Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny parabol på Isfjord radio

Antenna til venstre har vært borte i to år. Nå kommer en ny på samme sted. FOTO: Telenor

Ny parabol på Isfjord radio

To år etter at den gamle parabolen ble tatt ned, søker Telenor om å sette opp en ny.

Den nye parabolen skal stå ved siden av den 13 meter høye parabolantenna som står på Kapp Linné i dag. Det er ikke kjent hvor høy den nye antenna vil bli.

Parabolen skal brukes til å forske på hvordan radiobølger langt nord kan utbres bedre, og skal ta i mot data fra den kommersielle satellitten KaSAT.

– Den mottar et såkalt beacon-signal, altså et signal som ikke bærer noe data. Signalnivået blir lagret i en periode og skal brukes til å forbedre modellene for radiobølgeutbredelse, sier kommunikasjonsdirektør Jørgen Thaule i Telenor Satellite Broadcast (TSBC).


Høy datakapasitet

Det er Telenor Svalbard som søker Sysselmannen om dette etter en henvendelse fra TSBC. Pengene kommer fra Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA).

Bakgrunnen er lanseringen av den Telenor-eide satellitten Thor 7, som skal skytes opp i slutten av 2014. Den er utstyrt med et Ka-bånd, som vil gi bedre bredbåndsdekning blant annet i Nordsjøen og Norskesjøen. Ka-båndet har høyere kapasitet for datakommunikasjon enn det tidligere Ku-båndet, men det er mer usikkert hvordan rekkevidden er.

– Dette gjelder spesielt i nordlige områder med lav elevasjon mot satellitter i geostasjonær bane. Isfjord radio er et sånt sted, sier Thaule.


Gammel grunn

Hvis søknaden innvilges, vil prosjektet vare fram til 2015, med en mulig forlengelse til 2016. Parabolantennen vil bli reist på fundamentet fra en tidligere parabolantenne på åtte meter, som ble tatt ned 2011. Det er dermed ingen grunn til å grave nytt, og alt skal tas ned etter endt bruk, ifølge Telenor.

Se bildet større

Den nye parabolantenna skal stå på fundamentene til den forrige. FOTO: Telenor

Siste nytt i Nyheter

Vil utrede strømkabel

I dag var det åpen høring om Svalbardmeldingen i Utenriks- og forsvarskomiteen i Stortinget.

Høring på Stortinget

Svalbardsamfunnet gir Stortinget tilbakemeldinger på Svalbardmeldingen.

Får syv millioner

En uke før statsbudsjettet legges fram den 6. oktober kommer justis og beredskapsminister Anders Anundsen med en hyggelig lekkasje.

Svalbard i grønt selskap

Svalbard er nominert på listen «Top 100 Green Destinations», en samling av de 100 beste, grønne destinasjonene i verden.

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!