Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny sak mot Svalbard Huskies

Flere av hundehusene var snødd igjen. Fordi noen hunder hadde kommet seg løs og begynt å slåss, var det mye blod på bakken, ifølge kvinnen som var i hundegården nyttårsaften. FOTO: privat

Ny sak mot Svalbard Huskies

Mattilsynet har opprettet sak mot Svalbard Huskies på bakgrunn av en bekymringsmelding om forholdene i hundegården i Todalen. 

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.01.2010 kl 09:21

Sysselmannen mottok meldingen nyttårsaften. En privatperson som var ved hundegården ved en tilfeldighet, meldte fra om det hun mener kan omtales som dyremishandling. 

– Alt av hus var nedsnødd. Ingen av hundene hadde fått ordentlig mat eller vann, det var bare slengt tørrfôr på bakken. Noen av hundene var tydelig dehydrerte, og det var blod overalt fra hunder som hadde kommet seg løs og hadde slåss, sier kvinnen, som ønsker å være anonym. 

Flere av hundene hadde vært med i slåsskamp etter å ha kommet seg løs. (Foto: privat)

Ikke akseptabelt

Kvinnen dokumenterte det hun så med kamera, og bildene ble sendt til Mattilsynet. I går kom veterinær Harald Os fra Mattilsynet i Tromsø til Longyearbyen for å gjøre en befaring i hundegården til Svalbard Huskies

– Slikt som dette vil vi ikke ha. At hunder ikke har tilgang på hundehus er ikke akseptabelt. Vi ser veldig alvorlig på dette i Mattilsynet og har opprettet sak på det. Dyr skal ikke lide, slår Os fast. 

Han er ellers forsiktig med å uttale seg i denne konkrete saken, men sier det på generell basis finnes noen minstekrav til utendørs hundehold. 

– Hunder må ha mulighet til å komme i hus, ellers blir det for værhardt. De skal også ha mat og drikke og jevnlig tilsyn, og de skal være oppbundet slik at de ikke kommer seg løs, sier Os. 

Lave gjerder

Det er ikke første gang Svalbard Huskies er i søkelyset til Mattilsynet. I desember 2006 ble selskapet anmeldt av miljøvernavdelingen til Sysselmannen for brudd på båndtvangreglene etter tre episoder med løse hunder. Mattilsynet påla eieren av selskapet, Niklas Gerhardson, å sikre hundegården bedre med høye gjerder, noe han ifølge Os har gjort.

Les også: Hundetrøbbel i Todalen

– Påleggene vi har hatt på hundegården er blitt rettet opp og ordnet. Sammen med Sysselmannen har vi en årlig runde der vi fører tilsyn med alle hundegårdene, sier Os.

Han vil ikke kommentere om forholdene som nylig ble avdekket hos Svalbard Huskies vil få konsekvenser for selskapet.

I Antarktis

Niklas Gerhardsson er for tiden på jobb i Antarktis. Tommy Siikavuopio, som bor i Longyearbyen, skulle ha ansvaret for hundene i romjula. 

– Han har tilgang på traktor til snømåking og har ti hunder selv, så jeg trodde ikke det skulle være noe problem. Hva som har gått galt er vanskelig å si noe om herfra, sier Gerhardsson på satellittelefon fra Antarktis. 

Tommy Siikavuopio vil ikke kommentere påstandene om mislighold av hundene. 

– Jeg skulle fôre dem én gang om dagen, og that's it. Jeg har ikke mer å si, det får bli mellom Niklas og meg, sier Siikavuopio.

Les hele saken i fredagens utgave av Svalbardposten!

Last ned vedlegg

Hund2.jpg

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!