Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny frist for russerne

Ulykkesstedet i gruva i Barentsburg 300 meter under bakken hvor en 27 år gammel ukrainsk arbeider omkom i et ras 20. juni 2013. FOTO: Trond Olsen/Sysselmannen

Ny frist for russerne

Arbeidstilsynet er fortsatt ikke fornøyd med sikkerhetskulturen i Barentsburg-gruva.

Tekst:

Publisert:

Arbeidstilsynet fulgte denne våren opp tilsynet med gruva i Barentsburg, som de stengte fra 10. september i fjor til over nyttår. Konklusjonen er klar:

«Trust Arktikugol [har] ennå ikke fått på plass tilstrekkelige tiltak i forhold til den sviktende sikkerhetskultur som ble avdekket ved virksomheten i 2012 og 2013.»

Bedre opplæring
2013 var et rystende år for Barentsburg, med to dødsfall og flere alvorlige ulykker i gruva.

Nå gir Arbeidstilsynet Trusten ny frist til 1. september for å sette igang tiltak for å skjerpe sikkerheten. Det er spesielt opplæring av gruvearbeiderne Arbeidstilsynet påpeker må bli bedre.

Spenninger
I tillegg er gruva i Barentsburg plaget av voldsomme spenninger i fjellet. Høsten 2013 leide gruveselskapet inn det tyske selskapet Deutsche Montan Technologie (DMT) for å få råd om hvordan dette kunne løses.

Ett av tiltakene har vært å forbore stuffen. Det har ført til at spenningsutløsningene som er målt på strossa i år er mye mindre enn tidligere målinger. Den kraftigste spenningsutløsningen som ble målt i begynnelsen av mai, var på 630 joule. Til sammenligning ble den målt til 3.500 joule ved ulykken i september i fjor, der en ukrainsk gruvearbeider fikk alvorlige knusningsskader i det ene beinet.

Andre tiltak er bedre sikring av hengen i returluftsjakta, der en annen ukrainsk gruvearbeider ble drept i et blokkfall i juni i fjor.

Ber om tilbud
Trusten sier de jobber med å lære opp gruvearbeiderne bedre, men at det har vist seg vanskelig å finne russisk opplæringstilbud utover det generelle som gis i dag. Gruveselskapet har derfor spurt DMT om de kan gi et tilbud.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!