Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny framtid for Ny-Ålesund

 

Ny framtid for Ny-Ålesund

Sysselmannen åpner for å sette i stand og modernisere en rekke hus i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

29 av bygningene i Ny-Ålesund er oppført før 1945 og er automatisk fredet. Gjennom en ny forvaltningsplan åpner Sysselmannen og Riksantikvaren for at 16 av dem skal kunne brukes året rundt, selv om det betyr at flere hus må settes i stand og moderniseres.
– Kings Bay har et økt trykk på overnatting, men som oss ønsker selskapet å holde nybyggingen i Ny-Ålesund nede. Derfor har vi valgt ut noen bygninger der det kan gjøres relativt store endringer innendørs, som å legge inn bad og etterisolere, slik at husene kan bli helårsboliger. Det ligger et stort potensial i ombygging så bygningene blir mer funksjonelle, sier kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Siri Hoem.

Sjelden malingsteknikk
Blant bygningene som kan bli oppgradert etter den nye planen er tre av London-husene. I London 1 er det allerede blitt utbedret råteskader, og det skal settes inn bad. Også London 3 og 4 kan moderniseres, mens London 2 skal bevares i sin opprinnelige stand.
– London-husene ble flyttet i 1950 og har 50-tallskarakter, noe man blant annet ser i kjøkkeninnredningen. På dørblad og dørkarmer i London 2 er det bevart rester av ådring, en malingsteknikk som skulle gi en illusjon av et edlere treverk. Dette var en veldig vanlig teknikk på fastlandet, men ses sjelden på Svalbard, sier Hoem.

Ingen ruiner
Hun understreker at målsettingen er at Ny-Ålesund skal være en aktiv bosetting, der ingen hus skal bli ruiner, men vedlikeholdes. Bygningen Mexico er under restaurering og skal bygges om til boliger. Det har også lenge vært diskutert å gjøre noe i andre etasje på Mellageret, der første etasje i dag brukes som pub.
– Noen hus er veldig intakte, og de ønsker vi å bevare så uendret som vi kan. Andre hus er det gjort mye med allerede. Forvaltningsplanen er et verktøy som gjør at vi slipper tilfeldige enkeltsaker, og både Sysselmannen og Kings Bay har i mange år hatt et ønske om å lage en slik plan, sier Hoem.

Se hele forvaltningsplanen her!

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!