Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Notiser

Kortnyheter fra siste utgave.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.01.2014 kl 17:50

DEN SISTE POTET
Det har den siste tiden vært tøffe tak for besetningen på Hopen meteorologiske stasjon. Mandag ble det klart at det var bare én potet igjen på matlageret. Med stor andektighet puttet meteorologifullmektig Geir Fossen den i gryta, og den ble servert med tilbehør av lammekotelleter, erter, surkål og brun saus. Den eneste trøsten er at det er godt med kaffe igjen. For som de skriver på sine nettsider: «Går det tomt for kaffe, snakker vi krisesituasjon.»


KARTVERKET SØKER UTBYGGER
Byggingen av den nye geodesi-observatoriet ved Branddallaguna i Ny-Ålesund er nå lagt ut på anbud. Konkurransen gjelder totalentreprisen med levering av byggearbeider på stasjonsområdet. Det innebærer fundamentering av to store radioteleskop som veier 70 tonn, samt tre komplette bygg: stasjonsbygg, gravimeterbygg og instrumentbygg. Planlagt startdato er 1. oktober 2014, og ferdigstillelsen skal være innen 31. oktober 2015. Observatoriet skal måle endringer i jordoverflaten og drive klimaovervåkning, og blir det nordligste observatoriet i sitt slag.


BÆREKRAFTDUGNAD PÅ FUNKEN
Svalbard Reiseliv inviterer til bærekraftdugnad på Funken i slutten av januar. Møtet er et ledd i arbeidet med å få Svalbard til å kvalifisere til utmerkelsen «Merket for bærekraftig reisemål», og alle reiselivsaktørene er invitert. På programmet står blant annet informasjon om arbediet med den kommende handlingsplanen for å oppnå utmerkelsen, eksempler fra andre reisemål og bransjer, og konkrete tiltak på Svalbard.


HAR GÅTT TRAPPA
Forrige utgaves historiske bilde vekker minner hos flere. Egil Johnsen skriver til oss: «Når det gjelder bildet i nr. 3, og trappa opp til Sverdrupbyen så har jeg bodd i Sverdrupbyen og jobbet Gruve 2. Så den trappa har jeg gått over tid. I messa var det først på sekstitallet et såkalt fritidssenter hvor jeg på fritiden jobbet av og til», skriver han og tar med en kommentar til bildet i nummer 2 i tillegg: «Så til bildet i nr. 2. Det er jo et fantastisk bilde, hvor to hunder og et reinsdyr blir matet på trappa. Det er jo ikke en tamrein, det ser bare sånn ut”, skriver han i en epost.


FORTSETTER SOM FØR
Sysselmannen på Svalbard og Statens vegvesen har inngått en ny samarbeidsavtale for Vegvesen-tjenester de to kommende årene. Avtalen innebærer at Sysselmannen fungerer som servicekontor for flere tjenester.

– Vi kjøper et halvt årsverk av Sysselmannen, som håndterer flere oppgaver for oss, som nyregistrering, omregistrering og avregistrering av kjøretøy.

I tillegg kan man avlegge teoriprøven her, sier Martin J. Svendsen i Statens vegvesen.

– Alt det praktiske, som det å levere søknad om førerkort og taking av bilde og signatur, kan gjøres her. Når all dokumentasjon er skaffet til veie, sendes saken til fastlandet, sier han til eget nettsted.


NOMINERT TIL FIBERPRIS
Store Norske er nominert til Fiberprisen, som deles ut i Oslo 29. januar. Bruken av fiber gjør blant annet at selskapet i dag kan la leverandører andre steder i verden overvåke utstyret som brukes til gruvedriften i sanntid.

– For meg som drifter våre IT-baserte verktøy betyr det at jeg lett kan sette bort jobber til konsulenter som sitter på fastlands- Norge eller andre steder i verden. Når våre ansatte er på reise har de mulighet til å jobbe via VPN eller Citrix mot våre servere på Svalbard, noe som ville være svært begrenset uten fiberen, sier senior IT-konsulent Tommy Dahl Markussen i Store Norske.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!