Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

NVE utvider skredvarslingen på Svalbard

NVE vil lage skredvarsler Longyearbyen og Nordenskiöld land ut mai. Årsaken til utvidelsen er det fatale snøskredet 19. desember i fjor. FOTO: Christopher Engås

NVE utvider skredvarslingen på Svalbard

Onsdag begynte NVE med daglige skredvarsler for hele Nordenskiöld Land.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.01.2016 kl 19:25

Skredvarslingen vil publisere daglige varsler helt fram til 31. mai.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyser at de hadde planlagt en prøveperiode i år på to måneder i vinter, men at hendelsen i desember gjorde at det ble valgt å utvide perioden.

– Det blir dels på grunn av skredet som skjedde i desember, sier skredvarsler Odd Arne Mikkelsen i NVE til Svalbardposten.

Han opplyser at NVE vil få inn fem observasjoner i uka, sammenholdes med værobservasjoner og prognoser fra Meteorologisk institutt. Observasjonene er det Unis og NVE som sørger for.

Skredvarselet for Nordenskiöld land publiseres daglig innen klokka 16 på varsom.no, og tar for seg traseene som skuterfører og turgåere vanligvis bruker.


Her finner du skredvarslingen for Nordenskiöld Land


– Når ting tilspisser seg og det er skredfare rundt Longyearbyen vil vi gjøre en lokal vurdering, framholder Mikkelsen.

Lokalstyrets ansvar

Sysselmannen opplyser at Longyearbyen lokalstyre gjennom beredskapsforskriften har ansvaret for sikkerheten til innbyggerne i Longyearbyen.

"Når det varsles at det er mulighet for naturlige utløste skred, kontaktes Longyearbyen lokalstyre for vurdering av oppfølgingstiltak. Oppfølging kan være økt overvåkning eller evakuering. Sysselmannen bistår ved behov Longyearbyen lokalstyre til å gjennomføre dette, samt vedtar og iverksetter eventuelt ferdselsforbud", heter det i en pressemelding på Sysselmannens nettsider.

Vurderingene av skredfaren blir i tillegg til vær- og skredvarsel være basert på lokal kunnskap om skredbaner.

– Bedre grunnlag for vurdering av fare

Sysselmann Kjerstin Askholt mener skredvarslingen vil styrke beredskapen vesentlig.

– Det gir oss en mulighet til å iverksette tiltak som tettere oppfølging, og i verste fall mulighet til å evakuere i god tid, sier hun.

Askholt viser til at det gjennom den ekstra oppfølgingen som NVE setter inn rundt Longyearbyen ved skredfare, gir et tilbud som ikke er vanlig på fastlandet. Hun mener det gir myndighetene et godt grunnlag for å vurdere hva som er faglig forsvarlig å gjøre. NVE hadde i utgangspunktet ikke planlagt varsling gjennom hele vinteren, men Askholt vil ikke spekulere i psykologien i å styrke skredvarslingen nå.

– Jeg tenker at da sikrer man at vi har et trygt og et forutsigbart system mens snøen er her i år, sier hun og og legger til at folk også vil få bedre mulighet til å planlegge turene sine.

–Men så tror jeg det er viktig at hver og én innser at vi bor i et værutsatt område. Ikke ta sjanser. Det bør ikke frata folk et eget ansvar, sier hun.

Debatt om varsling

NVE fikk i 2014 et større ansvar for Svalbard. To år tidligere hadde det gåt et stort sørpeskred ned Vannledningsdalen i Longyearbyen.

Debatten om skredvarsling på Svalbard blusset opp igjen i januar 2015 etter at en 21-åring mistet livet etter å ha blitt tatt av et snøskred ved Fardalen. Det ble i kjølvannet av denne hendelsen klart at Unis skal bistå med observasjoner.

NVE oppfordrer samtidig publikum til å komme med observasjoner gjennom regobs.no, som enkelt kan brukes på mobiltelefon.

Evaluerer

– I starten av februar vil det bli holdt et informasjonsmøte rundt varslingsordningen, hvor Sysselmannen, NVE og Longyearbyen lokalstyre er med, slik at folk har mulighet til å se hva vi publiserer på varsom.no.

I juni skal ordningen evalueres.

– Dette skal bli permanent. Vi må se hvordan dette har fungert, om vi har truffet, om det er riktig måte vi gjør dette på og om det vi gjør er godt nok, sier Odd Arne Mikkelsen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt i skredet.

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

 
Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Kontrollerte skutere

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!