Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nok en rektor tar farvel

Første skoledag: Rektor Frode Sømme hilste på 1. klassingene ved skolestart i fjor høst. Kommende skoleår skal en ny rektor ønske velkommen. FOTO: Anders Fjellestad

Nok en rektor tar farvel

Frode Sømme ved Longyearbyen skole gir seg som rektor etter ett skoleår. Siden 2008 har rektorskiftene vært hyppige.

Tekst:

Publisert:

– Jeg skal slutte. Det ligger ikke noe dramatikk i det. Noen ganger må man bare ta et valg. Jeg har jo familie på fastlandet, og det blir enkelt når man må velge mellom familie og jobb, sier Frode Sømme.

Han overtok rektorstillingen i mai i fjor, etter rektor Anne Gellein og Ina Misje som var konstituert rektor i en overgangsperiode.


Trenger profil

Utskiftingen i rektorstolen har vært stor. Tre rektorer har vært ansatt siden 2008. I tillegg har to personer vært konstituert i stillingen i overgangsfaser.

I en epost til Svalbardposten skriver tillitsvalgt for lærerne Aimée Lind Adamiak at mange endringer i ledelsen på kort tid er uheldig for skolens kontinuitet.

Rektor Frode Sømme forteller at det er kulturer ved alle skoler som er bra, og ting det kan jobbes med.

– Det å få en ny rektor kan være positivt. Det kan også være negativt fordi rektoren drar med seg en tankegang og det den har vært vant til. Det er viktig å få etablert en klar og tydelig pedagogisk profil: slik gjør vi det på Longyearbyen skole, på grunn av den store utskiftingen, sier Sømme.

Han forteller at noen rutiner er på plass, men at mer bør gjøres.


Familieforhold

Leder Anne Ellingsen i Oppvekstforetaket tror det er tilfeldig at utskiftingen av rektorer har skjedd så hyppig.

– Jeg vet jo litt om hvorfor folk slutter. Det kan ha private årsaker, som i to av tilfellene, og det er klart dette er viktig med tanke på våre rekrutterings­rutiner. Familieforhold er en klassisk problemstilling her oppe, blant annet knyttet til muligheten for ektemake til å få jobb, sier hun.

– Er dere gode nok til å hente inn riktige folk?

– Jeg tror vi har vært gode nok til det, vi har hatt dyktige folk inne. Generelt er det vanskelig å rekruttere ledere og rektorer. Ofte ser en annengangs utlysninger på fastlandet. Slik sett har vi vært heldige og hatt gode søkere syns jeg. Men vi må nok som ellers i vårt lokalsamfunn legge vekt på å rekruttere med hensyn til stabilitet. Kanskje må vi i tillegg til konkrete kvalifikasjonskrav vektlegge tilhørighet og familie, sier Ellingsen.


Ny til skolestart

Oppvekstlederen regner med å ha en annonse for rektorstillingen klar innen 14 dager, og har godt håp om å ha en ny rektor på plass til skolestart i august.

– De fleste som søker stillinger her søker permisjon fra jobben på fastlandet det første året. Da har de en måneds frist, mot tre måneder ved oppsigelse, sier hun.

Ved starten av dette skoleåret var hele skoleledelsen ny. I tillegg til Sømme fikk skolen tre nye avdelingsledere.

– Slik det ser ut nå, blir det stabilitet i avdelingsledergruppa, så vi kommer til å kunne løse det bra i en overgangsfase, sier Ellingsen.

Når det gjelder resten av staben på skolen, ser det ikke ut til å bli så stor utskifting.

Ifølge Sømme ser det per nå ut til at de skal ansette folk i seks stillinger. Oppsigelsesfristen for dem som ikke ønsker å fortsette neste skoleår er imidlertid 1. mai, så tallet kan bli høyere.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!