Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nordlige fortellere samlet

Tre av arrangørene bak konferansen «Narrating the High North» ønsker alle velkommen til Svalbard Museum. Direktør Tora Hultgreen (t.v.) ved Svalbard Museum, professor Einar-Arne Drivenes ved Universitetet i Tromsø og direktør Marit Hauan ved Tromsø Museum. FOTO: Birger Amundsen

Nordlige fortellere samlet

Tirsdag åpnet konferansen «Narrating the High North» i Svalbard Museum. Konferansen tar særlig for seg Fridtjof Nansen og hans historiske verk «Nord i Tåkeheimen».

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.09.2011 kl 13:52

– Vi har planlagt konferansen i to år, og nå er dagen endelig kommet. Utgangspunktet var markeringen av Nansen-Amundsen-året 2011. Men så kom jeg på at det i år er 100 år siden «Nord i Tåkeheimen» ble utgitt, og hva er da mer naturlig enn å arrangere en konferanse her, i sentrum av tåkeheimen, sier Tora Hultgreen, direktør ved Svalbard Museum.

Fridtjof Nansen

Hultgreen sier at hovedfokus derfor er Fridtjof Nansen, og at Roald Amundsen mer er en bifigur i konferansen.

Konferansen er arrangert av forskningsgruppa «Narrating the High North» ved Universitetet i Tromsø i samarbeid med Svalbard Museum og Universitetsmuseet Tromsø Museum.

Ny forskning

Målet med konferansen er å samle nordiske og norske fagfolk som forsker på nordområdenes politikk, miljø- og ressurssituasjon, samfunn, historie og leveforhold i Arktis.

Museumsdirektør Hultgreen sier at hun forventer at det vil bli lagt fram nye forskningsresultater og problemstillinger i løpet av de fire dagene konferansen varer.

«Vi ønsker med utgangspunkt i Nansen fremragende bok «Nord i Tåkeheimen» å fokusere på hvordan fortellingene om det nordlige og polare er blitt til og vedlikeholdes; politisk, kulturelt og litterært, nasjonalt og internasjonalt», skriver arrangørene.

Rundt 30 forskere deltar og konferansen er åpen for alle.

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!