Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny fugleart på Bjørnøya

Havsulene er store og hvite sjøfugler med sorte vingespisser som vanligvis treffes ute på det åpne havet. Dette bildet er tatt ved Nordkapp i Finnmark. FOTO: Geir Wing Gabrielsen/Norsk Polarinstitutt

Ny fugleart på Bjørnøya

Forskere har funnet en ny hekkende art på Bjørnøya. Observasjonen av havsulen er ifølge forskerne tegn på et varmere klima i nord som gjør at nye arter etablerer seg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.06.2011 kl 15:12

– I helga så vi to par havsuler hekkende på Alkeholmen, helt sør på Bjørnøya. I tillegg satt det fire andre fugler på en fjellhylle, sier fugleforsker Hallvard Strøm fra Norsk Polarinstitutt.

Han er på feltarbeid på Bjørnøya for å forske og overvåke sjøfuglbestandene.

Det er ikke første gang det observeres havsuler ved Bjørnøya, det har de siste fem årene vært sett enkeltindivider i flukt rundt øya. Men det er første gang forskerne ser at arten hekker der.

Varmere klima

Ifølge assisterende forskningsdirektør Harald Steen hos Norsk Polarinstitutt er oppdagelsen tegn på at klima blir varmere. 

– Når nye og sydligere arter blir observert hekkende på Bjørnøya samtidig som vi også ser at flere av de arktiske fugleartene går tilbake, er det et signal på et mildere klima. Et mildere klima er uheldig for de arktiske spesialistene, men til fordel for arter tilpasset et varmere klima, sier Steen.

Polarlomvi, lomvi og ismåke er blant sjøfuglartene i Arktis som har merket bestandnedgang de siste årene.

Ny i norsk fauna

Havsule er en relativt ny art i norsk fuglefauna, og den første kolonien ble etablert på Runde i 1946. Den totale norske havsulebestanden anslås å være cirka 4.500, mens verdensbestanden er cirka 390.000 par. Cirka 1 prosent av disse hekker i Norge. Havsulen er blant de få ekte havfugler som lever hele sitt liv ute på det åpne havet, bortsett fra i hekketiden. Utenom hekketiden trekker de fleste sørover langs kysten av Vest-Europa og ned til Nord-Afrika. Noen går også inn i Middelhavet. 

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!