Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny framtid for Ny-Ålesund

 

Ny framtid for Ny-Ålesund

Sysselmannen åpner for å sette i stand og modernisere en rekke hus i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

29 av bygningene i Ny-Ålesund er oppført før 1945 og er automatisk fredet. Gjennom en ny forvaltningsplan åpner Sysselmannen og Riksantikvaren for at 16 av dem skal kunne brukes året rundt, selv om det betyr at flere hus må settes i stand og moderniseres.
– Kings Bay har et økt trykk på overnatting, men som oss ønsker selskapet å holde nybyggingen i Ny-Ålesund nede. Derfor har vi valgt ut noen bygninger der det kan gjøres relativt store endringer innendørs, som å legge inn bad og etterisolere, slik at husene kan bli helårsboliger. Det ligger et stort potensial i ombygging så bygningene blir mer funksjonelle, sier kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Siri Hoem.

Sjelden malingsteknikk
Blant bygningene som kan bli oppgradert etter den nye planen er tre av London-husene. I London 1 er det allerede blitt utbedret råteskader, og det skal settes inn bad. Også London 3 og 4 kan moderniseres, mens London 2 skal bevares i sin opprinnelige stand.
– London-husene ble flyttet i 1950 og har 50-tallskarakter, noe man blant annet ser i kjøkkeninnredningen. På dørblad og dørkarmer i London 2 er det bevart rester av ådring, en malingsteknikk som skulle gi en illusjon av et edlere treverk. Dette var en veldig vanlig teknikk på fastlandet, men ses sjelden på Svalbard, sier Hoem.

Ingen ruiner
Hun understreker at målsettingen er at Ny-Ålesund skal være en aktiv bosetting, der ingen hus skal bli ruiner, men vedlikeholdes. Bygningen Mexico er under restaurering og skal bygges om til boliger. Det har også lenge vært diskutert å gjøre noe i andre etasje på Mellageret, der første etasje i dag brukes som pub.
– Noen hus er veldig intakte, og de ønsker vi å bevare så uendret som vi kan. Andre hus er det gjort mye med allerede. Forvaltningsplanen er et verktøy som gjør at vi slipper tilfeldige enkeltsaker, og både Sysselmannen og Kings Bay har i mange år hatt et ønske om å lage en slik plan, sier Hoem.

Se hele forvaltningsplanen her!

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!