Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Norgesturné for ny brannbil

Underbrannmester Jann-Egil Gjerde inspiserer den nye liften hos Braco i Asker. Der startet den på den lange turen hjem. FOTO: Jan Olav Sæter

Norgesturné for ny brannbil

Forrige uke ble Longyearbyen brannvesens nye stolthet kjørt fra Oslo til Tromsø. Den fikk mye oppmerksomhet underveis.

Tekst:

Publisert:

Forrige fredag forlot brannsjef Jan Olav Sæter og underbrannmester Jann-Egil Gjerde leverandøren i Asker med en splitter ny lift.

– Vi kjørte gjennom Oslo i den tette rushtrafikken, men det gikk bra, forteller Sæter.

Lørdag var de på sitt første kaffebesøk i Trondheim hos brannvesenet der. Senere på dagen ble det mer kaffe i Stjørdal hvor Stig Gøran Lund, som tidligere var utrykningsleder i Longyearbyen brannvesen, nå jobber. De har også en lift som er nesten lik.

Mer kaffe ble det blant annet på brannstasjonen i Namsos, på Norges Brannskole og i Tromsø.

– Det ble litt kake og kaffe, men det er trivelig å treffe på kjentfolk. Man knytter fort kontakter i brann-Norge, sier Sæter.


Når 32 meter

Liften når 32 meter opp i høyden og ble bestilt etter brannen på taket av energiverket i desember 2012. Brannvesenets gamle lift nådde ikke opp, og det ble klart at byen trengte en ny.

Politikerne bevilget penger til bilen som kostet like under 5 millioner kroner.

– Det blir artig å få kurset seg opp og ta den i bruk. Det er mange muligheter med den, så vi må trene og bruke den mye i tiden framover. Det er et helt suverent verktøy ikke minst for å jobbe i høyden på en sikker og forsvarlig måte. Det er vann­kanon og mange finesser på den, sier brannsjefen.


Mye oppmerksomhet

Brannbilen med Longyearbyen brannvesen på siden vakte mye oppmerksomhet.

– Folk lurte på om vi hadde kjørt feil. Alle steder vi stoppet, var det mange skuelystne. Det var også artig å møte Svalbard-folk på veien, sier Sæter.

Kommer til uka

Brannfolk i Tromsø har kjørt liften til Biltilsynet og til kaia i Tromsø, hvor den lastes om bord i «Nordbjørn» som går videre mot Longyearbyen i dag.

Båten er ventet til Longyearbyen mandag. I begynnelsen av september kommer det folk til Longyearbyen for å holde kurs med de lokale brannmennene i bruk av liften.

Nøkkelord

Se bildet større

Brannfolkene stoppet på flere brannstasjoner underveis. Her i Ramsund. FOTO: Jan Olav Sæter

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!