Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Nordstjernen» tilbake

Da «Nordstjernen» la til kai sommeren 2012, skulle det være skipets siste sesong. Ansatte fra Spitsbergen Travel med Hilde Fålun Strøm i spissen ønsket det velkommen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

«Nordstjernen» tilbake

Den gamle damen skal igjen cruise nordvestkysten av Spitsbergen sommerstid.

Tekst:

Publisert:

Oppgradert, fredet av Riksantikvaren og med ny eier kommer «Nordstjernen» tilbake til Longyearbyen neste sommer. I august 2012 seilte den gamle damen ut Adventfjorden for det som skulle være siste gang. Spitsbergen Travel ville det annerledes.

– Nå kommer hun for å bli, i alle fall i noen år. «Nordstjernen» er et produkt vi satser på som Svalbard har manglet. Et produkt jeg føler vi er gode på og som vi gjennom årelang erfaring og tilbakemelding fra gjester har skreddersydd, sier prosjektleder for cruise Hilde Fålun Strøm i Spitsbergen Travel.

To avganger i uka
«Nordstjernen» legger til kai i Longyearbyen 9. juni med gjester som har vært med skipet fra Bergen. 12. juni begynner skipet å gå med to ukentlige avganger fra Longyearbyen, slik som tidligere år. 28. august vender skipet baugen sørover mot Bergen og Hamburg.

– Hvorfor valgte dere å leie inn igjen «Nordstjernen» og ikke et mer moderne skip?

– Det er fordi vi har gode erfaringer med «Nordstjernen» fra tidligere. Det er en båt vi synes passer i farvannet og til produktet, både på grunn av at den tar rundt 100 gjester og fordi den har har en historie her oppe. Mange kjenner skipet både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. En moderne båt har vi i «Fram», sier Fålun Strøm.

Hun legger til at «Nordstjernen» har et nostalgisk og autentisk preg.

– Det er ikke så mange nymotens fasiliteter som tar oppmerksomheten. På «Nordstjernen» det ekte og enkelt, men topp kvalitet på mat, guider og informasjon, sier hun.

Lang historie
Hurtigruten leier «Nordstjernen» med mannskap.

– Så vil det være guider fra Spitsbergen Travel. Produktet vil være det samme som tidligere med kunnskapsformidling på stedet i små grupper, sier Fålun Strøm.

«Nordstjernen» startet sine sommerseilinger til Svalbard i 1994. Båten hadde tidligere gått til øygruppen i den såkalte Ekspressruten.

– «Nordstjernen» var veldig viktig for Spitsbergen Travel i mange år, fram til 2008. Så kom skipet tilbake i 2012, og ble solgt etter den sesongen, sier Fålun Strøm.

For dyrt
Spitsbergen Travels moderselskap Hurtigruten solgte skipet på grunn av at flere oppgraderinger måtte gjøres.

– Det var ikke skipet i seg selv som gjorde at selskapet ikke ville ha det, men kostnader knyttet til nye forskrifter, sier Fålun Strøm.

Den nye eieren, Indre Nordhordland Dampbåtlag, har nå oppgradert skuta og pusset henne opp, og leier henne ut til sin gamle eier.

De siste årene har hurtigruteskipet «Fram» gått lengre turer på Spitsbergen. Det skal det fortsette å gjøre.

– Det blir ingen endringer på «Fram», og «Nordstjernen» går kortere ekspedisjonscruise sier Fålun Strøm.

Siste nytt i Nyheter

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

 
Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt eller savnet.

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!