Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Ny-Ålesund er den nye bartebyen

Herrer med bart: 17 av de rundt 20 som bor i Ny-Ålesund nå, er med i movember-aksjonen. Her er elleve av dem, pluss en italiener med løsbart, som har kommet til bosetningen senere. Geir Mathiassen (fremoverbøyd og nummer tre i andre rad) er svært fornøyd med oppslutningen. FOTO: Kirsti van Hoegee

Ny-Ålesund er den nye bartebyen

85 prosent av innbyggerne i bosetningen på 78,5 grader nord deltar i movember-aksjonen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.11.2015 kl 11:15

De så litt pjuskete ut i starten, men midtveis i movember-aksjonen begynner i hvert all en del av deltakerne å få markert pynt over leppa.

– Jeg hadde ikke ventet meg at det skulle bli slik oppslutning. Responsen var liten da jeg først hengte opp oppslaget, men på lørdagen tok det løs, sier Geir Mathiassen.

30. oktober tok han barbermaskinen fatt for å la barten starte på null. Dermed fulgte de fleste på, og nå er de altså 17 som går rundt med movemberbart i verdens nordligste bygd.

Verdensrekord
Presserådgiver Arild Domaas i Kreftforeningen forteller at de var på jakt etter rekorder for å skape oppmerksomhet.

– I fjor hadde vi jo verdens eldste movember bart med Carl Falck på 108 år, og i år ville vi ha en ny rekord. Derfor sjekket jeg litt rundt oppe på Svalbard og fikk napp hos Kartverket, sier han.

Nå går nordmenn, kinesere, tyskere og franskmenn rundt med bart i Ny-Ålesund, rapporterer Geir Mathiassen.

– Det er statistisk god oppslutning?

– Ja det må jeg jo si. Jeg tror bare det var et par-tre som ikke er med. De har hatt skjegg lenge og ville beholde det, og noen drar og noen kommer. Men de som er med, skal alle være her i perioden, framholder Mathiassen, som ble leder for den lokale aksjonen etter at arbeidsgiveren, Kartverket, fortalte at det ville være enklere å skape blest om formålet på nesten 79 grader nord.

Mathiassen sa ja, og Kartverket donerte 5.000 til aksjonen, som er verdensomspennende.

Problemet

Formålet med movember er å rette oppmerksomheten mot prostata- og testikkelkreft og psykisk helse. Prostata- og testikkelkreft har store følger for helse og livskvalitet. Prostatakreft er den nest vanligste kreftformen blant menn verden over, og antallet tilfeller forventes å fordobles til nesten 1,7 millioner tilfeller innen 2030. Menn takler også psykiske problemer dårligere enn kvinner, og tre fjerdedeler av alle selvmord begås av menn, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

«Dette er ikke bare et problem for menn. For å takle denne helseutfordringen må vi arbeide mot en verden der fremtidige generasjoner av menn ikke står overfor de samme problemene som i dag. Derfor må vi iverksette tiltak både på individ og samfunnsnivå. Dette innebærer å engasjere menn og kvinner, virksomheter, idrettsklubber, samfunnsorganisasjoner, myndigheter, samt makthavere og leverandører innen helsesektoren i arbeidet for å redusere de nåværende helsemessige kjønnsforskjellene», skriver Movember Foundation på nettsidene sine.

Mistet broren

Selv mistet Geir Mathiassen en bror på grunn av lungekreft. Han understreker imidlertid at tapet ikke er hovedårsaken til at han deltar, men at han vil bidra til å skape oppmerksomhet omkring prostatakreft.

– Men jeg hadde det jo i bakhodet, sier han og fortsetter:

– Jeg sammenlikner aksjonen med rosa sløyfe-aksjonen mot brystkreft, og så er det jo litt artig å ha morsomheter i mørketiden.

– Hva synes du om bartene?

– Jo, jeg legger merke til dem. Det er jo folk som ikke har hatt barter før, sier Mathiassen som opprinnelig kommer fra Lenvik kommune og som har vært på Svalbard siden 2001, først hos Telenor, og fra 2008 på Kartverkets geodesistasjon.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!