Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny-Ålesund uten forbindelse

 

Ny-Ålesund uten forbindelse

Ny-Ålesund har vært uten telefon- og internettforbindelse siden fredag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.12.2009 kl 14:46

Årsaken er at aggregatet som gir strøm til Telenors stasjon på Kongsvegpasset har sviktet og at stasjonen er tom for batteri. 

– Vi vet ikke noe mer enn det, sier driftsingeniør ved Telenor Svalbard, Kjell Arild Bakke. 

På grunn av dårlig vær var det utelukket å fly til stasjonen med helikopter både fredag og lørdag. I går var det flyvær, men ikke landingsforhold oppe på passet. Ifølge Bakke prøvde Telenor igjen i dag, uten hell.

– Vi måtte snu på grunn av dårlig sikt. Nå ligger vi på været og drar så fort Airlift mener det lar seg gjøre, sier Bakke. 

Har satellittelefon

Den eneste kommunikasjonen Ny-Ålesund har med omverden nå som radiolinken er nede, er en iridiumtelefon.

– I utgangspunktet går alt som normalt, bortsett fra at vi ikke har telefonlinje inn til og ut fra Ny-Ålesund, og at vi har mistet internett og tv. Så det er stille og fredelig her, sier Bendik Eithun Halgunset i Kings Bay.

Han forteller at selskapet har lagt om vaktmannsordningen, slik at den som er på vakt nå bærer med seg iridiumtelefonen i stedet for den vanlige vakttelefonen. Trafikk til og fra flyplassen går som normalt. 

– Det er ikke noe dramatisk i denne situasjonen. Vi har varslet Sysselmannen og sykehuset om at vi ikke har den samme bemanningen som vi pleier, sier Eithun Halgunset. 

Får ikke ringt hjem

Kings Bay-direktør Roger Jakobsen påpeker imidlertid at situasjonen skaper trøbbel for forskerne som ikke får sendt data. 

– Det er også forferdelig irriterende at dette skjer nå som vi går mot en høytid og de ansatte her ikke får ringt hjem til venner og familie på fastlandet. Men det er ingen fare for liv og helse, folk her er vant til å ta vare på seg selv, sier direktøren. 

Han håper de har fått tilbake forbindelsen før julaften.  

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!