Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nok et tap i Hopen-saken

Hopen ble fredet som naturreservat i 2003. Kort tid før øya ble fredet fikk Northlight Oil tildelt utmål kloss inntil land. FOTO: Birger Amundsen

Nok et tap i Hopen-saken

Heller ikke lagmannsretten gir Northlight Oil medhold i erstatningssøksmålet mot Staten for tapte utmål på Hopen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Oslo tingrett frifant for ett år siden Staten ved Miljøverndepartementet i saken som Northlight Oil, sammen med sin samarbeidspartner, amerikanske Plexus Investments USA, hadde reist i forbindelse med tapte utmål etter at Hopen ble fredet. I dommen ble de to selskapene dømt til å betale Statens saksomkostninger på 90.000 kroner.
I ankebehandlingen har Borgarting lagmannsrett stadfestet dommen fra Oslo tingrett. De ankende parter må i tillegg dekke Statens omkostninger i lagmannsretten på til sammen 80.400 kroner.

Spesielt verneverdig
Det var høsten 2003 at Northlight Oil fikk tildelt seks utmål kloss inntil land ved Hopen. Kort tid etter ble øya fredet som naturreservat, noe som utelukket enhver form for økonomisk virksomhet.
Bakgrunnen for at Northlight Oil og Plexus Investments gikk til sak mot Staten var at Direktoratet for naturforvaltning (DN) i 2005 avslo krav om erstatning for utmålene.

Fredet
Hopen ble fredet 26. september 2003, tre dager etter at Northlight Oil fikk tildelt sine tre første utmål. De tre neste utmål ble tildelt i begynnelsen av desember samme år. Utmålene ligger i sjøen innenfor daværende territorialgrense på fire nautiske mil. I dag er den tolv nautiske mil.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!