Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Norges arktiske skattkammer»

Et album med avisutklipp fra Ny-Ålesund i 1930-årene er gaven fra Riksantikvaren til det nye museet i forskerlandsbyen. Fra venstre direktør Ole Øiseth, Kings Bay, styreleder Unni Steinsmo, Kings Bay og Susan Barr fra Riksantikvaren. FOTO: Ole Magnus Rapp

«Norges arktiske skattkammer»

Ny-Ålesund er nominert til EUs Nostra-pris for særdeles vellykket restaurering. Samtidig får bygda skryt fra Riksantikvaren.

Tekst:

Publisert:

Restaureringen av to av «signalbyggene» i bygda, Amundsenvillaen og Telegrafen, er foreslått til den gjeve kulturminneprisen for 2015. Her er 29 av cirka 60 bygninger fredet, og det meste annet verneverdig, noe som er sjeldent både nasjonalt og internasjonalt.

Selskapet Kings Bay AS driver en kontinuerlig restaurering. Bygningene vernes via bruk, og svært få bygg står tomme. I tillegg har de fleste bygningene sin historie, som også tas vare på.

Telegrafen gjenåpnet
For tre år siden sto Amundsenvillaen, også kalt direktørboligen, klar etter å ha blitt tilbakeført slik den så ut på 1920 og 1930-tallet.

Nylig ble Telegrafen gjenåpnet, med interiør og utstyr slik bygget var da telegrafen var et vitalt sentrum i gruvesamfunnet. I tillegg restaureres en rekke mindre bygninger, de fleste oppført før 1946.

– Amundsenvillaen er en utrolig perle midt i kulturminnebyen. Restaureringen av Telegrafen er også blitt skikkelig bra, sier seniorrådgiver Susan Barr hos Riksantikvaren. Hun har fulgt utviklingen i Ny-Ålesund siden 1979, og legger ikke skjul på sin begeistring.

Ruster
Under juleseminaret til Kings Bay holdt Susan Barr foredrag om «Norges arktiske skattkammer». Hun viste bilder fra sitt første besøk i 1979, og hvilke forandringer som har skjedd siden. Enkelte bygg er fjernet, noen få nye har kommet til. Men alt i alt var hun godt fornøyd med måten den historiske bygda blir tatt vare på, og nybygg tilpasset, med et par unntak.

– Norsk Polarinstitutt sin nye stasjon som kom i 1998 passer ikke inn i bygda. Men det skjer vel mye bra inni, sa Barr.

Hun påpekte også at lokomotivet ruster, og må tas bedre vare på. Også masten som ble reist for Roald Amundsen og luftskipet Norge i 1926 viser tegn til rust, og tiltak må vurderes.

Vern via bruk
Riksantikvaren er enig i at vern via bruk er en god løsning, så lenge det ikke går på bekostning av vernekriteriene. Susan Barr trakk også frem den gode dialogen mellom vernemyndighetene og Kings Bay-samfunnet, og påpekte at vernearbeidet fortjener denne EU-prisen.

Under juleseminaret delte hun ut gave til det «nye» museet i Ny-Ålesund, et album med avisutklipp fra gruvesamfunnet på 1930-tallet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!