, sier Arve Dimmen, sjøsikkerhetsdirektør i Kystverket.

Mandag ble en norsk satellitt som kan motta signaler fra automatisk skipsidentifikasjon (AIS) skutt opp fra India. Satellitten skal blant annet gi Kystverket en bedre oversikt over skipstrafikken på Svalbard og i nordområdene for øvrig.

Satellitten er en polarbanesatellitt, som passerer over polområdet med en og en halv times mellomrom. Den er spesielt godt egnet til bruk i nordområdene.

Oversikt

Alle passasjerskip og større fartøy er pålagt å ha AIS-utstyr om bord, og det er egne rapporterings­rutiner for skip som befinner seg utenfor rekkevidden for landstasjonene på Svalbard.

– Satellitten vil gi oss en bedre oversikt. Vi har veldig liten oversikt over skipstrafikken på Svalbard utenfor stasjonene på land, sier Dimmen.

Hovedpoenget med satellitten er havovervåkning, og Dimmen mener det er viktig å holde et øye med skipstrafikken, både i forbindelse med søk- og redningsoperasjoner og overvåkning av miljøfarlig last.

Leses fra Svalsat

Data fra satellitten skal leses av via en ny antenne på Svalsat. Satellitten er en forsøkssatellitt, men Kystverket vil lese av dataene som om den var i vanlig drift, og de håper at informasjonen fra satellitten etter hvert kan distribueres på samme måte som informasjonen fra de landbaserte senderne.

– Vi håper på å kunne begynne distribusjon av data fra satellitten i løpet av få dager, sier Dimmen.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!