Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny framtid for Ny-Ålesund

 

Ny framtid for Ny-Ålesund

Sysselmannen åpner for å sette i stand og modernisere en rekke hus i Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

29 av bygningene i Ny-Ålesund er oppført før 1945 og er automatisk fredet. Gjennom en ny forvaltningsplan åpner Sysselmannen og Riksantikvaren for at 16 av dem skal kunne brukes året rundt, selv om det betyr at flere hus må settes i stand og moderniseres.
– Kings Bay har et økt trykk på overnatting, men som oss ønsker selskapet å holde nybyggingen i Ny-Ålesund nede. Derfor har vi valgt ut noen bygninger der det kan gjøres relativt store endringer innendørs, som å legge inn bad og etterisolere, slik at husene kan bli helårsboliger. Det ligger et stort potensial i ombygging så bygningene blir mer funksjonelle, sier kulturminnerådgiver hos Sysselmannen, Siri Hoem.

Sjelden malingsteknikk
Blant bygningene som kan bli oppgradert etter den nye planen er tre av London-husene. I London 1 er det allerede blitt utbedret råteskader, og det skal settes inn bad. Også London 3 og 4 kan moderniseres, mens London 2 skal bevares i sin opprinnelige stand.
– London-husene ble flyttet i 1950 og har 50-tallskarakter, noe man blant annet ser i kjøkkeninnredningen. På dørblad og dørkarmer i London 2 er det bevart rester av ådring, en malingsteknikk som skulle gi en illusjon av et edlere treverk. Dette var en veldig vanlig teknikk på fastlandet, men ses sjelden på Svalbard, sier Hoem.

Ingen ruiner
Hun understreker at målsettingen er at Ny-Ålesund skal være en aktiv bosetting, der ingen hus skal bli ruiner, men vedlikeholdes. Bygningen Mexico er under restaurering og skal bygges om til boliger. Det har også lenge vært diskutert å gjøre noe i andre etasje på Mellageret, der første etasje i dag brukes som pub.
– Noen hus er veldig intakte, og de ønsker vi å bevare så uendret som vi kan. Andre hus er det gjort mye med allerede. Forvaltningsplanen er et verktøy som gjør at vi slipper tilfeldige enkeltsaker, og både Sysselmannen og Kings Bay har i mange år hatt et ønske om å lage en slik plan, sier Hoem.

Se hele forvaltningsplanen her!

Siste nytt i Nyheter

Se ødeleggelsene

Svalbardposten har vært i skredområdet.

Møter boligeierne mandag

Verken Sysselmannen eller lokalstyret ønsker folk øverst i Lia, men det er fremdeles flere spørsmål knyttet til hva som skjer videre.

– Jeg er sjeleglad for at vi flyttet ut

Elisabeth bodde i leiligheten i 14 år. Skredet raserte den bare måneder etter at hun flyttet ut.

 
Her traff skredet

Elleve personer var i huset da snømassene flyttet huset. Ingen ble fysisk skadet.

Prioriterer sikring i år

NVE mener den siste skredhendelsen viser at det er viktig å raskt få på plass permanent skredsikring.

Gamle sykehuset - et økonomisk mareritt

For ett år siden ble Gamle sykehuset evakuert og dørene boltet igjen. For eierne har investeringen i egen bolig blitt en katastrofe.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!