Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Noe lavere økning på selskapsskatt

Årets stasbudsjett får ingen store konsekvenser for befolkningen på Svalbard. FOTO: Birger Amundsen

Noe lavere økning på selskapsskatt

Regjeringen setter opp selskapsskatten på Svalbard med seks prosentpoeng i stedet for åtte. Det kommer fram i statsbudsjettet som ble offentliggjort klokken 10 fredag formiddag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Da justisminister Knut Storberget besøkte Longyearbyen 1. mai hadde han med seg nyheten om at skattesatsen i lønnstrekkordningen på Svalbard skulle reduseres fra tolv til åtte prosent, altså tilbake til 2005-nivå. Det bekreftes i statsbudsjettet som ble lagt fram fredag. Det særskilte skattefradraget på 7.200 kroner for inntektsårene 2006 og 2007 videreføres ikke.

Møtt med protester
Storberget kom i mai også med den dårlige nyheten at selskaps- og kapitalbeskatning skulle økes fra ti til 18 prosent. Forslaget har blitt møtt med protester fra lokalstyret, Sysselmannen og næringslivet i Longyearbyen, og nå har regjeringen i stedet foreslått å øke skatten til 16 prosent på neste års statsbudsjett.
– Vi ønsker ikke et Svalbard der det etableres masse postkasseselskap, og derfor vil vi ikke ha en skatt som er under den på fastlandet. Nå tilsvarer skatten på Svalbard den vi har på norsk sokkel, sier statssekretær i Finansdepartementet, Kjersti Markusson (SV).

Økte overføringer
De samlede overføringene fra staten til Svalbard øker med 15,9 prosent, fra 123,9 millioner kroner i fjor, til 143,5 millioner kroner. Det bevilges 2,5 millioner kroner til oppfølging av nordområdestrategien og 3,1 millioner kroner til flykartlegging av Svalbard.

Se Svalbard-budsjettet her!

Last ned statsbudsjettet her!
Skatte-, avgifts- og tollvedtak
Skatte- og avgiftsopllegget 2008 - lovendringer

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!