Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Norsk polarinstitutt vil diskutere «negernavn»

Spesielt: Negerpynten på Edgeøya fikk det noe spesielle navnet på grunn av den svarte fargen. FOTO: Anders Skoglund/Norsk Polarinstitutt

Norsk polarinstitutt vil diskutere «negernavn»

Debatt om Negerpynten, Negerfjellet og Negerdalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.08.2015 kl 08:29

Svalbardposten skrev for to uker siden om de litt spesielle stedsnavnene på den sørlige delen av Edgeøya her på Svalbard.
Temaet som ble tatt opp, var om navnene Negerfjellet, Negerdalen og Negerpynten kunne fremstå som rasistiske. Dette i kjølevann av debatten vi har hatt i Norge i flere år, rundt bruk av ulike ord og uttrykk som kan fremstå som diskriminerende eller rasistiske.

– Vi har ikke fått inn noen klager på navnene etter at artikkelen stod på trykk. Det har vært litt spørsmål fra annen presse, men vi har ikke mottatt noen henvendelser fra noen som ønsker navnene endret, sier Oddveig Øien Ørvoll, leder for navnekomiteen hos Norsk Polarinstitutt.

Diskusjon
Hun forteller at det allikevel kan bli tatt opp til diskusjon i komiteen, som kommer til å møtes en gang mellom september og desember.

– Det kan nok tenkes at vi diskuterer saken i neste møte i navnekomiteen. Men jeg er usikker på om vi tar det opp formelt med tanke på å endre navnene. Det har vi ikke tatt stilling til, sier Øien Ørvoll, og legger til:

– Får vi inn ett eller flere forslag til navneendring, så vil det selvfølgelig måtte tas opp til vurdering.

Internasjonal nyhet
Saken har noe overraskende fått oppmerksomhet også utenfor landets grenser. En av USAs ledende aviser, The Washington Post, publiserte nylig en artikkel på sine nettsider om saken. I tillegg har BBC Radio hatt en innslag om Negerfjellet på radioprogrammet Newsday.

– Jeg er overrasket over at det fikk såpass mye medieoppmerksomhet som det gjorde. Jeg ser problemstillingen knyttet til disse navnene, men hadde ikke trodd det skulle vekke så stor oppmerksomhet utenfor landets grenser, sier Øien Ørvoll, og utdyper:

– Jeg tenker at det sannsynligvis er tilsvarende navn andre steder som også kan virke diskriminerende, så jeg tror ikke dette er noe enestående tilfelle.

Sosiale medier
Saken har også vært diskutert i sosiale medier, blant annet på Svalbardspostens Facebookgruppe. Der er det et soleklart flertall som mener at disse navnene ikke kan ses på som rasistiske.

– Jeg har fått sett litt på debatten, og svarene som har kommet der er at dette ikke er viktig som en sak i forhold til diskriminering. De fleste ser ut til å mene at det finnes viktigere ting å ta tak i.

Se bildet større

Komiteleder: Oddveig Øien Ørvoll leder navnekomiteen hos Norsk Polarinstitutt. FOTO: Jan Roald/Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!