Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny parabol på Isfjord radio

Antenna til venstre har vært borte i to år. Nå kommer en ny på samme sted. FOTO: Telenor

Ny parabol på Isfjord radio

To år etter at den gamle parabolen ble tatt ned, søker Telenor om å sette opp en ny.

Den nye parabolen skal stå ved siden av den 13 meter høye parabolantenna som står på Kapp Linné i dag. Det er ikke kjent hvor høy den nye antenna vil bli.

Parabolen skal brukes til å forske på hvordan radiobølger langt nord kan utbres bedre, og skal ta i mot data fra den kommersielle satellitten KaSAT.

– Den mottar et såkalt beacon-signal, altså et signal som ikke bærer noe data. Signalnivået blir lagret i en periode og skal brukes til å forbedre modellene for radiobølgeutbredelse, sier kommunikasjonsdirektør Jørgen Thaule i Telenor Satellite Broadcast (TSBC).


Høy datakapasitet

Det er Telenor Svalbard som søker Sysselmannen om dette etter en henvendelse fra TSBC. Pengene kommer fra Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA).

Bakgrunnen er lanseringen av den Telenor-eide satellitten Thor 7, som skal skytes opp i slutten av 2014. Den er utstyrt med et Ka-bånd, som vil gi bedre bredbåndsdekning blant annet i Nordsjøen og Norskesjøen. Ka-båndet har høyere kapasitet for datakommunikasjon enn det tidligere Ku-båndet, men det er mer usikkert hvordan rekkevidden er.

– Dette gjelder spesielt i nordlige områder med lav elevasjon mot satellitter i geostasjonær bane. Isfjord radio er et sånt sted, sier Thaule.


Gammel grunn

Hvis søknaden innvilges, vil prosjektet vare fram til 2015, med en mulig forlengelse til 2016. Parabolantennen vil bli reist på fundamentet fra en tidligere parabolantenne på åtte meter, som ble tatt ned 2011. Det er dermed ingen grunn til å grave nytt, og alt skal tas ned etter endt bruk, ifølge Telenor.

Se bildet større

Den nye parabolantenna skal stå på fundamentene til den forrige. FOTO: Telenor

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!