Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Nok en gang ser vi at regjeringa gjør for lite for Svalbard

Arild Olsen, Arbeiderpartiets toppkandidat, mener regjeringens forslag til statsbudsjett gjør for lite for Svalbard. FOTO: Christopher Engås (arkiv)

Misfornøyd med statsbudsjettet:

– Nok en gang ser vi at regjeringa gjør for lite for Svalbard

Arild Olsen (Ap) reagerer.

Tekst:

Publisert:

Det tok ikke Arbeiderpartiets toppkandidat, Arild Olsen, mange minuttene å hisse seg opp over statsbudsjettet som ble lagt fram onsdag morgen.

Totalt får Svalbard nesten 451 millioner over svalbardbudsjettet. Det er en økning på 33 millioner, altså 7,9 prosent, fra i fjor (se tabell neste side).

I tillegg kom det ekstrabevilgninger på til sammen 48 millioner kroner.

– Nok en gang ser vi at regjeringa gjør for lite for å kompensere for tapt verdiskapning på Svalbard, sukker han.

Vi har planer

I budsjettet gikk det ekstrabevilgninger til Energiverket (10 mill.), prosjektering av ny havn (15 mill.) og sysselmannsbåten (18 mill.). Olsen mener det isolert sett er bra, men han hadde forventet mer for å kompensere tap av arbeidsplasser og krisen lokalsamfunnet er inne i.

– Ingen av ekstrabevilgningene vil gi ekstra verdiskapning, og ingen av dem vil en gang stablisere verdiskapningen, sier han.

Han savner spesielt penger til prosjektstillinger som Longyearbyen lokalstyre (LL) søkte om i budsjettprosessen.

– Vi mangler ikke planer i denne byen. Det vi mangler er en mulighet til å sette dem i verk. LL søkte om prosjektstillingsmidler slik at man kan gå i gang med å sy i hop masterplanen for reiselivet og næringsplanen, men jeg registrerer at regjeringen ikke har tatt innover seg den alvorlige situasjonen vi befinner oss i her.

– Det betyr at de ikke er særlig interessert i å ha en god nordområdepolitikk heller, legger han til.

– Blir mer

Ap-leder Øyvind Snibsøer mener budsjettet bærer preg av at regjeringen har en «laizzes faire-innstilling» til Svalbard. Det vil si at de lar samfunnet seile sin egen sjø, i håp om at markedet vil korrigere krisen over tid.

Venstreleder Oddmund Rønning er ikke like negativ som Ap-toppene.

– Jeg haddde vel forventet at regjeringen skulle fått inn noen omstillingsmidler allerede nå, men jeg er ikke veldig overrasket over at de har uteblitt siden krisen kom lovlig seint i budsjettprosessen, sier han.

– Jeg er overbevist om at vi gjennom kontakt med vår stortingsgruppe skal få på plass flere tiltak. Partileder Trine Schei Grande nevnte noen av disse i et intervju i Dagens Næringsliv nylig. Omstillingsmidler på linje med pakker som gis på fastlandet, og penger til å starte det hun kalte for en næringshage med ressurser til å utvikle nye næringer lokalt, legger han til.

Ikke overrasket

MDG-leder Espen Klungseth Rotevatn er ikke overrasket over regjeringens budsjettforslag.

– Det var vel ikke å vente at et stort næringsfond skulle ramle ned i fanget på oss. Men jeg synes det er rart at de bevilger ti millioner til å flikke på et gammelt kullkraftverk, når det vi trenger er ti millioner til å planlegge et nytt og bedre kraftverk, sier han.

Høyre lokalt hadde ikke satt seg inn i budsjettet da Svalbardposten ba om en kommentar før trykketid på onsdag.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!