Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

NP-direktør: – Fjern skrotet

Prinsippsak: En russisk Antonovv AN-74 med nordpolturister havarerte på Barneo-basen 4. april 2015. Det er ingen meldinger som tyder på at vraket er hentet. FOTO: Privat

NP-direktør: – Fjern skrotet

Internasjonal direktør Kim Holmén ved Norsk Polarinstitutt mener russerne burde fjernet flyvraket ved Nordpolen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.03.2016 kl 15:21

– Det er et prinsipp at Arktis skal holdes rent. Man tar med seg skrotet hjem. I dette tilfelle er det de ansvarlige for flyet og flyvningen som må aksjonere, sier Holmén, som er internasjonal direktør i polarinstituttet.

4. april i fjor landet et russisk Antonov-fly hardt på isen ved isbasen Barneo, cirka 100 kilometer fra Nordpolen. Hovedhjulene brakk og deler av flykroppen ble ødelagt. Hverken mannskapet eller turistene om bord fikk fysiske skader av krasj-landingen, men flyet ble stående ubrukelig igjen på isen.

En uke etter sa Margarita Tertitskaya i selskapet Polar Expedition til Svalbardposten at flyet var i ok stand, og man ventet på testpiloter som skulle fly det til Moskva.

I juni i fjor sto flyet fortsatt på isen, og samme Tertitskaya sa til Svalbardposten at man vurderte å bruke isbryter for å få flyvraket bort.

Se bildet større

Klar melding: Kim Holmén mener det er problematisk at et flyvrak blir stående på isen. FOTO: Eirik Palm

19 tonn vrak

Høyst sannsynlig står flyet der fortsatt, om ikke isen er sprukket opp, og det har gått til bunns. Informerte kilder kan også fortelle at flyselskapet har plukket deler, som er fraktet hjem. Antonov-74 maskinen er bygd i Ukraina, og eies av et russisk selskap. For tiden regnes ukrainske deler som lite tilgjengelig i Russland, derfor slik deleplukking fra havaristen.

Kim Holmén mener det er problematisk at et 28 meter langt og 19 tonn tungt flyvrak blir stående igjen på isen.

Prinsippsak

– Generelt er reglene at eier må ta ansvar. Det gjelder blant annet skipsvrak lags Norskekysten. Vi vet ikke hva flyet inneholder av drivstoff, olje, hydraulikkvæsker og lignende. Det er et forurensingspotensial, men mest en prinsippsak, for slikt kan skje igjen, sier han.

Flyet står i internasjonalt farvann, og ingen nasjonale lovverk omfavner slik forsøpling. Man kan derfor ikke si at forurenser i dette tilfellet har brutt noen spesiell lov. Flyvraket vil følge isens bevegelser, bokstavelig talt i Nansens fotspor, og synke i Framstredet.

– Ingen ønsker slikt skrot i havet, og her må eier ta ansvar, sier Kim Holmén.

– Har ingen rolle

Flyvraket ligger langt unna Sysselmannens på Svalbards jurisdiksjonsområde, og miljøvernsjef Knut Fossum kan lite gjøre.

Heller ikke Utenriksdepartementet vil engasjere seg, siden Norge ikke har rettigheter i Nordpol-området.

Klima- og miljødepartementet er generelt av den oppfatning at forurenser skal rydde opp.
– Men Norge har ingen rolle i en eventuell fjerning av flyet, sier avdelingsdirektør Tore Ising.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!