Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Noe eller noen har flyttet på fiberkabelen til fastlandet

Både fiberkabelen mellom fastlandet og Longyearbyen, og kabelen til Ny-Ålesund går i land på Hotellneset. Her et bilde under arbeidet med å legge den sistnevnte. FOTO: Christopher Engås

Noe eller noen har flyttet på fiberkabelen til fastlandet

– Verken isfjell eller trålere kan nå ned til den.

Tidligere i vår oppdaget Space Norway at den ene av to fiberkabler mellom Longyearbyen og fastlandet ikke lå som den skulle.

– Det har vært noe borti den som gjør at det er blitt en vinkel på kabelen. Det kan ha vært et anker eller noe annet som har kommet borti kabelen og dratt den litt sidelengs. Vi vet ikke hvordan eller når det skjedde, sier Oddvar Midtkandal som er sjef for infrastruktur i Space Norway som eier kabelen.

Han forteller at kabelen er gravd ned på havbunnen. Fra Hotellneset er den pløyd to meter ned ut til 1.600 meter.

– Da skal hverken isfjell eller trålere kunne nå ned til den. Men noe har likevel kommet borti kabelen like utenfor land. Hvor dypt den har ligget der den er truffet, det vet jeg ikke, sier Midtkandal.

– Hva hadde skjedd om kabelen ble revet av?

– Da hadde all trafikk gått på den andre kabelen til vi hadde fått reparert den første, svarer han.

År siden
Selskapet ble oppmerksom på dette for noen uker siden, etter at det ble gjort målinger av kabelen.

– Det var en av mine medarbeidere som fant ut av det. Kabelen er ikke synlig fra overflaten. Den ligger nede i sanden et sted, sier Midtkandal.

Han forteller at selskapet hadde en undervannsinspeksjon i forbindelse med at fiber­kablene til Ny-Ålesund ble lagt, for omlag 1,5 år siden.

– Da fikk vi dykkerteamet vårt til å se til våre kabler utenfor Hotellneset. De så dem ikke, og det var betryggende, Midtkandal.

Han mener kabelen må ha blitt flyttet på før dykkerteamet inspiserte, og at det kan være mange år siden.

– Hvorfor kan det ikke ha skjedd etter inspeksjonen?

– Jeg tar en kollega sitt ord for det, svarer Midtkandal.

Sjef Marianne Aasen for teknisk sektor i Longyearbyen lokalstyre forteller at de har bedt Kystverket se på AIS-loggen om det er skip som har vært i området.

Tar hendelsen alvorlig
Fiberkabel-sjefen tar hendelsen alvorlig. Juni 2014 ble det brudd på fiberkabelen, og Longyearbyen ble lammet. Bruddet varte i nesten 4,5 time.

– Da våknet alle med et brak, de hadde tatt kabelen som en selvfølge. Bruddet skyldtes strømbrudd eller kortslutning i Harstad, sier Midtkandal.

Etter bruddet satte Space Norway i gang arbeidet med å lage en risiko- og sårbarhets­analyse for kabelen.

– Vi har sett på hvordan det står til med kabler, landfester samt endeutstyret i telebuene i Longyearbyen og Harstad, og hvor sikre disse er. Arbeidet er straks er ferdig. Vi har identifisert alt som kan være et problem, og ser hva vi skal gjøre for å gjøre det enda bedre. Innenfor rimelighetenes grenser gjør vi det vi kan, så får vi håpe at ikke begge kablene ryker samtidig, sier Midtkandal.

Kan saboteres
Rapporten er ikke offentlig, men sikkerhetsgradert på grunn av kabelens viktige betydning.

Til tross for bedre sikring av kablene, gir Midtkandal ingen garanti.

– Det er klart at om noen vil sabotere eller gjøre hærverk, så er det mulig å få det til. Det er helt umulig å sikre sjøkabler så godt at det ikke er mulig å gjøre fanteri. Det er derfor vi har to sjøkabler, sier han.

Han vil nå snakke med havnesjef Kjetil Bråten i Longyearbyen for å finne ut hvordan man kan unngå at båter ankrer opp ved kabelen, slik at det ikke skjer igjen.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!