Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Norske bidrag i 50 år

Norske faddere har bidratt til en bedre oppvekst for foreldreløse barn i 50 år. FOTO: Sos barnebyer

Norske bidrag i 50 år

Det er nå 50 år siden SOS Barnebyer ble startet i Norge. På Svalbard finnes det 55 faddere, men organisasjonen vil fortsatt ha flere.

Tekst:

Publisert:

– Jeg vil gjerne rette en takk til alle som hjulpet oss gjennom disse årene, sier Anne Lise Klungseth Sandvik, fylkesleder for de frivillige for SOS-barnebyer på Svalbard. Norske faddere hjelper i dag barn i over hundre land over hele verden.

Uvurderlig hjelp

– Det har vært et halvt århundre med uvurderlig hjelp fra fadderne våre og andre som har støttet oss på Svalbard, sier Sandvik. I dag har SOS-barnebyer nesten 120. 000 norske faddere, hvorav 55 er på Svalbard. Klungseth Sandvik vil gjerne ha flere.

– Ingenting av det vi gjør hadde vært mulig uten det store folkelige engasjementet og de mange dedikerte støttespillerne våre. For oss som er frivillige er det veldig inspirerende å se at så mange er med oss på laget, sier hun.

Mye arbeid gjenstår

SOS-barnebyer støtter barn som står i fare for miste sin nærmeste familie, og tilbyr et nytt hjem for de barna som ikke lenger kan bo hos foreldrene sine. Organisasjonen driver blant annet barnebyer, familieprogrammer, sosialsentre og ungdomshus.

– Vi vet at arbeidet vårt nytter. Men vi vet også at mye står igjen, sier Klungseth Sandvik.

«Mye går i riktig retning i verden i dag» mener organisasjonen.

«Fattigdommen er på vei ned i hele verden, og stadig flere får tilgang til rent vann. Men fortsatt vokser mange barn opp uten utdanning. Årlig dør nesten åtte millioner barn under fem år. Fortsatt lever mange på gaten, i slum og ekstrem fattigdom» skriver SOS Barnebyer i en pressemelding.

160 millioner foreldreløse

I følge organisasjonen vokser 160 millioner barn opp uten omsorgspersoner.

– Det betyr en barndom uten beskyttelse og trygghet, og uten kjærlighet fra en familie. Det får store konsekvenser, både for barna selv og for samfunnene de vokser opp i, forteller Klungseth Sandvik.

Derfor kommer ikke Klungseth Sandvik til å hvile, selv om femtiårsjubileet nærmer seg.

– Vi skal feire alt som har lykkes, samtidig som vi må huske at mye arbeid står igjen. Barn trenger omsorg, kjærlighet og en trygg oppvekst. Derfor takker vi alle som har hjulpet oss gjennom de første femti årene, og håper enda flere blir med oss i årene som kommer, sier hun. I 2008 ble Norges første barneby stiftet i Bergen, for å ta vare på norske barn uten omsorgspersoner.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!