Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny-Ålesund i kontakt med omverdenen

Ny-Ålesund er igjen i kontakt med resten av verden etter at mannskap fra Telenor Svalbard har fått i gang stasjonen på Kongsvegpasset. FOTO: Birger Amundsen

Ny-Ålesund i kontakt med omverdenen

Mannskap fra Telenor Svalbard klarte i natt å få i gang telefon- og internettforbindelsen til Ny-Ålesund.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.12.2009 kl 12:41

– Ny-Ålesund er fullt operativ nå både med telefon, internett og TV, sier driftsingeniør Kjell Arild Bakke ved Telenor Svalbard.

Forskningsbasen Ny-Ålesund har så godt som vært isolert fra omverdenen siden fredag 18. desember, da reléstasjonen på Kongsvegpasset gikk i svart og all forbindelse opphørte. Siden da har iridiumtelefon vært eneste kommunikasjonsmulighet.

– Vi hadde en stående avtale med Airlift om å fly med helikopter til stasjonen på Kongsvegpasset så snart muligheten bød seg. Klokken 22 i går kveld så det bra ut, og ved 23-tida landet vi ved stasjonen, sier Kjell Arild Bakke.

Er på stasjonen

Svalbardposten er i kontakt med Bakke direkte fra stasjonen, hvor han oppholder seg sammen med kollega, driftsingeniør Haakon Pettersen. Bakke forteller at de fikk i gang det ene av de to aggregatene nokså umiddelbart, og at kontakten med Ny-Ålesund var gjenopprettet rundt midnatt.

Fortsatt gjenstår en hel del arbeid, og Bakke antar at de vil bli værende på stasjonen en tid framover.

På en syleklar telefonforbindelse med Kings Bay-direktør Roger Jakobsen i Ny-Ålesund forteller han at gleden er stor blant de 40 personene som for tiden oppholder seg i Ny-Ålesund.

– Det har vært ubehagelig å være isolert på denne måten, ikke minst fordi dette skjedde på en tid hvor behovet for kontakt med familie og venner er ekstra stort, sier Jakobsen.

På en fjelltopp

Reléstasjonen på Kongsvegpasset er plassert på fjellet Vegvaktaren, nærmere 900 meter over havet, i overgangen mellom to mektige isbreer midtveis mellom Ny-Ålesund og Longyearbyen.

Stasjonen består av tre containere, én for de to aggregatene, én for tekniske installasjoner og en boligcontainer.

Etter å ha vært død i over én uke må hele anlegget tines opp, noe som tar en viss tid. Ifølge Bakke er stasjonen godt utrustet med proviant og nødutstyr så de to lider ingen nød.

– Vi har god tru på at vi skal klare å holde stasjonen i gang inntil vi får liv i resten av funksjonene også. Vi har fått litt strøm på batteribanken, og selv om den sannsynligvis er frossen regner vi med å få batteriene i gang igjen, sier Kjell Arild Bakke.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!