Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Norgesturné for ny brannbil

Underbrannmester Jann-Egil Gjerde inspiserer den nye liften hos Braco i Asker. Der startet den på den lange turen hjem. FOTO: Jan Olav Sæter

Norgesturné for ny brannbil

Forrige uke ble Longyearbyen brannvesens nye stolthet kjørt fra Oslo til Tromsø. Den fikk mye oppmerksomhet underveis.

Tekst:

Publisert:

Forrige fredag forlot brannsjef Jan Olav Sæter og underbrannmester Jann-Egil Gjerde leverandøren i Asker med en splitter ny lift.

– Vi kjørte gjennom Oslo i den tette rushtrafikken, men det gikk bra, forteller Sæter.

Lørdag var de på sitt første kaffebesøk i Trondheim hos brannvesenet der. Senere på dagen ble det mer kaffe i Stjørdal hvor Stig Gøran Lund, som tidligere var utrykningsleder i Longyearbyen brannvesen, nå jobber. De har også en lift som er nesten lik.

Mer kaffe ble det blant annet på brannstasjonen i Namsos, på Norges Brannskole og i Tromsø.

– Det ble litt kake og kaffe, men det er trivelig å treffe på kjentfolk. Man knytter fort kontakter i brann-Norge, sier Sæter.


Når 32 meter

Liften når 32 meter opp i høyden og ble bestilt etter brannen på taket av energiverket i desember 2012. Brannvesenets gamle lift nådde ikke opp, og det ble klart at byen trengte en ny.

Politikerne bevilget penger til bilen som kostet like under 5 millioner kroner.

– Det blir artig å få kurset seg opp og ta den i bruk. Det er mange muligheter med den, så vi må trene og bruke den mye i tiden framover. Det er et helt suverent verktøy ikke minst for å jobbe i høyden på en sikker og forsvarlig måte. Det er vann­kanon og mange finesser på den, sier brannsjefen.


Mye oppmerksomhet

Brannbilen med Longyearbyen brannvesen på siden vakte mye oppmerksomhet.

– Folk lurte på om vi hadde kjørt feil. Alle steder vi stoppet, var det mange skuelystne. Det var også artig å møte Svalbard-folk på veien, sier Sæter.

Kommer til uka

Brannfolk i Tromsø har kjørt liften til Biltilsynet og til kaia i Tromsø, hvor den lastes om bord i «Nordbjørn» som går videre mot Longyearbyen i dag.

Båten er ventet til Longyearbyen mandag. I begynnelsen av september kommer det folk til Longyearbyen for å holde kurs med de lokale brannmennene i bruk av liften.

Nøkkelord

Se bildet større

Brannfolkene stoppet på flere brannstasjoner underveis. Her i Ramsund. FOTO: Jan Olav Sæter

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!