Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny satellitt overvåker skip

 

Ny satellitt overvåker skip

AISsat-1 skutt opp i bane over polene for å holde øye med skipstrafikken på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
15.07.2010 kl 12:33

– På fastlandet har vi et landbasert nettverk som overvåker skipstrafikken ut til omkring 40 nautiske mil ut fra kysten. På Svalbard har vi bare slike stasjoner i Longyearbyen, på Isfjord radio og i Svea, sier Arve Dimmen, sjøsikkerhetsdirektør i Kystverket.

Mandag ble en norsk satellitt som kan motta signaler fra automatisk skipsidentifikasjon (AIS) skutt opp fra India. Satellitten skal blant annet gi Kystverket en bedre oversikt over skipstrafikken på Svalbard og i nordområdene for øvrig.

Satellitten er en polarbanesatellitt, som passerer over polområdet med en og en halv times mellomrom. Den er spesielt godt egnet til bruk i nordområdene.

Oversikt

Alle passasjerskip og større fartøy er pålagt å ha AIS-utstyr om bord, og det er egne rapporterings­rutiner for skip som befinner seg utenfor rekkevidden for landstasjonene på Svalbard.

– Satellitten vil gi oss en bedre oversikt. Vi har veldig liten oversikt over skipstrafikken på Svalbard utenfor stasjonene på land, sier Dimmen.

Hovedpoenget med satellitten er havovervåkning, og Dimmen mener det er viktig å holde et øye med skipstrafikken, både i forbindelse med søk- og redningsoperasjoner og overvåkning av miljøfarlig last.

Leses fra Svalsat

Data fra satellitten skal leses av via en ny antenne på Svalsat. Satellitten er en forsøkssatellitt, men Kystverket vil lese av dataene som om den var i vanlig drift, og de håper at informasjonen fra satellitten etter hvert kan distribueres på samme måte som informasjonen fra de landbaserte senderne.

– Vi håper på å kunne begynne distribusjon av data fra satellitten i løpet av få dager, sier Dimmen.

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!