Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nordpol Telecom til Høyesterett

Daglig leder Jerzy Borowski mens Nordpol Telecom fortsatt var i drift i Longyearbyen. FOTO: Birger Amundsen

Nordpol Telecom til Høyesterett

Den polske eieren av Nordpol Telecom godtar ikke at selskapet ble tvangsoppløst sist sommer. Nå går saken videre til Høyesterett.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Nordpol Telecom drev med telekommunikasjon fra leide lokaler i Sjøområdet i Longyearbyen med polske Jerzy Borowski som eneste ansatte. I juni i fjor ble selskapet tvangsoppløst gjennom en kjennelse i Nord-Troms tingrett. Årsaken var manglende innlevering av regnskap for 2004.
– Saken ble anket til lagmannsretten, som opprettholdt tvangsoppløsningen. Vi påkjærte saken til Høyesteretts kjæremålsutvalg. De kan henvise saken videre til Høyesterett hvis det er behov for det, og det har de gjort fordi det er en viktig prinsipiell sak, sier advokat Håkon Bleken i Haavind Vislie. Advokatfirmaet representerer den polske eieren, Piotrpawel (Piotr) Przybylek.

Viktig prinsipiell sak
– Saken er viktig. Partene er uenig om regnskapsloven og regelen om tvangsoppløsning i aksjeloven gjelder på Svalbard, sier assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell. Regjeringsadvokaten er statens advokatkontor.

Ikke godkjente regnskap
Ifølge bobestyrer advokat Bjørn August Krane i Tromsø skal aksjeselskap som ikke leverer godkjent regnskap tvangsoppløses i medhold av aksjeloven.
– Nordpol Telecom leverte ikke tilfredsstillende regnskap for 2004. På grunn av at virksomheten ble drevet fra Svalbard godtar ikke advokaten deres at konsekvensen er å bli slått konkurs, sier bobestyrer Krane.

Stakk av fra Svalbard
Selskapet leide lokaler hos Jens Abild i naustet hans i Sjøområdet, hvor daglig leder Jerzy Borowski hadde kontor og også bodde. Borowski forlot Longyearbyen i all hast da selskapets linjer ble stengt sist sommer, blant annet uten å betale husleie til Abild på 73.000 kroner.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!