Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny runde i Hornsund-saken

Oceanwide Expeditions ble frifunnet i Nord-Troms tingrett i november i fjor. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Ny runde i Hornsund-saken

Sysselmannen har anket straffeutmålingen i dommen mot Oceanwide Expeditions. Selskapet har lagt inn motanke på skyldsspørsmålet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.02.2010 kl 12:57

– Vi får en ny fullstendig runde med bevisførsel i lagmannsretten, sier assisterende sysselmann Lars Fause, som er aktor i saken.

Det var 8. august i 2007 at det russiskeide cruiseskipet «Aleksey Maryshev», som var chartret av det nederlandske selskapet Oceanwide Expeditions, gikk for nær fronten av Storbreen innerst i Hornsund. Idet den 30 meter høye brefronten kalvet og falt i fjorden, skylte breis og sjøvann inn over skuta, som kastet voldsomt på seg. 23 personer ble skadet, flere av dem alvorlig.

Ikke straff

Oceanwide Expeditions ble ilagt et forelegg på 800.000 kroner av Sysselmannen i 2008, som ikke ble vedtatt. Derfor havnet saken i Nord-Troms tingrett i Tromsø. Der ble selskapet frikjent. Tingretten mente det ikke fantes bevis for at ekspedisjonslederen eller andre fra Oceanwide Expeditions instruerte eller ba kapteinen om å føre skipet så nært isbreen som han gjorde. Likevel kommer det fram i dommen at kapteinen handlet på vegne av selskapet og at «reisearrangør og turisttransportør er ansvarlig for deltakernes sikkerhet».

– Alle vilkår for å være skyldig var til stede, men tingretten fant likevel ikke at det var grunnlag for foretaksstraff, sier Fause.

Opp i full bredde

Han har anket straffeutmålingen inn for Hålogaland lagmannsrett, som har akseptert anken. Det nederlandske selskapet har lagt inn motanke på selve skyldsspørsmålet og bevisvurderingen.

– Vi er uenig i den biten som går på uaktsomhet. Når saken først skal opp igjen, mener vi den må opp i sin fulle bredde. Vi er selvfølgelig enig i at det ikke er grunnlag for straff, men vil være sikre på at alle temaene blir vurdert på nytt, sier Erik Blaker som er forsvarer for Oceanwide Expeditions.

Det er ikke bestemt når ankesaken kommer opp i lagmannsretten.  

Siste nytt i Nyheter

Skred nederst i Longyearbreen

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Leteaksjon pågår. Ingen er meldt savnet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!