Ny krangel om kull

Dobbeltmoral å trekke oljefondet ut av internasjonal kulldrift og samtidig ha statlig kulldrift på Svalbard, mener Høyre.

I år starter den ordinære driften i Lunckefjellet. Samtidig vil Ap at oljefondet skal slutte å investere i internasjonal kulldrift.
Publisert

Det er Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre som har uttalt at han ønsker kursendring i oljefondet. I helga etterlyste nestlederen i finanskomiteen en nasjonal debatt om hvordan Norge kan avslutte sine investeringer i kull. Årsaken er at kull forurenser mer enn andre energikilder og dermed bidrar til global oppvarming. Støre mener det er et viktig signal om Norge slutter å investere i kull gjennom oljefondet, som egentlig heter Statens pensjonsfond utland.

Utspillet får Høyres næringspolitiske talsmann Gunnar A. Gundersen til å reagere, melder NTB. Gundersen stiller spørsmål om Støre også gir uttrykk for en ny filosofi fra Aps side, som vil få følger for statens eierskap i Store Norske, som i år starter ordinær drift i den nye Lunckefjell-gruva.

– Det er ganske bred enighet om å opprettholde aktiviteten på Svalbard, og det er mange ansatte det dreier seg om. Det å gå ut så bastant som Støre gjorde, fikk meg til å lure på om Ap er kommet på andre tanker rundt Svalbard. Det syns jeg er viktig å få avklart, sier Gundersen.

Temaet blir aktuelt når regjeringen kommer med meldingen om statens eierskap til våren.

Støre avviser på sin side at Ap har endret syn på kulldriften på Svalbard,men sier samtidig at det er andre sektorer på Svalbard som vil ha en sterkere vekst i årene som kommer. De to andre pilarene på Svalbard er reiseliv og forskning/utdanning.

Nestlederen i Stortingets finanskomite mener det ikke er noen selvmotsigelse å slutte å investere i kull og samtidig ha kulldrift på Svalbard.

Dette er ikke Gundersen enig i og kaller det dobbeltmoral.

LES OGSÅ: Vil legge ned kullgruvene

LES OGSÅ: Kull på vei til energi-dominans

LES OGSÅ: Går for ny gruve i ekspressfart

LES OGSÅ: Store Norske må drive smartere

Powered by Labrador CMS