Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Normaliseringens pris

Det er bare å innse det; Longyearbyen er i forandring. Den lille byen vår har for så vidt alltid vært i forandring, som verden for øvrig siden de første bygningene grodde fram oppunder fjellfoten for 100 år siden.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Ikke den type forandring som alltid blir pekt på av folk som en gang har bodd her, og som mest handler om søken etter spor av egen ungdomstid. De vender alltid skuffet tilbake til fastlandet: Byen var ikke til å kjenne igjen. Vi har alle vår tid her nord. Den dagen vi pakker og drar tar vi med oss noe av Svalbard, og legger igjen noe av oss selv. Derfor oppleves det å komme tilbake tidvis sårt, nært og fjernt på samme tid.

Forandring er en strøm av bevegelser. Noen ganger heftige, oftest bare som ørsmå rykk. Og vi som akkurat nå befinner oss midt i det hele, vi flyter med: En stykke asfalt her, en ny kabel der, et lys, en skatteøkning, en ny bygning reiser seg en gammel blir borte. Varmt vann i springen, lys innover dalen. Mye avler mer: Mer vann, mer varme, bedre veier, flere veier, enda flere biler og snøskutere, flere verksteder, flere butikker. Og alt skal være på stell. Post og tonnevis med mat over havet med fly hver eneste dag. Det er som det skal være. Alt koster – og noen må betale. Bydrift varsler at de vil øke prisen på strøm, renovasjon, vann og avløp for å få neste års budsjett til å gå i hop. «En tøff økning som folk vil merke,» sier administrasjonssjefen uten snev av medynk.

For hvert år som går, ja, for hver måned, uke, dag, skjer noe som bringer Svalbard nærmere fastlandet. Stadig nye lover og forordninger blir gjort gjeldende. Statusen som et siste fristed, som fristat, er i ferd med å svinne hen. Vi ser når fjell flyttes, når hus bygges, når elveløp endres. Og vi kjenner hvor det svir mest når skatten økes. Det meste av forandringene merker vi knapt noe til, men det er disse vi skal være på vakt mot. Summen av disse er lik fastlandet. Husk at alt ville være så mye enklere for byråkratiet om Svalbard var som på fastlandet. Derfor foregår en umerkelig, gradvis justering for å lirke oss på plass.

Myndigheter vil alltid ha oversikt, og kontroll. Det finnes ikke én styrende kraft, ett bestemt hode med en langsiktig plan, men en samling hoder formet for å ivareta kongeriket og dets innvånere. Heller ikke disse er i stand til å se summen av det de gjør. Hver og en gjør sitt, summen er fastlandet. At statistikkloven innføres fra årsskiftet kan da ikke bety noe som helst? Eller at noen vil innføre enhetsregisterloven og foretaksregisterloven?

Vet vi som bor her hva vi vil? Er vi i stand til å se konsekvensen av egne krav, av andres krav, av alt dette som omgir oss? Fortsatt finnes hemmeligheter; skjulte strender, bortgjemte perler, steder for vakre drømmer. Du skal holde tett og reise tyst.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!