Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Norges arktiske skattkammer»

Et album med avisutklipp fra Ny-Ålesund i 1930-årene er gaven fra Riksantikvaren til det nye museet i forskerlandsbyen. Fra venstre direktør Ole Øiseth, Kings Bay, styreleder Unni Steinsmo, Kings Bay og Susan Barr fra Riksantikvaren. FOTO: Ole Magnus Rapp

«Norges arktiske skattkammer»

Ny-Ålesund er nominert til EUs Nostra-pris for særdeles vellykket restaurering. Samtidig får bygda skryt fra Riksantikvaren.

Tekst:

Publisert:

Restaureringen av to av «signalbyggene» i bygda, Amundsenvillaen og Telegrafen, er foreslått til den gjeve kulturminneprisen for 2015. Her er 29 av cirka 60 bygninger fredet, og det meste annet verneverdig, noe som er sjeldent både nasjonalt og internasjonalt.

Selskapet Kings Bay AS driver en kontinuerlig restaurering. Bygningene vernes via bruk, og svært få bygg står tomme. I tillegg har de fleste bygningene sin historie, som også tas vare på.

Telegrafen gjenåpnet
For tre år siden sto Amundsenvillaen, også kalt direktørboligen, klar etter å ha blitt tilbakeført slik den så ut på 1920 og 1930-tallet.

Nylig ble Telegrafen gjenåpnet, med interiør og utstyr slik bygget var da telegrafen var et vitalt sentrum i gruvesamfunnet. I tillegg restaureres en rekke mindre bygninger, de fleste oppført før 1946.

– Amundsenvillaen er en utrolig perle midt i kulturminnebyen. Restaureringen av Telegrafen er også blitt skikkelig bra, sier seniorrådgiver Susan Barr hos Riksantikvaren. Hun har fulgt utviklingen i Ny-Ålesund siden 1979, og legger ikke skjul på sin begeistring.

Ruster
Under juleseminaret til Kings Bay holdt Susan Barr foredrag om «Norges arktiske skattkammer». Hun viste bilder fra sitt første besøk i 1979, og hvilke forandringer som har skjedd siden. Enkelte bygg er fjernet, noen få nye har kommet til. Men alt i alt var hun godt fornøyd med måten den historiske bygda blir tatt vare på, og nybygg tilpasset, med et par unntak.

– Norsk Polarinstitutt sin nye stasjon som kom i 1998 passer ikke inn i bygda. Men det skjer vel mye bra inni, sa Barr.

Hun påpekte også at lokomotivet ruster, og må tas bedre vare på. Også masten som ble reist for Roald Amundsen og luftskipet Norge i 1926 viser tegn til rust, og tiltak må vurderes.

Vern via bruk
Riksantikvaren er enig i at vern via bruk er en god løsning, så lenge det ikke går på bekostning av vernekriteriene. Susan Barr trakk også frem den gode dialogen mellom vernemyndighetene og Kings Bay-samfunnet, og påpekte at vernearbeidet fortjener denne EU-prisen.

Under juleseminaret delte hun ut gave til det «nye» museet i Ny-Ålesund, et album med avisutklipp fra gruvesamfunnet på 1930-tallet.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!