Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nordpol Telecom til Høyesterett

Daglig leder Jerzy Borowski mens Nordpol Telecom fortsatt var i drift i Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Nordpol Telecom til Høyesterett

Den polske eieren av Nordpol Telecom godtar ikke at selskapet ble tvangsoppløst sist sommer. Nå går saken videre til Høyesterett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Nordpol Telecom drev med telekommunikasjon fra leide lokaler i Sjøområdet i Longyearbyen med polske Jerzy Borowski som eneste ansatte. I juni i fjor ble selskapet tvangsoppløst gjennom en kjennelse i Nord-Troms tingrett. Årsaken var manglende innlevering av regnskap for 2004.
– Saken ble anket til lagmannsretten, som opprettholdt tvangsoppløsningen. Vi påkjærte saken til Høyesteretts kjæremålsutvalg. De kan henvise saken videre til Høyesterett hvis det er behov for det, og det har de gjort fordi det er en viktig prinsipiell sak, sier advokat Håkon Bleken i Haavind Vislie. Advokatfirmaet representerer den polske eieren, Piotrpawel (Piotr) Przybylek.

Viktig prinsipiell sak
– Saken er viktig. Partene er uenig om regnskapsloven og regelen om tvangsoppløsning i aksjeloven gjelder på Svalbard, sier assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell. Regjeringsadvokaten er statens advokatkontor.

Ikke godkjente regnskap
Ifølge bobestyrer advokat Bjørn August Krane i Tromsø skal aksjeselskap som ikke leverer godkjent regnskap tvangsoppløses i medhold av aksjeloven.
– Nordpol Telecom leverte ikke tilfredsstillende regnskap for 2004. På grunn av at virksomheten ble drevet fra Svalbard godtar ikke advokaten deres at konsekvensen er å bli slått konkurs, sier bobestyrer Krane.

Stakk av fra Svalbard
Selskapet leide lokaler hos Jens Abild i naustet hans i Sjøområdet, hvor daglig leder Jerzy Borowski hadde kontor og også bodde. Borowski forlot Longyearbyen i all hast da selskapets linjer ble stengt sist sommer, blant annet uten å betale husleie til Abild på 73.000 kroner.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!