Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nordpol Telecom til Høyesterett

Daglig leder Jerzy Borowski mens Nordpol Telecom fortsatt var i drift i Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Nordpol Telecom til Høyesterett

Den polske eieren av Nordpol Telecom godtar ikke at selskapet ble tvangsoppløst sist sommer. Nå går saken videre til Høyesterett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Nordpol Telecom drev med telekommunikasjon fra leide lokaler i Sjøområdet i Longyearbyen med polske Jerzy Borowski som eneste ansatte. I juni i fjor ble selskapet tvangsoppløst gjennom en kjennelse i Nord-Troms tingrett. Årsaken var manglende innlevering av regnskap for 2004.
– Saken ble anket til lagmannsretten, som opprettholdt tvangsoppløsningen. Vi påkjærte saken til Høyesteretts kjæremålsutvalg. De kan henvise saken videre til Høyesterett hvis det er behov for det, og det har de gjort fordi det er en viktig prinsipiell sak, sier advokat Håkon Bleken i Haavind Vislie. Advokatfirmaet representerer den polske eieren, Piotrpawel (Piotr) Przybylek.

Viktig prinsipiell sak
– Saken er viktig. Partene er uenig om regnskapsloven og regelen om tvangsoppløsning i aksjeloven gjelder på Svalbard, sier assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell. Regjeringsadvokaten er statens advokatkontor.

Ikke godkjente regnskap
Ifølge bobestyrer advokat Bjørn August Krane i Tromsø skal aksjeselskap som ikke leverer godkjent regnskap tvangsoppløses i medhold av aksjeloven.
– Nordpol Telecom leverte ikke tilfredsstillende regnskap for 2004. På grunn av at virksomheten ble drevet fra Svalbard godtar ikke advokaten deres at konsekvensen er å bli slått konkurs, sier bobestyrer Krane.

Stakk av fra Svalbard
Selskapet leide lokaler hos Jens Abild i naustet hans i Sjøområdet, hvor daglig leder Jerzy Borowski hadde kontor og også bodde. Borowski forlot Longyearbyen i all hast da selskapets linjer ble stengt sist sommer, blant annet uten å betale husleie til Abild på 73.000 kroner.

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!