Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nødlandet på Nordaustlandet

Et av Forsvarets Lynx-helikoptre på Nordaustlandet under en ekspedisjon i 1985. FOTO: Birger Amundsen

Nødlandet på Nordaustlandet

Søndag for to uker siden måtte et av Forsvarets Lynx-helikoptre nødlande i Kinnvika på grunn av problemer med en av maskinens to motorer.

Helikopteret var stasjonert på kystvaktskipet «Nordkapp», da piloten fikk indikasjon på motorfeil mens han var ute på «et navigeringstokt», som Forsvaret kaller det.

– Når det skjer iverksettes prosedyrer, blant annet dumping av drivstoff. 500 kilo jetfuel ble dumpet fra 500 fots høyde over åpent hav, sier major Ivar Moen i Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan utenfor Bodø.

Moen forteller at Sysselmannen har undersøkt stedet hvor drivstoffet ble dumpet uten å påvise skader.


Motorhavari

Det var på ettermiddagen søndag 11. august at piloten oppdaget uregelmessigheter i den ene motoren. Han landet uten problemer i Kinnvika, i Murchisonfjorden på vestsiden av Nordaustlandet. Stedet er en tidligere forskningsbase med flere bygninger i god stand, og ligger over 200 kilometer nordøst for Longyearbyen.

Moen kjenner ikke til om det var flere enn piloten i helikopteret. Landingen gikk uten problemer og piloten ble kort tid etter hentet av en av kystvaktskipets lettbåter.


Sørover med båt

Påfølgende mandag og tirsdag organiserte Forsvaret transport av folk og materiell til Kinnvika, i samarbeid med Sysselmannen. Helikopteret ble reparert og testet, og deretter fløyet over til KV «Nordkapp».

Moen forteller at Lynx-en deretter ble transportert sjøveien med kystvaktskipet til Sørreisa.

Ifølge major Ivar Moen er det nedsatt en undersøkelseskommisjon for å kartlegge årsaken til den kontrollerte nødlandingen.

Moen sier at han ikke vil uttale seg om årsaken til motorproblemet, men at det er noe kommisjonen skal finne ut av.

Nøkkelord

Se bildet større

Kinnvika hvor Lynx-helikoptret nødlandet er merket med rød prikk. Stedet ligger 200 kilometer nordøst for Longyearbyen. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!