Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Norsk Polarinstitutt får kritikk

Forskning på hav og sjøis ved Norsk Polarinstitutt får sterk kritikk i ny rapport. Instituttet kritiseres også for dårlig organisering og planlegging av forskningen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.11.2011 kl 11:53

Evalueringen, som er bestilt av Norges Forskningsråd, ble publisert tidligere i måneden. Den er basert på en gjennomgang av alle forskningsresultater fra 2005 til 2009, i tillegg til egenrapportering fra forskningsmiljøene, skriver forskning.no.

Publiserer lite

Komiteen har vurdert seks av forskningsgruppene ved Norsk Polarinstitutt (NP) og gitt en vurdering av fire av disse. To av forskningsgruppene får en vurdering som god eller svært god. De to siste gruppene får imidlertid laveste karakter og plasseres mellom «svak» og «tilfredsstillende». Dette er fagmiljøene for oseanografi og forskning på sjøis. I rapporten vises det særlig til at forskerne publiserer lite, og at resultatene i liten grad brukes av andre forskere.

Ingen andre forskningsmiljøer ved de 19 norske universitetene, høyskolene og forskningsinstituttene har fått en så lav skår.

Forvirrende og skuffende

Den internasjonale evalueringskomiteen mener at NPs redegjørelse var «ekstremt forvirrende og skuffende,» og legger til at dette er særlig overraskende fordi instituttet har en lang historie med solide bevilgninger fra myndighetene. Videre står det at det ikke ser ut til å være noen gjennomført strategisk planleggingsprosess i organisasjonen.

Har endret organiseringen

– Vi tar kritikken til etterretning, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Sissel Jaklin i Polarinstituttet til forskning.no.

Hun forteller at situasjonen er annerledes nå enn da evalueringen ble gjennomført, og medgir at det har vært behov for å endre organiseringen.??

- Vi har vært inne i en prosess over en tid nå, og har også rekruttert mange nye forskere, sier hun.?

Administrerende direktør Jan-Gunnar Winther i Polarinstituttet er på vei Sydpolen og ikke tilgengelig for kommentar.??

Påstander om dårlig samarbeid

NP er en vesentlig del av FRAM-senteret i Tromsø, som er en spydspiss for myndighetens satsing på forskning i nordområdene og Antarktis. De har i tillegg en avdeling i Longyearbyen. I dagens utgave av Svalbardposten uttaler internasjonal direktør Kim Holmén i NP seg om påstander om dårlig samarbeidsklima mellom instituttet og Unis.

 
 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!