Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny etterforsking i Barentsburg

Onsdag ettermiddag dro de til Barentsburg for å undersøke omstendighetene rundt ei ulykke i gruva der. Fra venstre: assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim, senioringeniør Stein Erik Hansen fra Bergmesteren for Svalbard, Otto Bjarte Johnsen fra Arbeidstilsynet, Tor-Anders Berg fra Arbeidstilsynet, og Peter J. Brugmans fra Bergmesteren for Svalbard. FOTO: Christopher Engås

Ny etterforsking i Barentsburg

Folk fra Sysselmannen, Arbeidstilsynet og Bergmesteren dro onsdag til Barentsburg for å undersøke ei ny stygg gruveulykke.

Tekst:

Publisert:

Grytidlig tirsdag morgen fikk en ukrainsk mann i 50-årene alvorlige knusningsskader i det ene beinet. Ulykka skjedde i den delen av gruva i Barentsburg hvor det foregår produksjon.

En tjenestemann fra Sysselmannen og en tolk reiste tirsdag morgen til Barentsburg, da de første undersøkelsene på åstedet ble gjort.

Tidlig fase

Ifølge assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim gjenstår det mye arbeid med å finne årsaken til ulykken.

– Vi startet etterforskingen tirsdag, og vi fikk avhørt den skadde før han ble sendt ned til sykehusbehandling på fastlandet. Men det gjenstår mye, sa han dagen etter ulykka.

Gruva i Barentsburg er stengt til myndighetene er ferdig med sine undersøkelser.

Onsdag dro et følge bestående av folk fra Sysselmannen, Arbeidstilsynet og Bergmesteren for Svalbard til Barentsburg for å fortsette undersøkelsene.

Etterforsking og tilsyn

– Det som skal foregå nå er en kombinert etterforsking fra politiets side, og et tilsyn fra Arbeidstilsynet, sier seniorrådgiver og jurist Otto Bjarte Johnsen i Arbeidstilsynet.

Han vil ikke spekulere på hva som førte til ulykka i Barentsburg. Det vil heller ikke Stein Erik Hansen og Peter J. Brugmans fra Bergmesteren heller.

Fikk kritikk

Gruva i Barentsburg ble stengt i juni i år etter at en 27 år gammel ukrainsk mann ble drept i et ras i gruva, og deler av den har vært stengt siden da.

– Returluftstollen, hvor raset gikk i juni, er avstengt permanent. Men denne ulykka skjedde i en annen del av gruva, sier Johnsen.

Så langt i år har to menn mistet livet i gruva. Den 4. april omkom en ukrainsk mann i 30-årene i et annet ras.

Otto Bjarte Johnsen og Arbeidstilsynet kom med kraftig kritikk av den russiske gruvedriften etter den siste dødsulykken i Barentsburg.

«Kort oppsummert har vi holdepunkt for at Trust Artikugol hittil ikke har maktet å drive denne gruva på tilstrekkelig systematisk forebyggende måte med hensyn på helse-, miljø-, og sikkerhet for arbeidstakerne, slik arbeidsmiljøloven krever», står det blant annet i rapporten.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!