Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Nødlandet på Nordaustlandet

Et av Forsvarets Lynx-helikoptre på Nordaustlandet under en ekspedisjon i 1985. FOTO: Birger Amundsen

Nødlandet på Nordaustlandet

Søndag for to uker siden måtte et av Forsvarets Lynx-helikoptre nødlande i Kinnvika på grunn av problemer med en av maskinens to motorer.

Tekst:

Publisert:

Helikopteret var stasjonert på kystvaktskipet «Nordkapp», da piloten fikk indikasjon på motorfeil mens han var ute på «et navigeringstokt», som Forsvaret kaller det.

– Når det skjer iverksettes prosedyrer, blant annet dumping av drivstoff. 500 kilo jetfuel ble dumpet fra 500 fots høyde over åpent hav, sier major Ivar Moen i Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan utenfor Bodø.

Moen forteller at Sysselmannen har undersøkt stedet hvor drivstoffet ble dumpet uten å påvise skader.


Motorhavari

Det var på ettermiddagen søndag 11. august at piloten oppdaget uregelmessigheter i den ene motoren. Han landet uten problemer i Kinnvika, i Murchisonfjorden på vestsiden av Nordaustlandet. Stedet er en tidligere forskningsbase med flere bygninger i god stand, og ligger over 200 kilometer nordøst for Longyearbyen.

Moen kjenner ikke til om det var flere enn piloten i helikopteret. Landingen gikk uten problemer og piloten ble kort tid etter hentet av en av kystvaktskipets lettbåter.


Sørover med båt

Påfølgende mandag og tirsdag organiserte Forsvaret transport av folk og materiell til Kinnvika, i samarbeid med Sysselmannen. Helikopteret ble reparert og testet, og deretter fløyet over til KV «Nordkapp».

Moen forteller at Lynx-en deretter ble transportert sjøveien med kystvaktskipet til Sørreisa.

Ifølge major Ivar Moen er det nedsatt en undersøkelseskommisjon for å kartlegge årsaken til den kontrollerte nødlandingen.

Moen sier at han ikke vil uttale seg om årsaken til motorproblemet, men at det er noe kommisjonen skal finne ut av.

Nøkkelord

Se bildet større

Kinnvika hvor Lynx-helikoptret nødlandet er merket med rød prikk. Stedet ligger 200 kilometer nordøst for Longyearbyen. FOTO: Kart: Norsk Polarinstitutt

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!