Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen er en av fem kandidater til å få Politiforums ærespris.

Trond Olsen i samtaler med redningsarbeiderne 19. desember i fjor.
Publisert

– Det var jo veldig kjekt å bli nominert til Æresprisen. Jeg visste ikke om det, og ble tatt på senga da Politiforum publiserte saken på nett, sier Trond Olsen.

Prisen han er nominert til heter Politiforums Ærespris. Politiforum er et uavhengig fagblad for Politiets fellesforbund, med et opplag på 14.200. Bladet fikk inn 17 nominasjoner til årets hederspris i politi-Norge, og nå har en jury plukket ut fem som skal være med i finalen, som avgjøres gjennom en nettavstemning i ukene som kommer.

Trond Olsens nominasjon er knyttet til hans jobb som innsatsleder under skredet før jul i fjor. To personer omkom da elleve spisshus ble tatt av skredet fra Sukkertoppen, men mange ble gravd ut i live.

Sysselmannsførstebetjenten er snar til å påpeke at han anser dette som en nominasjon til flere enn ham selv.

– Jeg er blitt nominert, men veldig mange bidro til innsatsen som ble gjort, som førte til at ikke flere menneskeliv gikk tapt. Det var et samspill mellom veldig mange profesjonelle aktører, og ikke minst frivillige, sier Trond Olsen.

Han var selv nærmeste nabo til skredet, og førstemann på åstedet.

Den eller de som har nominert Olsen til Æresprisen har skrevet:

«Synet som møtte ham da han kom ut døra var at hele nabolaget på elleve hus var vekk fra sin opprinnelige plassering, og var blitt kastet hulter til bulter flere titalls meter fra der de sto. Han visste at det i disse husene bodde mange mennesker som han kjente. Det å legge egne tanker og følelser til side når hus til kjente og venner av dine egne barn brått er borte og alle er i sjokk er ikke lett. Trond taklet dette på en utrolig bra måte. (...) Trond klarte å holde hodet kaldt og sto stødig og rolig som en klippe i politirollen da tragedien var et faktum.»

Olsen er ikke helt enig i begrunnelsen, og nyanserer det noe.

– Enkelte naboer i området hadde tatt seg inn for å hjelpe, og disse var først på stedet. Jeg var første mann til et av husene hvor flere personer var begravd av snømassene. Rett skal være rett, sier han.

Politiforums Ærespris ble delt ut første gang i fjor. Da var det politioverbetjent Robin Schaefer, varsleren fra Hordaland politidistrikt (nå Vest politidistrikt) som sørget for at den mye omtalte Monika-saken ble gjenopptatt.

Powered by Labrador CMS