Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny etterforsking i Barentsburg

Onsdag ettermiddag dro de til Barentsburg for å undersøke omstendighetene rundt ei ulykke i gruva der. Fra venstre: assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim, senioringeniør Stein Erik Hansen fra Bergmesteren for Svalbard, Otto Bjarte Johnsen fra Arbeidstilsynet, Tor-Anders Berg fra Arbeidstilsynet, og Peter J. Brugmans fra Bergmesteren for Svalbard. FOTO: Christopher Engås

Ny etterforsking i Barentsburg

Folk fra Sysselmannen, Arbeidstilsynet og Bergmesteren dro onsdag til Barentsburg for å undersøke ei ny stygg gruveulykke.

Grytidlig tirsdag morgen fikk en ukrainsk mann i 50-årene alvorlige knusningsskader i det ene beinet. Ulykka skjedde i den delen av gruva i Barentsburg hvor det foregår produksjon.

En tjenestemann fra Sysselmannen og en tolk reiste tirsdag morgen til Barentsburg, da de første undersøkelsene på åstedet ble gjort.

Tidlig fase

Ifølge assisterende sysselmann Lars Erik Alfheim gjenstår det mye arbeid med å finne årsaken til ulykken.

– Vi startet etterforskingen tirsdag, og vi fikk avhørt den skadde før han ble sendt ned til sykehusbehandling på fastlandet. Men det gjenstår mye, sa han dagen etter ulykka.

Gruva i Barentsburg er stengt til myndighetene er ferdig med sine undersøkelser.

Onsdag dro et følge bestående av folk fra Sysselmannen, Arbeidstilsynet og Bergmesteren for Svalbard til Barentsburg for å fortsette undersøkelsene.

Etterforsking og tilsyn

– Det som skal foregå nå er en kombinert etterforsking fra politiets side, og et tilsyn fra Arbeidstilsynet, sier seniorrådgiver og jurist Otto Bjarte Johnsen i Arbeidstilsynet.

Han vil ikke spekulere på hva som førte til ulykka i Barentsburg. Det vil heller ikke Stein Erik Hansen og Peter J. Brugmans fra Bergmesteren heller.

Fikk kritikk

Gruva i Barentsburg ble stengt i juni i år etter at en 27 år gammel ukrainsk mann ble drept i et ras i gruva, og deler av den har vært stengt siden da.

– Returluftstollen, hvor raset gikk i juni, er avstengt permanent. Men denne ulykka skjedde i en annen del av gruva, sier Johnsen.

Så langt i år har to menn mistet livet i gruva. Den 4. april omkom en ukrainsk mann i 30-årene i et annet ras.

Otto Bjarte Johnsen og Arbeidstilsynet kom med kraftig kritikk av den russiske gruvedriften etter den siste dødsulykken i Barentsburg.

«Kort oppsummert har vi holdepunkt for at Trust Artikugol hittil ikke har maktet å drive denne gruva på tilstrekkelig systematisk forebyggende måte med hensyn på helse-, miljø-, og sikkerhet for arbeidstakerne, slik arbeidsmiljøloven krever», står det blant annet i rapporten.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!