Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny gruve i Lunckefjellet

 

Ny gruve i Lunckefjellet

Store Norske satser på å starte kullproduksjon i Lunckefjellet 1. januar 2013. Forhåndsmelding om ny gruve ble sendt Sysselmannen mandag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er i overkant av 13 millioner tonn kull i Lunckefjellet, av det kan vi ta ut 10 millioner tonn, sier prosjektleder Arne Langeland i Store Norske.
Ifølge Langeland er den drivverdige kullmektigheten fra 2,2 til 1,5 meter og av samme gode kvalitet som kulla i Svea Nord.
– Vi vurderer både konvensjonell strossedrift og rom og pilardrift. Begge driftsformene er like gjennomførbare, sier Langeland.

Vei over breen
Langeland sier videre at søknaden om tillatelse til drift vil kunne foreligge om ett år, etter at konsekvensutredninger er gjennomført.
Forhåndsmeldingen peker på tre alternative atkomster inn i Lunckefjellet: Tunnel i fjellet under Marthabreen, vei fra Svea til Lunckefjellet og «en kombinasjon med driving i kullfløtsen i Svea Nord og vei over Marthabreen».

Vanvittige planer
Store Norske går inn for løsningen med vei over Marthabreen, og sammenligner den med veien som ble bygd over Höganäsbreen til Svea Nord-gruva.
Generalsekretær Rasmus Hansson i Verdens Villmarksfond (WWF) går sterkt imot planene.
– Dette er helt fullstendig vanvittige planer. I andre sammenhenger argumenterer Jens Stoltenberg og andre regjeringsmedlemmer med at andre land må kutte ut kull og heller bruke norsk gass, sier han til NRK Troms og Finnmark.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!