Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– NP ødela artsmangfoldet

 

– NP ødela artsmangfoldet

Professor i botanikk, Reidar Elven, mener Norsk Polarinstitutt står bak den verste ødeleggelsen av artsmangfoldet på Svalbard ved å sette ut Svalbardrein.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Ødeleggelsene har ifølge Reidar Elven skjedd på Brøggerhalvøya ved Ny-Ålesund. Her hadde det ikke vært reinsdyr på nærmere 100 år da Norsk Polarinstitutt (NP) satte ut Svalbardrein som et eksperiment i 1978, skriver forskningsmagasinet Apollon.
Elven er professor i botanikk ved universitetet i Oslo. Han er en av lederne for herbariesamlingen ved Botanisk museum, landets største vitenskapelige plantesamling med mer enn én million pressete planter. De siste 20 årene har han også hatt ansvaret for botanikkleksikonet «Norsk flora».

Verre enn gruvedriften
Svalbardrein går ikke i flokk, og er derfor ikke så mange at de vanligvis skader sommerbeitet, selv om marken er skrinn. Men Brøggerhalvøya tålte ikke belastningen, ifølge Elven.
– Svalbardreinen formerte seg nesten eksponensielt og beitet ned et biologisk rikt område og reduserte artsmangfoldet. Dødeligheten økte. Etter hvert migrerte Svalbardreinen til det rikeste botaniske området ved Kongsfjorden. Det ble også beitet ned. Så slike typer inngrep, som polarinstituttet stod bak, kan redusere det biologiske mangfoldet. Det er det enkelttiltaket på Svalbard som har mest skyld i ødeleggelsen av det biologiske mangfoldet. Verken gruvene eller aktiviteten ved Longyearbyen har ført til de samme negative virkningene, sier Reidar Elven til Apollon.

Les hele artikkelen på Apollon her!

Siste nytt i Nyheter

Spansk åpning

Bluesen er offisielt i gang.

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!