Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny-Ålesund i kontakt med omverdenen

Ny-Ålesund er igjen i kontakt med resten av verden etter at mannskap fra Telenor Svalbard har fått i gang stasjonen på Kongsvegpasset. FOTO: Birger Amundsen

Ny-Ålesund i kontakt med omverdenen

Mannskap fra Telenor Svalbard klarte i natt å få i gang telefon- og internettforbindelsen til Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.12.2009 kl 12:41

– Ny-Ålesund er fullt operativ nå både med telefon, internett og TV, sier driftsingeniør Kjell Arild Bakke ved Telenor Svalbard.

Forskningsbasen Ny-Ålesund har så godt som vært isolert fra omverdenen siden fredag 18. desember, da reléstasjonen på Kongsvegpasset gikk i svart og all forbindelse opphørte. Siden da har iridiumtelefon vært eneste kommunikasjonsmulighet.

– Vi hadde en stående avtale med Airlift om å fly med helikopter til stasjonen på Kongsvegpasset så snart muligheten bød seg. Klokken 22 i går kveld så det bra ut, og ved 23-tida landet vi ved stasjonen, sier Kjell Arild Bakke.

Er på stasjonen

Svalbardposten er i kontakt med Bakke direkte fra stasjonen, hvor han oppholder seg sammen med kollega, driftsingeniør Haakon Pettersen. Bakke forteller at de fikk i gang det ene av de to aggregatene nokså umiddelbart, og at kontakten med Ny-Ålesund var gjenopprettet rundt midnatt.

Fortsatt gjenstår en hel del arbeid, og Bakke antar at de vil bli værende på stasjonen en tid framover.

På en syleklar telefonforbindelse med Kings Bay-direktør Roger Jakobsen i Ny-Ålesund forteller han at gleden er stor blant de 40 personene som for tiden oppholder seg i Ny-Ålesund.

– Det har vært ubehagelig å være isolert på denne måten, ikke minst fordi dette skjedde på en tid hvor behovet for kontakt med familie og venner er ekstra stort, sier Jakobsen.

På en fjelltopp

Reléstasjonen på Kongsvegpasset er plassert på fjellet Vegvaktaren, nærmere 900 meter over havet, i overgangen mellom to mektige isbreer midtveis mellom Ny-Ålesund og Longyearbyen.

Stasjonen består av tre containere, én for de to aggregatene, én for tekniske installasjoner og en boligcontainer.

Etter å ha vært død i over én uke må hele anlegget tines opp, noe som tar en viss tid. Ifølge Bakke er stasjonen godt utrustet med proviant og nødutstyr så de to lider ingen nød.

– Vi har god tru på at vi skal klare å holde stasjonen i gang inntil vi får liv i resten av funksjonene også. Vi har fått litt strøm på batteribanken, og selv om den sannsynligvis er frossen regner vi med å få batteriene i gang igjen, sier Kjell Arild Bakke.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!