Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Norsk polarinstitutt vil diskutere «negernavn»

Spesielt: Negerpynten på Edgeøya fikk det noe spesielle navnet på grunn av den svarte fargen. FOTO: Anders Skoglund/Norsk Polarinstitutt

Norsk polarinstitutt vil diskutere «negernavn»

Debatt om Negerpynten, Negerfjellet og Negerdalen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.08.2015 kl 08:29

Svalbardposten skrev for to uker siden om de litt spesielle stedsnavnene på den sørlige delen av Edgeøya her på Svalbard.
Temaet som ble tatt opp, var om navnene Negerfjellet, Negerdalen og Negerpynten kunne fremstå som rasistiske. Dette i kjølevann av debatten vi har hatt i Norge i flere år, rundt bruk av ulike ord og uttrykk som kan fremstå som diskriminerende eller rasistiske.

– Vi har ikke fått inn noen klager på navnene etter at artikkelen stod på trykk. Det har vært litt spørsmål fra annen presse, men vi har ikke mottatt noen henvendelser fra noen som ønsker navnene endret, sier Oddveig Øien Ørvoll, leder for navnekomiteen hos Norsk Polarinstitutt.

Diskusjon
Hun forteller at det allikevel kan bli tatt opp til diskusjon i komiteen, som kommer til å møtes en gang mellom september og desember.

– Det kan nok tenkes at vi diskuterer saken i neste møte i navnekomiteen. Men jeg er usikker på om vi tar det opp formelt med tanke på å endre navnene. Det har vi ikke tatt stilling til, sier Øien Ørvoll, og legger til:

– Får vi inn ett eller flere forslag til navneendring, så vil det selvfølgelig måtte tas opp til vurdering.

Internasjonal nyhet
Saken har noe overraskende fått oppmerksomhet også utenfor landets grenser. En av USAs ledende aviser, The Washington Post, publiserte nylig en artikkel på sine nettsider om saken. I tillegg har BBC Radio hatt en innslag om Negerfjellet på radioprogrammet Newsday.

– Jeg er overrasket over at det fikk såpass mye medieoppmerksomhet som det gjorde. Jeg ser problemstillingen knyttet til disse navnene, men hadde ikke trodd det skulle vekke så stor oppmerksomhet utenfor landets grenser, sier Øien Ørvoll, og utdyper:

– Jeg tenker at det sannsynligvis er tilsvarende navn andre steder som også kan virke diskriminerende, så jeg tror ikke dette er noe enestående tilfelle.

Sosiale medier
Saken har også vært diskutert i sosiale medier, blant annet på Svalbardspostens Facebookgruppe. Der er det et soleklart flertall som mener at disse navnene ikke kan ses på som rasistiske.

– Jeg har fått sett litt på debatten, og svarene som har kommet der er at dette ikke er viktig som en sak i forhold til diskriminering. De fleste ser ut til å mene at det finnes viktigere ting å ta tak i.

Se bildet større

Komiteleder: Oddveig Øien Ørvoll leder navnekomiteen hos Norsk Polarinstitutt. FOTO: Jan Roald/Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!