Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny parabol på Isfjord radio

Antenna til venstre har vært borte i to år. Nå kommer en ny på samme sted. FOTO: Telenor

Ny parabol på Isfjord radio

To år etter at den gamle parabolen ble tatt ned, søker Telenor om å sette opp en ny.

Tekst:

Publisert:

Den nye parabolen skal stå ved siden av den 13 meter høye parabolantenna som står på Kapp Linné i dag. Det er ikke kjent hvor høy den nye antenna vil bli.

Parabolen skal brukes til å forske på hvordan radiobølger langt nord kan utbres bedre, og skal ta i mot data fra den kommersielle satellitten KaSAT.

– Den mottar et såkalt beacon-signal, altså et signal som ikke bærer noe data. Signalnivået blir lagret i en periode og skal brukes til å forbedre modellene for radiobølgeutbredelse, sier kommunikasjonsdirektør Jørgen Thaule i Telenor Satellite Broadcast (TSBC).


Høy datakapasitet

Det er Telenor Svalbard som søker Sysselmannen om dette etter en henvendelse fra TSBC. Pengene kommer fra Den europeiske romfartsorganisasjonen (ESA).

Bakgrunnen er lanseringen av den Telenor-eide satellitten Thor 7, som skal skytes opp i slutten av 2014. Den er utstyrt med et Ka-bånd, som vil gi bedre bredbåndsdekning blant annet i Nordsjøen og Norskesjøen. Ka-båndet har høyere kapasitet for datakommunikasjon enn det tidligere Ku-båndet, men det er mer usikkert hvordan rekkevidden er.

– Dette gjelder spesielt i nordlige områder med lav elevasjon mot satellitter i geostasjonær bane. Isfjord radio er et sånt sted, sier Thaule.


Gammel grunn

Hvis søknaden innvilges, vil prosjektet vare fram til 2015, med en mulig forlengelse til 2016. Parabolantennen vil bli reist på fundamentet fra en tidligere parabolantenne på åtte meter, som ble tatt ned 2011. Det er dermed ingen grunn til å grave nytt, og alt skal tas ned etter endt bruk, ifølge Telenor.

Se bildet større

Den nye parabolantenna skal stå på fundamentene til den forrige. FOTO: Telenor

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!