Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny runde for arealplanen

Det kom inn 69 innspill under høringsrunden til arealplanen. Ut fra disse har enhetsleder Linn Tautra Grønseth og resten av plan- og utviklingsavdelingen gjort 53 endringer. FOTO: Christopher Engås

Ny runde for arealplanen

Etter høringsrunden i vår er det gjort 53 endringer i arealplanen for Longyearbyen. Blant annet blir all bebyggelse i Sjøområdet regulert til bolig og næring.

Tekst:

Publisert:

– Noen endringer er mindre feil og mangler, andre er forslag til endret arealbruk. Endringene vi har valgt å ta til følge må vi ha en ny høring på, sier enhetsleder Linn Tautra Grønseth for planavdelingen i Longyearbyen lokalstyre (LL).

Høringsfristen er 20. desember, og planavdelingen håper å få vedtatt arealplanen på det første lokalstyremøtet etter jul.

Ut med småbåthavn
Blant endringene planavdelingen har gjort, er at småbåthavn i Sjøområdet ikke lenger er med i framtidsplanene. Naustrekkene i Sjøområdet blir ikke lenger omtalt som hytter, men regulert til kombinert bolig/næring. I tillegg har planarbeiderne lyttet til hytteeierne på Revneset, som reagerte på nye bestemmelser om blant annet hyttestørrelse. Nå gjelder de samme reglene for hyttene der som i hytteområdene.

«Det er fornuftig å se for seg at hytteområdet på Revneset innarbeides i delplan for hytteområder nå når nærings- og fiskeridepartementet har kjøpt eiendommen», skriver LL.

Enklere i Bolterdalen
Det er flere som ønsker å bygge seg egne hundegårder med bolig i Bolterdalen. I den endrede planen er flere felt slått sammen, og i stedet for å fastsette hvor de ulike hundegårdene skal ligge, har det kommet bestemmelser om hvor mange og hvor store hundegårder som kan komme i de ulike områdene. Endringene i planen skal også gjøre det enklere å bygge adkomstvei til den delen av Bolterdalshaugen som ennå ikke er bebygd.

Forrige uke bestemte Teknisk utvalg at endringene i arealplanen skulle ut på høring, slik administrasjonen foreslo.

– Det er klart at arealplanen er det viktigste dokumentet som er for Longyearbyen akkurat nå. Politisk ender vi på at vi ikke er fryktelig uenige, sier utvalgsleder Robert Nilsen.

Han forteller at arealplanen slik den er nå, er så progressiv som politikerne tror den kan være uten at det blir lagt ned innsigelser.

– Vi trenger en ny arealplan nå. Når den er ferdig får vi starte med en ny rullering der man tar opp de mer kontroversielle tingene. Nå har vi ikke tid til kamp. Longyearbyen er virkelig et samfunn i endring, og vi har andre behov enn ved forrige arealplan, sier Nilsen.

Ikke flere boligområder
Når det gjelder boligområder er det ikke gjort endringer i arealplanen, selv om det kom inn ønsker om å legge til rette for flere boligområder, blant annet i Gruvedalen.

«Administrasjonen ønsker å holde på prinsippet om å tvinge fram en transformasjon og bedre utnyttelse av sentrumsnære områder, før nye arealer lengre unna sentrum legges inn som byggeområder», står det i innstillingen politikerne fikk fra LLs planavdeling.

Boligområdet nedenfor Skjæringa som Sysselmannen varslet innsigelse mot, ligger fremdeles inne i planforslaget.

– Vi har fått signaler om at det er litt følsomt, men at Sysselmannen er villige til å vurdere å godkjenne det når det ikke er så mange andre arealer i byen som er trygge, sier Nilsen.

I tillegg til at arealplanen må ut på ny høring, er også skred­rapporten fra NVE utsatt. Ifølge NVE skal den være klar før jul.

– Det er ikke veldig avgjørende for oss, for vi holder oss såpass langt unna skredsonene. Om vi får rapporten i tide, kan vi legge skredkartet rett inn i plankartet. Om vi ikke rekker det, kan vi legge skredvurderingen som vedlegg og innarbeide den senere, sier Grønseth.

Ønsker du å se om din høringsuttalelse er tatt til følge? Gjennomgangen av de ulike høringsuttalelsene starter på side 190 i møtedokumentet.

Artica Svalbard

Skal bidra til å utvikle det norske kunst- og kulturfeltet. Stiftelsen skal styrke den kulturelle og kreative næringen på Svalbard og øke interessen for Svalbard som destinasjon.

Skal ha en internasjonal og arktisk orientering og gjennom offentlige arrangementer bidra til å fokusere på og diskutere nordområdenes betydning.

I Kulturdepartementets budsjett for 2017 er det foreslått 2,5 millioner kroner til drift og administrasjon. I tillegg bidrar medstifterne Fritt ord og Kulturnæringsstiftelsen med tre millioner kroner hver over tre år. Det samme gjør Sparebankstiftelsen DNB.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!