Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny gruve i Lunckefjellet

 

Ny gruve i Lunckefjellet

Store Norske satser på å starte kullproduksjon i Lunckefjellet 1. januar 2013. Forhåndsmelding om ny gruve ble sendt Sysselmannen mandag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

– Det er i overkant av 13 millioner tonn kull i Lunckefjellet, av det kan vi ta ut 10 millioner tonn, sier prosjektleder Arne Langeland i Store Norske.
Ifølge Langeland er den drivverdige kullmektigheten fra 2,2 til 1,5 meter og av samme gode kvalitet som kulla i Svea Nord.
– Vi vurderer både konvensjonell strossedrift og rom og pilardrift. Begge driftsformene er like gjennomførbare, sier Langeland.

Vei over breen
Langeland sier videre at søknaden om tillatelse til drift vil kunne foreligge om ett år, etter at konsekvensutredninger er gjennomført.
Forhåndsmeldingen peker på tre alternative atkomster inn i Lunckefjellet: Tunnel i fjellet under Marthabreen, vei fra Svea til Lunckefjellet og «en kombinasjon med driving i kullfløtsen i Svea Nord og vei over Marthabreen».

Vanvittige planer
Store Norske går inn for løsningen med vei over Marthabreen, og sammenligner den med veien som ble bygd over Höganäsbreen til Svea Nord-gruva.
Generalsekretær Rasmus Hansson i Verdens Villmarksfond (WWF) går sterkt imot planene.
– Dette er helt fullstendig vanvittige planer. I andre sammenhenger argumenterer Jens Stoltenberg og andre regjeringsmedlemmer med at andre land må kutte ut kull og heller bruke norsk gass, sier han til NRK Troms og Finnmark.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!