Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny frist for russerne

Ulykkesstedet i gruva i Barentsburg 300 meter under bakken hvor en 27 år gammel ukrainsk arbeider omkom i et ras 20. juni 2013. FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Ny frist for russerne

Arbeidstilsynet er fortsatt ikke fornøyd med sikkerhetskulturen i Barentsburg-gruva.

Arbeidstilsynet fulgte denne våren opp tilsynet med gruva i Barentsburg, som de stengte fra 10. september i fjor til over nyttår. Konklusjonen er klar:

«Trust Arktikugol [har] ennå ikke fått på plass tilstrekkelige tiltak i forhold til den sviktende sikkerhetskultur som ble avdekket ved virksomheten i 2012 og 2013.»

Bedre opplæring
2013 var et rystende år for Barentsburg, med to dødsfall og flere alvorlige ulykker i gruva.

Nå gir Arbeidstilsynet Trusten ny frist til 1. september for å sette igang tiltak for å skjerpe sikkerheten. Det er spesielt opplæring av gruvearbeiderne Arbeidstilsynet påpeker må bli bedre.

Spenninger
I tillegg er gruva i Barentsburg plaget av voldsomme spenninger i fjellet. Høsten 2013 leide gruveselskapet inn det tyske selskapet Deutsche Montan Technologie (DMT) for å få råd om hvordan dette kunne løses.

Ett av tiltakene har vært å forbore stuffen. Det har ført til at spenningsutløsningene som er målt på strossa i år er mye mindre enn tidligere målinger. Den kraftigste spenningsutløsningen som ble målt i begynnelsen av mai, var på 630 joule. Til sammenligning ble den målt til 3.500 joule ved ulykken i september i fjor, der en ukrainsk gruvearbeider fikk alvorlige knusningsskader i det ene beinet.

Andre tiltak er bedre sikring av hengen i returluftsjakta, der en annen ukrainsk gruvearbeider ble drept i et blokkfall i juni i fjor.

Ber om tilbud
Trusten sier de jobber med å lære opp gruvearbeiderne bedre, men at det har vist seg vanskelig å finne russisk opplæringstilbud utover det generelle som gis i dag. Gruveselskapet har derfor spurt DMT om de kan gi et tilbud.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Stanser livreddende fly

Jetfly i Tromsø skulle bidra til en stor styrking av ambulanseberedskapen til Svalbard fra 2019. Etter kritikk fra Finnmark er forslaget droppet.

– Svalbard må bli hørt

Sysselmann Kjerstin Askholt reagerer på at ingen på Svalbard er involvert i ambulansefly-prosessen.

Sviende bot for tyvtråler

Tråleren fra Færøyene fikk inndratt verdien av hele fangsten i Hinlopenstretet på 850.000 kroner.

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Olsen forklarte, beklaget – og ble tilgitt

Første lokalstyremøte etter hans opptreden i Stortinget.

Unis skal registrere is på fjorden

To værstasjoner på havbunnen utenfor Bjørndalen skal forutsi is-situasjonen i Isfjorden.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!