Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny lov fra 1. juli

Regelverket som regulerer miljøvern på Svalbard er blitt oppdatert. FOTO: Anders Fjellestad

Ny lov fra 1. juli

Den reviderte svalbardmiljøloven er i dag sanksjonert av Kongen i statsråd. Endringene i loven trår i kraft 1. juli.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.04.2012 kl 12:08

– Den reviderte svalbardmiljøloven er blitt et enda bedre verktøy for å beskytte naturen på Svalbard. Endringene er i hovedsak justeringer i bestemmelsene etter at loven har vært i bruk i ti år. Vi har nå fått et oppdatert regelverk for å ivareta svalbardnaturen, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell i en pressemelding.

Loven er et viktig redskap for å ivareta det sårbare naturmiljøet på Svalbard. Endringene som nå er vedtatt, sikrer at loven er i samsvar med utviklingen på miljøområdet.

Svalbardmiljøloven er ifølge Miljøverndepartementet (MD) det viktigste virkemiddelet for å nå Stortingets mål om å ta vare på Svalbards særegne villmarksnatur. Stortinget har bestemt at Svalbard skal være et av verdens best forvaltede villmarksområder, og at miljøvernhensyn skal veie tyngst i konflikt mellom miljøvern og andre interesser.

Lovjusteringer

Forslaget til endringer i loven inneholder en rekke justeringer for å presisere gjeldende rett. En endring er at det blir et lovfestet krav til sikkerhet i forbindelse med isbjørn, og at det innføres et overtredelsesgebyr for visse brudd på loven.

Fra 2015 blir det forbud mot tungolje i verneområdene på Svalbard. MD foreslår å innføre en forskriftshjemmel i loven til å fastsette forbud mot bruk og transport av tungolje i territorialfarvannet rundt hele Svalbard.?

– Lovendringen gjør at vi nå kan forby tungolje på hele Svalbard. Økt skipstrafikk gjør at vi trenger et oppdatert lovverk som kan sette strenge regler for dette også utenfor verneområdene, sier Solhjell.

 
 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!