Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

«Nordstjernen» tilbake

Da «Nordstjernen» la til kai sommeren 2012, skulle det være skipets siste sesong. Ansatte fra Spitsbergen Travel med Hilde Fålun Strøm i spissen ønsket det velkommen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

«Nordstjernen» tilbake

Den gamle damen skal igjen cruise nordvestkysten av Spitsbergen sommerstid.

Oppgradert, fredet av Riksantikvaren og med ny eier kommer «Nordstjernen» tilbake til Longyearbyen neste sommer. I august 2012 seilte den gamle damen ut Adventfjorden for det som skulle være siste gang. Spitsbergen Travel ville det annerledes.

– Nå kommer hun for å bli, i alle fall i noen år. «Nordstjernen» er et produkt vi satser på som Svalbard har manglet. Et produkt jeg føler vi er gode på og som vi gjennom årelang erfaring og tilbakemelding fra gjester har skreddersydd, sier prosjektleder for cruise Hilde Fålun Strøm i Spitsbergen Travel.

To avganger i uka
«Nordstjernen» legger til kai i Longyearbyen 9. juni med gjester som har vært med skipet fra Bergen. 12. juni begynner skipet å gå med to ukentlige avganger fra Longyearbyen, slik som tidligere år. 28. august vender skipet baugen sørover mot Bergen og Hamburg.

– Hvorfor valgte dere å leie inn igjen «Nordstjernen» og ikke et mer moderne skip?

– Det er fordi vi har gode erfaringer med «Nordstjernen» fra tidligere. Det er en båt vi synes passer i farvannet og til produktet, både på grunn av at den tar rundt 100 gjester og fordi den har har en historie her oppe. Mange kjenner skipet både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. En moderne båt har vi i «Fram», sier Fålun Strøm.

Hun legger til at «Nordstjernen» har et nostalgisk og autentisk preg.

– Det er ikke så mange nymotens fasiliteter som tar oppmerksomheten. På «Nordstjernen» det ekte og enkelt, men topp kvalitet på mat, guider og informasjon, sier hun.

Lang historie
Hurtigruten leier «Nordstjernen» med mannskap.

– Så vil det være guider fra Spitsbergen Travel. Produktet vil være det samme som tidligere med kunnskapsformidling på stedet i små grupper, sier Fålun Strøm.

«Nordstjernen» startet sine sommerseilinger til Svalbard i 1994. Båten hadde tidligere gått til øygruppen i den såkalte Ekspressruten.

– «Nordstjernen» var veldig viktig for Spitsbergen Travel i mange år, fram til 2008. Så kom skipet tilbake i 2012, og ble solgt etter den sesongen, sier Fålun Strøm.

For dyrt
Spitsbergen Travels moderselskap Hurtigruten solgte skipet på grunn av at flere oppgraderinger måtte gjøres.

– Det var ikke skipet i seg selv som gjorde at selskapet ikke ville ha det, men kostnader knyttet til nye forskrifter, sier Fålun Strøm.

Den nye eieren, Indre Nordhordland Dampbåtlag, har nå oppgradert skuta og pusset henne opp, og leier henne ut til sin gamle eier.

De siste årene har hurtigruteskipet «Fram» gått lengre turer på Spitsbergen. Det skal det fortsette å gjøre.

– Det blir ingen endringer på «Fram», og «Nordstjernen» går kortere ekspedisjonscruise sier Fålun Strøm.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!