Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nordpol Telecom til Høyesterett

Daglig leder Jerzy Borowski mens Nordpol Telecom fortsatt var i drift i Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Nordpol Telecom til Høyesterett

Den polske eieren av Nordpol Telecom godtar ikke at selskapet ble tvangsoppløst sist sommer. Nå går saken videre til Høyesterett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Nordpol Telecom drev med telekommunikasjon fra leide lokaler i Sjøområdet i Longyearbyen med polske Jerzy Borowski som eneste ansatte. I juni i fjor ble selskapet tvangsoppløst gjennom en kjennelse i Nord-Troms tingrett. Årsaken var manglende innlevering av regnskap for 2004.
– Saken ble anket til lagmannsretten, som opprettholdt tvangsoppløsningen. Vi påkjærte saken til Høyesteretts kjæremålsutvalg. De kan henvise saken videre til Høyesterett hvis det er behov for det, og det har de gjort fordi det er en viktig prinsipiell sak, sier advokat Håkon Bleken i Haavind Vislie. Advokatfirmaet representerer den polske eieren, Piotrpawel (Piotr) Przybylek.

Viktig prinsipiell sak
– Saken er viktig. Partene er uenig om regnskapsloven og regelen om tvangsoppløsning i aksjeloven gjelder på Svalbard, sier assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell. Regjeringsadvokaten er statens advokatkontor.

Ikke godkjente regnskap
Ifølge bobestyrer advokat Bjørn August Krane i Tromsø skal aksjeselskap som ikke leverer godkjent regnskap tvangsoppløses i medhold av aksjeloven.
– Nordpol Telecom leverte ikke tilfredsstillende regnskap for 2004. På grunn av at virksomheten ble drevet fra Svalbard godtar ikke advokaten deres at konsekvensen er å bli slått konkurs, sier bobestyrer Krane.

Stakk av fra Svalbard
Selskapet leide lokaler hos Jens Abild i naustet hans i Sjøområdet, hvor daglig leder Jerzy Borowski hadde kontor og også bodde. Borowski forlot Longyearbyen i all hast da selskapets linjer ble stengt sist sommer, blant annet uten å betale husleie til Abild på 73.000 kroner.

Siste nytt i Nyheter

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

 
92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!