Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny frist for russerne

Ulykkesstedet i gruva i Barentsburg 300 meter under bakken hvor en 27 år gammel ukrainsk arbeider omkom i et ras 20. juni 2013. FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Ny frist for russerne

Arbeidstilsynet er fortsatt ikke fornøyd med sikkerhetskulturen i Barentsburg-gruva.

Tekst:

Publisert:

Arbeidstilsynet fulgte denne våren opp tilsynet med gruva i Barentsburg, som de stengte fra 10. september i fjor til over nyttår. Konklusjonen er klar:

«Trust Arktikugol [har] ennå ikke fått på plass tilstrekkelige tiltak i forhold til den sviktende sikkerhetskultur som ble avdekket ved virksomheten i 2012 og 2013.»

Bedre opplæring
2013 var et rystende år for Barentsburg, med to dødsfall og flere alvorlige ulykker i gruva.

Nå gir Arbeidstilsynet Trusten ny frist til 1. september for å sette igang tiltak for å skjerpe sikkerheten. Det er spesielt opplæring av gruvearbeiderne Arbeidstilsynet påpeker må bli bedre.

Spenninger
I tillegg er gruva i Barentsburg plaget av voldsomme spenninger i fjellet. Høsten 2013 leide gruveselskapet inn det tyske selskapet Deutsche Montan Technologie (DMT) for å få råd om hvordan dette kunne løses.

Ett av tiltakene har vært å forbore stuffen. Det har ført til at spenningsutløsningene som er målt på strossa i år er mye mindre enn tidligere målinger. Den kraftigste spenningsutløsningen som ble målt i begynnelsen av mai, var på 630 joule. Til sammenligning ble den målt til 3.500 joule ved ulykken i september i fjor, der en ukrainsk gruvearbeider fikk alvorlige knusningsskader i det ene beinet.

Andre tiltak er bedre sikring av hengen i returluftsjakta, der en annen ukrainsk gruvearbeider ble drept i et blokkfall i juni i fjor.

Ber om tilbud
Trusten sier de jobber med å lære opp gruvearbeiderne bedre, men at det har vist seg vanskelig å finne russisk opplæringstilbud utover det generelle som gis i dag. Gruveselskapet har derfor spurt DMT om de kan gi et tilbud.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!