Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny gruve i Lunckefjellet

 

Ny gruve i Lunckefjellet

Store Norske satser på å starte kullproduksjon i Lunckefjellet 1. januar 2013. Forhåndsmelding om ny gruve ble sendt Sysselmannen mandag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er i overkant av 13 millioner tonn kull i Lunckefjellet, av det kan vi ta ut 10 millioner tonn, sier prosjektleder Arne Langeland i Store Norske.
Ifølge Langeland er den drivverdige kullmektigheten fra 2,2 til 1,5 meter og av samme gode kvalitet som kulla i Svea Nord.
– Vi vurderer både konvensjonell strossedrift og rom og pilardrift. Begge driftsformene er like gjennomførbare, sier Langeland.

Vei over breen
Langeland sier videre at søknaden om tillatelse til drift vil kunne foreligge om ett år, etter at konsekvensutredninger er gjennomført.
Forhåndsmeldingen peker på tre alternative atkomster inn i Lunckefjellet: Tunnel i fjellet under Marthabreen, vei fra Svea til Lunckefjellet og «en kombinasjon med driving i kullfløtsen i Svea Nord og vei over Marthabreen».

Vanvittige planer
Store Norske går inn for løsningen med vei over Marthabreen, og sammenligner den med veien som ble bygd over Höganäsbreen til Svea Nord-gruva.
Generalsekretær Rasmus Hansson i Verdens Villmarksfond (WWF) går sterkt imot planene.
– Dette er helt fullstendig vanvittige planer. I andre sammenhenger argumenterer Jens Stoltenberg og andre regjeringsmedlemmer med at andre land må kutte ut kull og heller bruke norsk gass, sier han til NRK Troms og Finnmark.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!