Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– NP ødela artsmangfoldet

 

– NP ødela artsmangfoldet

Professor i botanikk, Reidar Elven, mener Norsk Polarinstitutt står bak den verste ødeleggelsen av artsmangfoldet på Svalbard ved å sette ut Svalbardrein.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Ødeleggelsene har ifølge Reidar Elven skjedd på Brøggerhalvøya ved Ny-Ålesund. Her hadde det ikke vært reinsdyr på nærmere 100 år da Norsk Polarinstitutt (NP) satte ut Svalbardrein som et eksperiment i 1978, skriver forskningsmagasinet Apollon.
Elven er professor i botanikk ved universitetet i Oslo. Han er en av lederne for herbariesamlingen ved Botanisk museum, landets største vitenskapelige plantesamling med mer enn én million pressete planter. De siste 20 årene har han også hatt ansvaret for botanikkleksikonet «Norsk flora».

Verre enn gruvedriften
Svalbardrein går ikke i flokk, og er derfor ikke så mange at de vanligvis skader sommerbeitet, selv om marken er skrinn. Men Brøggerhalvøya tålte ikke belastningen, ifølge Elven.
– Svalbardreinen formerte seg nesten eksponensielt og beitet ned et biologisk rikt område og reduserte artsmangfoldet. Dødeligheten økte. Etter hvert migrerte Svalbardreinen til det rikeste botaniske området ved Kongsfjorden. Det ble også beitet ned. Så slike typer inngrep, som polarinstituttet stod bak, kan redusere det biologiske mangfoldet. Det er det enkelttiltaket på Svalbard som har mest skyld i ødeleggelsen av det biologiske mangfoldet. Verken gruvene eller aktiviteten ved Longyearbyen har ført til de samme negative virkningene, sier Reidar Elven til Apollon.

Les hele artikkelen på Apollon her!

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!