Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny gruve i Lunckefjellet

 

Ny gruve i Lunckefjellet

Store Norske satser på å starte kullproduksjon i Lunckefjellet 1. januar 2013. Forhåndsmelding om ny gruve ble sendt Sysselmannen mandag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er i overkant av 13 millioner tonn kull i Lunckefjellet, av det kan vi ta ut 10 millioner tonn, sier prosjektleder Arne Langeland i Store Norske.
Ifølge Langeland er den drivverdige kullmektigheten fra 2,2 til 1,5 meter og av samme gode kvalitet som kulla i Svea Nord.
– Vi vurderer både konvensjonell strossedrift og rom og pilardrift. Begge driftsformene er like gjennomførbare, sier Langeland.

Vei over breen
Langeland sier videre at søknaden om tillatelse til drift vil kunne foreligge om ett år, etter at konsekvensutredninger er gjennomført.
Forhåndsmeldingen peker på tre alternative atkomster inn i Lunckefjellet: Tunnel i fjellet under Marthabreen, vei fra Svea til Lunckefjellet og «en kombinasjon med driving i kullfløtsen i Svea Nord og vei over Marthabreen».

Vanvittige planer
Store Norske går inn for løsningen med vei over Marthabreen, og sammenligner den med veien som ble bygd over Höganäsbreen til Svea Nord-gruva.
Generalsekretær Rasmus Hansson i Verdens Villmarksfond (WWF) går sterkt imot planene.
– Dette er helt fullstendig vanvittige planer. I andre sammenhenger argumenterer Jens Stoltenberg og andre regjeringsmedlemmer med at andre land må kutte ut kull og heller bruke norsk gass, sier han til NRK Troms og Finnmark.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!