Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Noorderlicht får isbryterhjelp

Kystvaktskipet «Svalbard» hjalp seilskuta «Noorderlicht» inn Tempelfjorden i januar. Tirsdag skal den hjelpe skuta ut av isen. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Noorderlicht får isbryterhjelp

Tirsdag skal kystvaktskipet «Svalbard» bryte skonnerten «Noorderlicht» ut av isen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.06.2009 kl 15:27

KV «Svalbard» kommer til Longyearbyen tirsdag morgen.

– Vi skal bytte noe personell og så skal vi ta oss inn i Tempelfjorden, sier vaktsjef Knut Erik Riiber på KV «Svalbard».

Han forteller at KV «Svalbard» er på vei til Longyearbyen med mannskaper fra Bjørnøya, ettersom det har vært vaktskifte på den meteorologiske stasjonen der.

I åpent vann

«Noorderlicht» har ligget innefrosset i Tempelfjorden siden januar, og skulle etter planen ha startet sommersesongen med seilturer allerede 19. mai. Isen i Tempelfjorden har imidlertid ikke gitt slipp på skuta, og frem til nå har det ikke vært mulig for Basecamp Spitsbergen, som chartrer «Noorderlicht» vinter og vårsesongen, å få isbryterhjelp.

– Vi er svært takknemmelige, spesielt med tanke på mannskapet som jeg vet gleder seg til å få båten ut i åpent vann og starte seilsesongen, sier Brita Knudtsen Dahl i Basecamp Spitsbergen.

Hun forteller at isbryterhjelpen kom som en overraskelse.

– Vi har hele tiden fått informasjon om at KV «Svalbard» ikke skulle så langt nord, sier Dahl.

Kan bli seilturer

Dahl forteller at «Noorderlicht» skal ha sin første tur for Oceanwide Expeditions, som Basecamp har chartret båten fra, 21. eller 22. juni.

– I perioden fram til da er det mulig vi kommer til å bruke skuta til noen seilturer. Det er en mulighet som plutselig dukket opp, så det er noe vi jobber med nå, sier hun.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!