Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nok et nei ble ja

Et tysk reiseselskap får fly i lavere høyde over Svalbard på vei til Nordpolen. Her fra selskapets Nordpolen-flygning i 2010. FOTO: Thomas Bujack/nordlandseite.de

Nok et nei ble ja

For tredje gang på ett år har Direktoratet for Naturforvaltning omgjort et flyavslag fra Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Det tyske turselskapet Air­Events, skal fly turister fra Berlin til Nordpolen 27. april i år. På vei nordover vil selskapet fly over Svalbard i 17.000 fots høyde, slik at passasjerene kan studere øygruppa fra lufta. Det er for lavt, mente Sysselmannen og avslo søknaden i september i fjor. Etaten mener overflygningen er i strid med forbudet mot sightseeing-flygninger i motorferdselsforskriften for Svalbard.


Nei ble ja

Tyske AirEvents reagerte kraftig på avslaget, og klaget saken inn for Direktoratet for naturforvaltning (DN) i oktober. Nå er omsider avgjørelsen fra direktoratet klar: Sysselmannens avslag omgjøres, og tyskerne kan fly over Svalbard i 17. 000 fots høyde.

DN skriver at det ikke finnes noen fastsatte grenser for minstehøyder over Svalbard, utover regelen om at ingen må fly nærmere enn én nautisk mil fra kjente konsentrasjoner av pattedyr og fugl. En nautisk mil tilsvarer 5.900 fot.

Direktoratet støtter Syssel­mannen i at flygningen er sightseeing, og dermed rammes av forbudet i forskriften. Men der stopper enigheten:

«Direktoratet legger til grunn at det er lite sannsynlig at flyvning med fly i en slik høyde vil kunne gi forstyrrelse på naturmiljøet på Svalbard», skriver DN og fortsetter:

«Det må også legges til grunn at flyvning såpass høyt ligger i yttergrensene for hva som kan ha vært intensjonen med forbudet mot sightseeing».


«Freude» i Tyskland

DN poengterer også at flyet ikke skal lande på Svalbard, men kun «fly relativt høyt» over øygruppa. Direktoratet gir derfor AirEvents en dispensasjon fra forbudet, og opphever Sysselmannens avslag. Vedtaket er endelig.

AirEvents er naturlig nok glade for avgjørelsen, og mener den preges av sunn fornuft i stedet for en «ortodoks tolkning» av regelverket.

«Avgjørelsen taler for Norge som en meget fornuftig og sterk forvalter av Svalbard som Europas del av Arktis. På et slikt grunnlag hadde vi selvfølgelig også godtatt et nei, men vi er glade for at de faktiske forholdene ble erkjent, og at det forstås at en slik overflygning ikke har potensial til å forstyrre eller skade noen på øygruppen», skriver Manuel Kliese, daglig leder i AirEvents, i en epost til Svalbardposten.

Dette er det fjerde flyavslaget fra Sysselmannen som DN har fått på sitt bord det siste året. I tre av sakene er avslagene til Sysselmannen omgjort. Både DN og Sysselmannen har tidligere uttalt at dagens fly-regelverk er vanskelig å tolke, og har derfor bedt om et tydeligere regleverk. Miljøverndepartementet vurderer nå om forskriften skal endres.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!