Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny-Ålesunds nye «skyline» kan måle jordas endringer enda mer nøyaktig

Antennene er 18 meter høye og har en diameter på 13, 2 meter. Leverandør erdet tyske firmaet MT Mechatronics . FOTO: Bjørn-Owe Holmberg

Ny-Ålesunds nye «skyline» kan måle jordas endringer enda mer nøyaktig

Nye antenner på plass.

Tekst:

Publisert:

De nye geodesi­antennene er på plass ved Brandallaguna. Snart kan jordas endringer måles enda mer nøyaktig.

Utsikten nordvestover fra Ny-Ålesund er endret. To 18 meter høye antenner er reist ved det nye geodesianlegget ved Brandallaguna. Antennene på 85 tonn hver, ble heist på plass med kran i slutten av mai. I forrige uke var Per Erik Opseth, direktør for geodesidivisjonen i Kartvektet, i Ny-Ålesund for å se antennene.

– Det har vært en lang vei, og det er spesielt å se dette nå. Det er ni år siden vi startet med de aller første planene. Alle som har jobbet med dette prosjektet er ydmyke for den jobben som gjøres, miljøet og omgivelsene vi bygger i – og for det vi skal levere; bidra til bedre overvåking av jordas endringer, sier han.

Bare skallet

Utenpå ser den nye stasjonen nå helt ferdig ut, men utseende lyver. Det viktigste, nemlig det tekniske innholdet i antennene, er ikke klart ennå. Dette skal monteres til den offisielle åpningen av antennene i juni i 2018.

– Så skal antennene parallkjøres med den gamle som står ved flystripa i Ny-Ålesund, for å sammenligne data. Når prøvedriften er over, fases den gamle ut og de nye tar over, sier kommunikasjonsrådgiver Anne Jørgensen i geodesidivisjonen i Kartverket.

Ser satellitter

Den nye stasjonsbygningen har også en kuppel som skal utstyres med satellittlaser. Den skal finne satellitters avstand til jorda.

– Det som er spesielt med Ny-Ålesund er at stasjonen ligger helt nord. Den kan se alle satellitter som går i polare baner, sier Jørgensen.

Hun legger til at plasseringen også er svært viktig for antennene som måler jordrotasjonen fordi de står nær jordrotasjonsaksen.

Stort samarbeid

Geodesistasjonen i Ny-Ålesund er den nordligste i sitt slag og inngår i et verdensomspennende observasjons- og forskningsnettverk på rundt 30 stasjoner.

Herfra skal Kartverket overvåke jordens endringer og gi informasjon som kan brukes som en referanseramme for forskning på klima, all kartlegging, satellitters baner og for navigasjons- og posisjonstjenester som GPS.

Leder FN-gruppe

FN har vedtatt en resolusjon om at geodesi-samarbeidet i verden skal styrkes. Sammen med en australsk representant leder Jørgensen en arbeidsgruppe oppnevnt av FN som jobber med å lage et veikart for geodesi som skal presenteres i august.

– Vi trenger en felles referanseramme. Jo bedre den er, jo bedre kan man for eksempel måle blant annet havnivåendringer og gps-posisjoner, sier hun.

300 millioner

Kostnadsrammen for geodesistasjonen i Ny-Ålesund er på rundt 300 millioner kroner. Så langt har alt gått etter planen. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner slo ned grunnpelen til stasjonen i oktober 2014.

Stasjonsbygningen er tegnet av LPO arkitekter og sto ferdig i fjor høst.

Antennene skal overleveres fra leverandøren til Kartverket til høsten.

Nøkkelord

Fakta: Geodesi

• Er grunnlaget for jordobservasjon.
• Er vitenskapen om Jordens form, bevegelse, tyngdefelt og endringer i disse størrelsene.
• Helt grunnleggende for overvåking av klimaendringer og all kartlegging.
• Kartverket bruker disse dataene for å beregne bl.a. endringer i havnivået, landheving, tidejord og jordrotasjon.
• Nøyaktig måling krever presise referansepunkter. Derfor brukes kvasarer milliarder av lysår ute i verdensrommet.
• En kvasar er en astronomisk elektromagnetisk kilde som har mye høyere energiproduksjon enn det sterkeste stjernene.

Kilde: Kartverket og Wikipedia

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!