Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny løpsrekord i Topptrimutfordringen

Årets vinner Håkon Lohne fikk følge av døtrene Vilde Hartmark Lohne (t.v.) og Malin Hartmark Lohne de siste metrene mot mål. Han løp inn på tiden 5 timer og 14 minutter. FOTO: John Christian Nygaard

Ny løpsrekord i Topptrimutfordringen

Knuste fjorårets bestetid.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.08.2016 kl 15:47

– Det er brutalt hardt. Jeg løp med en puls på 170 nesten hele veien, sier Håkon Lohne.

Han var først over målstreken under årets utgave av Topptrimutfordringen med tiden 5 timer og 14 minutter. Da den første utgaven av løpet ble arrangert i fjor var bestetiden på 6 timer og 11 minutter.

– Jeg hadde ikke peiling på nivået, men hadde som ambisjon om å henge med de beste, sier Lohne, som flyttet til Svalbard i mai. Til daglig jobber han som arealplanlegger i Longyearbyen lokalstyre.

– Hva skal du gjøre resten av dagen?

– Nå blir det sofatjeneste. Jeg har veldig såre bein, knær og hofter. Jeg får håpe jeg blir klar igjen til Spacerun, sier Lohne og smiler.

Motbakkeløpet Svalbard Spacerun arrangeres for første gang i år, og går av stabelen lørdag den 27. august.

– Nå må de begynne å trene

Omtrent 20 minutter etter Lohne kom andremann, sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad, over målstreken. Han løp cirka en time raskere enn i fjor.

– Det gikk egentlig fint. Det er blitt en del fine stier å løpe på, sier Svarstad, som forteller at han hadde litt problemer med ryggen i fjor.

Han sendte også et lite stikk til fjorårets vinnere, Espen André Øverdal og Ronny Lauritz Berntsen. De to hadde i fjor følge av sysselmannsførstebetjenten til Sarkofagen, før han sakket akterut. I år slo han tiden deres fra i fjor med god margin.

– Det er godt å få satt på plass de gutta fra i fjor. Nå må de begynne å trene, sier Svarstad og ler.

Raskeste kvinne

Raskeste kvinne over ti fjelltopper var Heidi Harviken, med tiden 7 timer og 23 minutter.

– Jeg var ikke med på det i fjor, og ville være med i år for å se om jeg klarte de ti toppene. Da jeg så det fantastiske været var det ikke noe å lure på, sier Harviken, som lattermildt forteller at hun ladet opp med en fest på puben Svalbar fredag.

Hun hadde følgende taktikk gjennom løpet:

– Jeg la meg i ryggen på Kjetil Dahl Knutsen, som jeg visste var lommekjent i området. Jeg tenkte at hvis jeg hang meg på han, ville jeg få noen gode rutevalg underveis. Det var ordentlig morsomt, og et kjempeflott arrangement, selv om jeg er tung i beina i dag, sier Harviken søndag formiddag.

– Ønsker å få med alle

Dette er det andre året Topptrimutfordringen arrangeres. I år var det 39 som stilte til start. Løpet går over 10 fjelltopper rundt Longyearbyen, og folk velger selv hvor mye de ønsker å legge i arrangementet. Mens noen løper for bestetid velger andre å ta det hele som en fottur.

– Målet med arrangementet er i utgangspunktet at vi ønsker å få flest mulig med ut på tur. Så vil vi gi en utfordring til de som går mange toppturer om å klare å ta flest mulig i løpet av et døgn, sier arrangør Kjetil Dahl Knutsen.

Han forteller at Topptrim-utfordringen skal være et lavterskel-arrangement, hvor alle kan bli med.

– Vi ønsker å få med alle, ikke bare de som er topptrente. Man konkurrerer bare med seg selv. Det er gratis, ingen bindende påmelding og folk velger selv når de velger å gå hjem, sier Dahl Knutsen, og legger til at Topptrim-gruppa til Svalbard Turn er medarrangør.

Se bildet større

Sysselmannsførstebetjent Christian Svarstad løp inn som nummer to, cirka 20 minutter etter vinneren. Han slo tiden sin fra i fjor med omtrent en time. FOTO: John Christian Nygaard

Se bildet større

Løperne før start. 39 personer stilte til start i den andre utgaven av Topptrimutfordringen. FOTO: Silje Hagen

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!