Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– NP ødela artsmangfoldet

 

– NP ødela artsmangfoldet

Professor i botanikk, Reidar Elven, mener Norsk Polarinstitutt står bak den verste ødeleggelsen av artsmangfoldet på Svalbard ved å sette ut Svalbardrein.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Ødeleggelsene har ifølge Reidar Elven skjedd på Brøggerhalvøya ved Ny-Ålesund. Her hadde det ikke vært reinsdyr på nærmere 100 år da Norsk Polarinstitutt (NP) satte ut Svalbardrein som et eksperiment i 1978, skriver forskningsmagasinet Apollon.
Elven er professor i botanikk ved universitetet i Oslo. Han er en av lederne for herbariesamlingen ved Botanisk museum, landets største vitenskapelige plantesamling med mer enn én million pressete planter. De siste 20 årene har han også hatt ansvaret for botanikkleksikonet «Norsk flora».

Verre enn gruvedriften
Svalbardrein går ikke i flokk, og er derfor ikke så mange at de vanligvis skader sommerbeitet, selv om marken er skrinn. Men Brøggerhalvøya tålte ikke belastningen, ifølge Elven.
– Svalbardreinen formerte seg nesten eksponensielt og beitet ned et biologisk rikt område og reduserte artsmangfoldet. Dødeligheten økte. Etter hvert migrerte Svalbardreinen til det rikeste botaniske området ved Kongsfjorden. Det ble også beitet ned. Så slike typer inngrep, som polarinstituttet stod bak, kan redusere det biologiske mangfoldet. Det er det enkelttiltaket på Svalbard som har mest skyld i ødeleggelsen av det biologiske mangfoldet. Verken gruvene eller aktiviteten ved Longyearbyen har ført til de samme negative virkningene, sier Reidar Elven til Apollon.

Les hele artikkelen på Apollon her!

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!